BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Επιμορφωτική συνάντηση Διευθυντών Σχ. Μονάδων Κέρκυρας
11 ο Εργαστήριο 11 ο Εργαστήριο Wiki ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ του Μαθήματος «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού" Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Β’ ΕΞΑΜ. ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ.
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου.
Αξιοποίηση – Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Η πληροφορική στην προαγωγή της οδοντικής υγείας σε παιδιά
Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.
WEB 2.O TOOLS Project Β 2 2 ο Γενικό Λύκειο Λευκάδας
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ WIKI ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ PROJECTS ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ.
Web 2.0 Διαδίκτυο: Ο Προσωπικός μας Υπολογιστής
Εγκατάσταση & Διαχείριση
Το web 2.0, εισήγαγε (ακριβέστερα: δημιούργησε τις προϋποθέσεις για) νέες κοινωνικές και διδακτικές πρακτικές. Η επίδραση του web 2.0 στην Εκπαίδευση μπορεί.
και η εκπαιδευτικΗ τουΣ χρηΣη
& Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Τσουλής Μιλτιάδης
Χρήση και υποστήριξη Κοινοτήτων Πρακτικής και Μάθησης Το web 2.0 Σχετικά με τις έννοιες: ► Ορισμένοι ερευνητές (Wenger 1999) θεωρούν ότι η συμμετοχή σε.
Το U4energy είναι ο πρώτος Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για την ενεργειακή εκπαίδευση που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αντωνίου Δεσποιάνα Κωνστάμπεης Τιμόθεος Κυριάκου Παναγιώτης Χριστοφόρου Βάκης.
Τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Μάθησης
Ερευνητικη εργασια (project) β’ ταξη τομεασ πληροφορικησ
Πανεπιστημιακό κέντρο εκπαίδευσης επιμορφωτών Δυτικής Ελλάδας Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΕΑΠΗ - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΤΚΕΠ Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β΄Επιπέδου.
ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Ενότητα 3.7 – Β’ Μέρος.
CMS (Content Management System)
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Το Internet: Σύνδεση online Επίπεδο γνώσεων:
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΕ WEB SITE (CONTENT MANAGEMENT TOOL)
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Τσιγγίδου Τάνια. Τι είναι Το 'Wiki' (που προφέρεται ως «γουίκι») είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί.
Google docs Google docs forms
και η εκπαιδευτικη τουΣ χρηΣη
Εργαλεία WEB 2.0 Blogs και WIKIS.
Η επιστήμη του Web.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ WIKI Eίναι μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και.
WEBLOGS «push-button publishing» Ηλεκτρονική δημοσίευση....με το πάτημα ενός κουμπιού Ζαρβαλά Χαρίκλεια Ιούνιος 2005.
Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το "What I know is" δηλαδή "Αυτό που εγώ ξέρω είναι"
Τι είναι το wiki; Wiki και φιλολογικά μαθήματα. Λεωφορείο στη Χαβάη! γρήγορα – γρήγορα!
Αποστόλης Καλέμας - Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μάρκετινγκ Όνομα : Χατζηπαυλίδης Ανέστης
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Blogging στην εκπαίδευση. Μια μικρή έρευνα Πόσοι από εσάς έχετε ξανακούσει τους όρους blog/blogging/ιστολόγιο? … διαβάζετε τακτικά κάποιο blog? … «κρατάτε»
Ο Παγκόσμιος ιστός World Wide Web (WWW) Είναι μια υπηρεσία του Internet ΠΡΟΣΟΧΗ μην την ταυτίζουμε με το ιντερνέτ Αποτελείται από εκατομμύρια ιστοσελίδες.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Aντώνιος Γ. Περδικάρης Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ04) Ιονίων Νήσων.
ΤΠΕ στη Δια Βίου ΜάθησηΠύργος, 8/2/2013 Τεχνολογίες Πληροφορικής στη Δια Βίου Μάθηση Εισηγητής : Δημήτρης Ανεστόπουλος, Π.Δ.Ε. INSTALL.
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΛΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ / ΦΕΒΡ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.
Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Η Πύλη eTwinning.net Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου eTwinning.
Συνεδρία 8 Wikis Συστάδα 3.
Από το Web1.0 στον Web X.0 Καλτιριμτζής Ελ. Ιωάννης
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-Τάξη/eclass)
Wikis Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki", δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, WEB2.0 KAI WEB X Από τον WEB 1.0 στον WEB X.0
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
Συνεργατικά και άλλα Εργαλεία Γενικής Χρήσης (2ο Μέρος)
Ο ανοιχτός κόσμος της Εκπαίδευσης
Υπηρεσίες του διαδικτύου
SLIDESHARE To SlideShare είναι ένας δικτυακός τόπος που φιλοξενεί δωρεάν τις παρουσιάσεις σας σε format PowerPoint, Open Office, Keynote και pdf και σας.
Web 2.0 Χαρακτηριστικά-Εργαλεία
Google docs Google docs forms
Η Ηλεκτρονική Μας Εφημερίδα
Κοινωνικά Δίκτυα στο Internet
Από τον Web 1.0 στον Web X
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Wiki: ένα εργαλείο συνεργασίας
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Συνεργατικά και άλλα Εργαλεία Γενικής Χρήσης (2ο Μέρος)
«Βιβλιοθήκη ανοικτού εκπαιδευτικού λογισμικού ΠΣΔ:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0

Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται από ένα άτομο με τακτικές εγγραφές σχολιασμού, περιγραφές των γεγονότων, ή άλλο υλικό όπως γραφικά ή βίντεο.  Οι εγγραφές εμφανίζονται συχνά σε αντίστροφη χρονολογική σειρά.  Πολλά blogs παρέχουν σχολιασμoύς ή ειδήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.  Άλλα λειτουργούν ως πιο προσωπικά ημερολόγια σε απευθείας σύνδεση.

Blog & Εκπαίδευση  Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο να ενισχύσει το μαθησιακό ενδιαφέρον μιας τάξης εξαρτάται από τον καθένα μας αλλά και από τις ιδιαιτερότητες της τάξης μας.

Blogs - Παραδείγματα

Blogs v Forum Διαφορά ανάμεσα σε blog και φόρουμ  Το blog είναι μία αμφίδρομη υπόθεση, με τον συγγραφέα / ιδιοκτήτη στην κορυφή που ελέγχει την κατεύθυνση της συνομιλίας, αφού στο δικό του χώρο δημοσιεύτηκε το αρχικό άρθρο.  Ένα φόρουμ, αντίθετα, είναι μια υπόθεση στρογγυλής τραπέζης, όπου οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους θέμα ή την απάντησή τους σε κάθε ένα από τα δεκάδες άλλα θέματα.

Wikis – τι είναι?  dnL00TdmLY&feature=player_embedded dnL00TdmLY&feature=player_embedded  Ένα Wiki είναι συνήθως μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και εύκολα, μέσω ενός web browser, χωρίς να έχουν κάνει υποχρεωτικά εγγραφή. Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου  Ένα wiki είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση:  ενός εγχειριδίου  αρχείων βοήθειας,  μιας εγκυκλοπαίδειας,  εγγράφου συνεργασίας που θα αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Wikis – δομή και οργάνωση  Τα wikis σπάνια οργανώνονται με βάση τη χρονολογία (όπως συμβαίνει με τα Blogs).  Τα wikis έχουν ιεραρχική δομή που επιτρέπει την αναζήτηση δεδομένων και τη πρόσβαση σε άλλες ιστοσελίδες μέσω ενσωματωμένων συνδέσμων.  Η απλότητα της επεξεργασίας και της χρήσης επιτρέπουν την εύκολη χρήση  Η πατρότητα και η ιδιοκτησία έχουν διαφορετική έννοια λόγω της συνεισφοράς από πολλούς.

Wikis  Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συνεργατικών δικτυακών τόπων (collaborative websites), κοινωτήτων (community websites), σε εταιρικά δίκτυα και σε συστήματα διαχείρισης γνώσης (knowledge management systems).  Οι χρήστες ενός wiki μπορεί να χρησιμοποιούν τα συντακτικά τους δικαιώματα για να αφαιρέσουν υλικό που θεωρείται «off topic”. Παράδειγμα η συνεργατική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.  Τα wikis ανοικτού σκοπού δέχονται περιεχόμενο χωρίς αυστηρούς κανόνες.

Wikis’ … backstage  Τα wikis συνήθως αναπτύσσονται με open source λογισμικό (wiki software). Η δομή και η μορφοποίηση των σελίδων τους καθορίζονται από μια απλουστευμένη γλώσσα σήμανσης γνωστή ως wikitext.  Υποστηρίζονται περιορισμένα HTML tags, Cascading Style Sheets ( CSS) στυλ και επεξεργασία WYSIWYG.  Αποθηκεύονται συνήθως σε σχεσιακή βάση δεδομένων που τρέχει σε ένα ή περισσότερους web servers.

Wikis και συνεργασία  Υπηρεσίες, που συνεργάζονται με το περιβάλλον του wiki, και που επιτρέπουν τη συνεργασία με άλλους χρήστες πάνω σε ένα κοινό έγγραφο.  SocialText  MediaWiki  Google Docs

Εργαλεία ανάπτυξης wiki  Wikispaces,  Foswiki,

Το wiki ως εκπαιδευτικό εργαλείο Χρήση του wiki ως χώρου:  Επικοινωνίας  Συνεργασίας  Ανταλλαγής  Διαμοιρασμού  Οικοδόμησης γνώσης

Wikis - Παραδείγματα  Το πιο γνωστό wiki είναι η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια.  Εργασίες μαθητών 2 ου ΕΠΑΛ Αμαρουσίου  Εργασίες φοιτητών «Πληροφορική & Εκπαίδευση» : Wikis+Webquests    