Η Ασία ακόμη «διψάει» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιαννησ Φ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι Κλιματικές αλλαγές σε συσχέτιση με Μυθολογικά και θρηκευτικά γεγονότα.
Advertisements

Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Αφαλάτωση νερού στη Μεσόγειο
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Tι βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία;
1. 2 Ο καιρός τρελάθηκε! Η υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία συχνά γίνεται λόγος, σημαίνει ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται και η μέση θερμοκρασία.
Το νερό και η εξοικονόμησή του.
5.4 Υδατικό δυναμικό 5.6 Χρήσεις του νερού 5.7 Ρύπανση υδάτων
ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.
Εμμανουήλ και Ιάσονας,Ε΄1
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ2
Γ1.2 Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη
Αραμπατζή Ευθυμία Βογιατζόγλου Δήμητρα
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό
Γ1.4 Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη Πόλη ονομάζεται μια περιοχή στην οποία παρατηρείται πιο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων απότι στις υπόλοιπες περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Με θέμα την έλλειψη νερού στην Αφρική
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ!!! ΜΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΖΩΗ.
Τα αμφίβια Χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
1 ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το νερό καλύπτει τα 4/5 του πλανήτη Βασικός-αναντικατάστατος παράγοντας της ζωής κάθε μορφής και κάθε επιπέδου Βασικός-αναντικατάστατος.
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
Περισσεύει το παραπλανητικό κλίμα Για τις κλιματικές αλλαγές.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Παγκόσμιος Χάρτης.
Εξάρτηση των ανθρώπων από την ενέργεια
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Ε.Κ.Μπάση 4 ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Τετράδιο Εργασιών: Β 3.1 Το νερό στη φύση.
ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΑΝΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΦΛΩΡΟΥ
ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…
Οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη. Όλο και μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο ζει σε τεράστιες πόλεις Πόλεις άνω των 10 εκατ. κατοίκων τις ονομάζουμε.
Κλιματική αλλαγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Διερευνώντας το οικολογικό μας αποτύπωμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
«Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης» Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το πρόβλημα του νερού για την ανθρωπότητα
Ο Κύκλος του Νερού Κωτσοπούλου Ελένη ο κύκλος του νερού.
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
Υ305 Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
ΝΙΖΟΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
Μελετη Περιβαλλοντοσ Κόμη Νίκη Ο κύκλος του νερού.
Η παρουσίαση του κύκλου του νερού
Λίμνες Η λίμνη Βαϊκαλή Ευστράτιος- Ευάγγελος
ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ο κύκλος του νερού.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Μελλοντική ύπαρξη νερού-Λειψυδρία
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
Έλλειψη νερού στην Αφρική - Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από πολυεθνικές
Η εξάντληση του Νερού.
H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
7. Η κατανομη των ηπειρων και των ωκεανων
Η κατανομή του πληθυσμού της Γης
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
5 ΛΙΜΝΕΣ 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας.
Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά
Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis. Σε ποιες περιοχές χωρίζεται η Ασία; Ποιες είναι οι δύο μεγάλες οροσειρές της Ασίας; Ποιοι είναι οι πιο.
Τα ζώα υπάρχουν στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είχαν το δικό τους περιβάλλον στα τροπικά δάση και είχαμε το δικό μας στις πόλεις. Ωστόσο, λόγω της.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Ασία ακόμη «διψάει» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιαννησ Φ.

Όταν είμαι αλμυρό μένω στη θάλασσα. Το όνομα μου, είναι ΝΕΡΟ, σπίτι μου είναι ο πλανήτης Γη. Θα με βρείτε σε πολλά μέρη πάνω στη Γη!  Όταν είμαι αλμυρό μένω στη θάλασσα. Όταν όμως είμαι γλυκό νερό, ζω στα ποτάμια, τις λίμνες, τα πηγάδια, τις πηγές, τα φράγματα και τότε το σπίτι μου ονομάζεται  Υδρογραφικό Δίκτυο. 

Παρά τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξοικονόμηση και την ποιοτική αναβάθμιση των υδάτινων πόρων, η κατάσταση, που καταγράφεται στην ΑΣΙΑ, παραμένει ζοφερή. Η κακή διαχείριση και η έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές ύδρευσης είναι οι βασικές αιτίες για την κατάσταση αυτή στον 21ο αιώνα. Η Ασία είναι η μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη, αφού αποτελεί το 1/3 περίπου της συνολικής στερεάς επιφάνειας της Γης. Το βορειότερο τμήμα της βρίσκεται πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο, το νοτιότερο πολύ κοντά στον Ισημερινό, ενώ ορισμένα νησιωτικά τμήματά της βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο. Στις τεράστιες οροσειρές έχουν τις πηγές τους πολύ μεγάλοι ποταμοί, τα νερά των οποίων καθορίζουν τη ζωή των κατοίκων της Ασίας. Ο μεγαλύτερος ποταμός της ηπείρου είναι ο Γιανγκ-Τσε-Γιανγκ. Στις όχθες του ζουν 250 εκατομμύρια άνθρωποι. Άλλος μεγάλος ποταμός είναι ο Γάγγης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τα 129 κυβικά χιλιόμετρα των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας, τα 36 αντιστοιχούν στην Ασία.

«Σχεδόν τα δύο τρίτα (2/3) των κατοίκων στην Ασία δεν έχουν πρόσβαση σε νερό μέσα στο σπίτι τους, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται» υπογραμμίζει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAsD) στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πολλές ασιατικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Μογγολία, μαστίζονται από το έλλειμμα πόσιμου νερού, καθώς το επίπεδο κάλυψης των αναγκών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερο και του 50%. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Ασία, ζουν σε περιοχές όπου τόσο τα υπόγεια αποθέματα νερού, όσο και τα επιφανειακά οικοσυστήματα που εξαρτώνται από το νερό, βρίσκονται υπό απειλή. Μεταξύ των περιοχών που γίνεται υπερεκμετάλλευση των πηγών νερού, κυρίως στον αγροτικό τομέα, είναι τμήματα της Bόρειας Κίνας. Από το 1990 έως το 2010, 900 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό νερό, το οποίο διοχετεύεται από δίκτυα υδροδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη, που χαιρετίζει την πρόοδο αυτή. Ωστόσο το 65% του πληθυσμού ζει ακόμη χωρίς νερό.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες έχει επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του νερού στο υδρογραφικό δίκτυο και πιο συγκεκριμένα: Η έκκληση αερίων θερμοκηπίου από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγεί στο ενισχυμένο Φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ιδιαίτερα στην Ασία. Παράδειγμα χώρας που απειλείται περισσότερο είναι το Μπαγκλαντές, που οι επιστήμονες το θεωρούν ως το σημείο μηδέν της κλιματικής αλλαγής. Καθώς λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και αυτή η παράκτια χώρα της Νότιας Ασίας βυθίζεται. Στο Μπαγκλαντές, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

Επίσης, πολλοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η έλλειψη νερού στην Ασία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους σ΄ αυτή την ήπειρο. Ο ΤΙΓΡΗΣ και ο ΕΥΦΡΑΤΗΣ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια του πλανήτη μας, είναι πολύ σημαντικά ποτάμια, επειδή περνούν μέσα από ερημικές περιοχές. Τα νερά τους έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, γι' αυτό και οι χώρες αυτές έχουν προστριβές μεταξύ τους για τη χρήση των νερών τους. Ιδιαίτερα οξεία είναι η κατάσταση στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, όπου ορισμένες χώρες ήδη, όπως φαίνεται, είναι πρόθυμες να αρχίσουν μάχη για τους ποταμούς. Η Ινδία και το Πακιστάν, οι οποίες έχουν πολεμήσει τρεις φορές μεταξύ τους, έχουν βρεθεί ενόψη νέας διένεξης για τους υδάτινους πόρους. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί το Δελχί για «τρομοκρατία νερού» - κατακράτηση του νερού εξαιτίας της κατασκευής Υδροηλεκτρικού σταθμού στον Ινδό ποταμό. Και συνεπώς – και για προσπάθεια να στερήσει από την γειτονική χώρα το νερό για άρδευση και για υπονόμευση της οικονομίας της. Από την άλλη μεριά, η Κίνα με τα υδροενεργειακά της σχέδια στον Μπραχμαπούτρα και σε άλλους ποταμούς στο Θιβέτ απειλεί να αφήσει χωρίς νερό εκατομμύρια Ινδούς γεωργούς. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας λόγω της κατασκευής από την Κίνα φραγμάτων για υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον Μεκόνγκ. Οι διενέξεις γύρω από το πόσιμο νερό σ΄αυτές τις περιοχές, λαμβανομένης υπόψη της ταχείας αύξησης του πληθυσμού, της ανάπτυξης της οικονομίας και της κατανάλωσης νερού, καθίστανται πολύ σοβαροί παράγοντες όξυνσης της κατάστασης. Γι΄αυτό χρειάζονται, όπως φαίνεται, σοβαρές διεθνείς προσπάθειες διαμόρφωσης ενός δικαίου διαχωρισμού και χρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων. 

Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.