Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
TO ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Advertisements

Διαγνωστικοί αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι τα: ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Η φωνολογική επίγνωση.
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τη μελέτη στο σπίτι
Αναστασία Γραμμένου, Msc, Υποψήφια Διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. του Δ.Π.Θ.
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Ψ447 ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ.
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Η ειδική αγωγή στο σχολείο της γενικής εκπαίδευσης
Διαταραχές Λόγου και Μαθησιακές Δυσκολίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑ!!.
Εκπαιδευτικός και Παιδί με Διαβήτη
6/12/2012 Παρουσίαση: Μιμηγιάννης Δημήτρης
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Εργαλείο ανίχνευσης και διερεύνησης των αναγνωστικών δυσκολιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ & Β΄ Δημοτικού Γεσθημανή Κούφτα 12/4/2017.
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Αικ. Μαριδάκη-Κασσωτάκη Καθηγήτρια Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
Συχνότητα και κατηγορίες των μαθησιακών δυσκολιών.
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ / Υ - Ι V ( για γονείς και εκπαιδευτικούς ) Μάθημα : ΔΕΠ / Υ – Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις Διδάσκουσα : Ε. Διδασκάλου.
1 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Schoolers: Μια δομή για εφήβους Σχολική Διαρροή Μπάρλου Έφη Παιδοψυχίατρος Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων «Π& Α. Κυριακού»
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
εκπαιδευτικη μεταβαση
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε.
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπ/σης Πέλλας
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Επανάληψη μαθημάτων 1-3.
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών Λωρέττα Θωμαίδου Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Α׳ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών .Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Σύγχρονη "Νοσηρότητα" της παιδικής ηλικίας Τα τελευταία 30 χρόνια ο παιδίατρος καλείται να αντιμετωπίσει την μεταβαλλόμενη επιδημιολογία της παιδικής ηλικίας και να ασχοληθεί με προβλήματα όπως: Αναπτυξιακές Διαταραχές Σχολική ετοιμότητα Σχολική επίδοση Μαθησιακές δυσκολίες Task Force on Pediatric Education (1987): American Academy of Pediatrics.

Μέγεθος προβλήματος Στις Η.Π.Α. 35% των παιδιών του νηπιαγωγείου στερούνται των γλωσσικών ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την κατάκτηση του γραπτού λόγου (ανάγνωση/γραφή). Το 1/3 των μαθητών της Α’ Δημοτικού τοποθετούνται σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την ανάγνωση χωρίς να έχουν δυσλεξία. Πολλά από αυτά συνεχίζουν να έχουν μαθησιακές δυσκολίες καθ’όλη την διάρκεια της σχολικής φοίτησης. 37% των μαθητών της Δ΄ Δημοτικού έχουν αναγνωστική ικανότητα χαμηλότερη της ηλικίας τους. Μετά την Δ΄Δημοτικού η σχολική επάρκεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναγνωστική ικανότητα.

Μέγεθος προβλήματος Στη χώρα μας 1570 Τμήματα Ένταξης σε Κανονικά Σχολεία 363 Ειδικά Σχολεία ( Νηπιαγωγεία—Δημοτικά--Εργαστήρια ) Θα πρέπει να προστεθούν Ιδιαίτερα Μαθήματα (στο σπίτι ή φροντιστήριο ) ? Ειδική Αγωγή (σε ειδικά κέντρα ) ?

Σχολική Ετοιμότητα ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Σχολική Ετοιμότητα ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Γνωστική Αναγνωστική Γραφική Γλωσσική Κινητική Συναισθηματική Προϋποθέτει Ετοιμότητα

Σχολική Ετοιμότητα Σημαίνει Είναι το παιδί έτοιμο; Είναι το σχολείο έτοιμο; Είναι η οικογένεια έτοιμη; Είναι η πολιτεία έτοιμη ;

Σχολική Ετοιμότητα και Επάρκεια Διασφαλίζει Σχολική Ακαδημαϊκή Κοινωνική Επιτυχία Αποτελεί Αξιόπιστο Δείκτη Κοινωνικής Ευαισθησίας. Στόχος της εκπαιδευτικής πολιτικής των Η.Π.Α.: "Μέχρι το 2000 στην Αμερική κάθε παιδί που αρχίζει το σχολείο πρέπει να είναι μαθησιακά έτοιμο" (President Bush,1990)

Σχολική Αποτυχία Οδηγεί σε : Προδιαθέτει σε: Χαμηλή αυτοεκτίμηση Αρνητική θέση για μάθηση Διαταραχές συμπεριφοράς Προδιαθέτει σε: Εγκατάλειψη σχολείου-σπουδών Εφηβική εγκυμοσύνη Παραπτωματική συμπεριφορά Χρήση ουσιών

Κριτήρια Σχολικής Ετοιμότητας Η Ηλικία Μόνο Δεν Αρκεί Κριτήρια Σχολικής Ετοιμότητας Η Ηλικία Μόνο Δεν Αρκεί Η σχολική ετοιμότητα είναι αναδυόμενη ικανότητα που ξεκινά από τη γέννηση. .Το παιδί από νωρίς έρχεται αντιμέτωπο με τον έντυπο λόγο τον οποίο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει και να μάθει. Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Κριτήρια Σχολικής Ετοιμότητας Φυσική Υγεία - Διατροφή Γλωσσική Επάρκεια Σωστή Άρθρωση, Λεξιλόγιο, Χρήση-σημασία λέξεων, Δομή προτάσεων, Φωνολογική Επίγνωση Συναισθηματική Ωριμότητα (Κοινωνικότητα,Προσαρμοστικότητα, Υπακοή σε Κανόνες) Γνωστική Ικανότητα (Κρίση, Σύνθετη Σκέψη, Συλλογισμός) Οπτικοκινητική αντίληψη (Αναγνώριση Γραμμάτων/Γραφή) Έλεγχος προσοχής Κίνητρα για μάθηση Αυτοεξυπηρέτηση

Σχολική Ετοιμότητα Είναι η Οικογένεια Έτοιμη ? Οι γονείς διευκολύνουν τη μετάβαση στο σχολείο Εξοικειώνουν το παιδί με: Τη Διαδικασία Μάθησης Το Σχολικό Περιβάλλον Κανόνες Συμπεριφοράς και Υπευθυνότητας

Τι σημαίνει «δεν είναι έτοιμος για σχολείο» Τι σημαίνει «δεν είναι έτοιμος για σχολείο» Δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ομαλή πορεία μάθησης ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Ειδική Εκπαίδευση Ή Αναστολή της Φοίτησης Να δοθεί χρόνος να ωριμάσει αναπτυξιακά Να προετοιμασθεί με Ειδική Αγωγή Να κατανοήσουν οι γονείς τις δυσκολίες του Να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις-προσαρμογές από το σχολείο και την οικογένεια ώστε να διευκολυνθεί η μελλοντική φοίτηση.

H σχολική ετοιμότητα στα παιδιά ελέγχεται Με Σταθμισμένες Δοκιμασίες ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ Σύντομες διαδικασίες σχεδιασμένες να εντοπίζουν έγκαιρα παιδιά υψηλού κινδύνου για μαθησιακές δυσκολίες και σχολική αποτυχία. Απλές - Γρήγορες - Σαφή Κριτήρια Παραπομπής ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ Χρονοβόρες - Σε επιλεγμένες περιπτώσεις

Σύγχρονες Νευροφυσιολογικές Έρευνες Σύγχρονες Νευροφυσιολογικές Έρευνες Επιβεβαιώνουν και πειραματικά ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου