Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013

2 Ας θυμηθούμε για ποιο λόγο ο Διοκλητιανός αποφάσισε να χωρίσει την αυτοκρατορία; Το κράτος ήταν πολύ μεγάλο και δεν μπορούσε εύκολα να διοικηθεί.

3 Ο Κωσταντίνος έμεινε μονοκράτορας σε μια μεγάλη αυτοκρατορία. Ποιο πρόβλημα υποθέτετε ότι αντιμετώπισε; Αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Το κράτος ήταν απέραντο και δεν μπορούσε να διοικηθεί.

4 Παρατηρήστε τη θέση της Ρώμης και τα σύνορα της αυτοκρατορίας. Ποιο υποθέτετε ότι ήταν ο πρόβλημα που δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει ο αυτοκράτορας; Τα σύνορα της αυτοκρατορίας ήταν μακριά και δεν μπορούσαν να προστατευτούν ικανοποιητικά. Ρώμη

5 Η Ρώμη ήταν ο χώρος που έγιναν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των τετραρχών, ο χώρος λατρείας των θεοτήτων και φυσικά ο τόπος διωγμών των χριστιανών.

6 Ο αυτοκράτορας αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στη διοίκηση του κράτους και στη θρησκεία για ……. να μπορέσει να διοικήσει καλύτερα.

7 Εφάρμοσε το διάταγμα που είχε υπογραφεί στα Μεδιόλανα. Ήθελε να υποστηρίξει τη χριστιανική θρησκεία που μέχρι τότε ήταν υπό διωγμό.

8 Μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, μια αρχαία ελληνική αποικία στην Προποντίδα.

9 Παρατηρήστε τις επόμενες διαφάνειες και βρείτε πιθανούς λόγους για τους οποίους χτίστηκε η νέα πόλη στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

10 Οι επαρχίες της ανατολής που τροφοδοτούσαν με γεωργικά προϊόντα το κράτος ήταν πιο κοντά στη νέα πρωτεύουσα.

11 Βρίσκεται κοντά στα σύνορα που ορίζουν οι ποταμοί Δούναβης και Ευφράτης, έτσι ήταν πιο εύκολο στο στρατό να υπερασπίζεται τα εδάφη της αυτοκρατορίας.

12 Ευρώπη Ασία Εκεί διασταυρώνονται οι δρόμοι που οδηγούν από την Ευρώπη στην Ασία και από τον Εύξεινο πόντο στη Μεσόγειο θάλασσα

13 Περιβάλλεται από τρεις μεριές από θάλασσα και η πλευρά της στεριάς ήταν εύκολο να οχυρωθεί με τείχος.

14 Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε σε εφτά οχυρωμένους από τη στεριά λόφους, οι οποίοι «κατέβαιναν» ομαλά ως τη θάλασσα της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου.

15 Εκεί βρίσκονταν το τέλος της Εγνατίας οδού μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα από την Ανατολή στη Δύση

16 Οι χώρες της Ανατολής τροφοδοτούσαν την αυτοκρατορία με τρόφιμα, αρώματα, μεταξωτά υφάσματα και μπαχαρικά.

17 Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατοικούνταν από πληθυσμούς οι οποίοι είχαν κοινή γλώσσα την Ελληνική, τους ένωνε ο ελληνικός πολιτισμός και βέβαια είχαν κοινή θρησκεία το Χριστιανισμό. Όλα αυτά τους κρατούσαν ενωμένους.

18 Ο Κωνσταντίνος έκανε τα εγκαίνια της νέας πόλης το 330 μχ. Αργότερα η πόλη ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη 3. Έτσι μεγάλωσε το Βυζάντιο. «Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Βυζάντιο, τον αυτοκράτορα ακολούθησαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ χιλιάδες Ρωμαίοι πολίτες, κυβερνητικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, νομικοί, επαγγελματίες, έμποροι και τεχνίτες που είχαν έρθει να βοηθήσουν στο χτίσιμο της πόλης. Όλοι αυτοί μιλούσαν και συνέχισαν να μιλούν τη γλώσσα τους, τη λατινική. Μάθαιναν όμως και την ελληνική, γιατί αυτή τη γλώσσα γνώριζαν και μιλούσαν όλοι στην Ανατολή και στο Βυζάντιο. Γι αυτό οι Ρωμαίοι δεν επέβαλαν τη λατινική γλώσσα στους Έλληνες. Αντίθετα βοήθησαν και οι ίδιοι στην εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, γιατί αυτή έφερνε μαζί της τον ελληνικό πολιτισμό και την εξημέρωση των κατοίκων. Έτσι αυτή η ενίσχυση του ελληνισμού αποδείχθηκε ευεργετική για όλους τους Ρωμαίους υπηκόους». Κ. Άμαντος, Εισαγωγή στη Βυζαντινή Ιστορία

19 Καλό διάβασμα


Κατέβασμα ppt "Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google