Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Advertisements

Athens Laboratory of Research in Marketing (A.LA.R.M.) – GLOBAL SALES BAROMETER © Νικόλαος Παναγόπουλος, PhD Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ Οικονομικό.
Άδειες •Οικοδομών •Βιομηχανιών •Αυθαίρετα •Φωτοβολταϊκά Υπηρεσίες Μηχανικού •Τοπογραφικά •Βεβαίωση Μηχανικού •Αρχιτεκτονικές Μελέτες •Στατικές.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου ΚΕΒΕ Λευκωσία 26 Οκτωβρίου 2010 Νίκος Χατζηνικολάου Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών.
Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
1 ERASMUS ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας επιχειρηματιών Λευκωσία, 2011 ERASMUS ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ
Παρουσίαση ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 31 Ιανουαρίου 2012.
Όμιλος Εταιριών της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ Ημέρα Αναλυτών – 24η Μαΐου 2007.
1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.
Επιστημονική ομάδα Πόσο έχουν επηρεάσει οι οικονομικές συνθήκες τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων; Μια πρώτη ματιά.
Οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1.7% και 4.4% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται.
Παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση της τάξης του 1.1% και 3.1% αντίστοιχα, με τη.
Διαδικασία Διεξαγωγής Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών. Παραδοσιακή διαδικασία διοργανωτή Στάδιο 1 Απόφαση Αγοράς μέσω διαγωνισμού Στάδιο 6 Στάδιο 6 Αξιολόγηση.
Slide 1 Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών ENOTHTA 7 η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) 1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  Εκτός από τις τερματικές.
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: η εταιρική υπευθυνότητα μακροχρόνια επένδυση
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕ Κοινή Συνέντευξη Τύπου Αθήνα, 24/4/2013.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης Ιούλιος 2012 Παύλος Μυλωνάς.
Ημερίδα για την καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΘΗΝΑ OΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ.
OIKONOMIKO ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 alco THE PULSE OF SOCIETY.
Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προϊόντα που διαχειρίζεται η Τράπεζα Κύπρου για Στήριξη των Μικρομεσαίων Εταιρειών   Ανδρέας Κυθραιώτης– Head of European Relations.
Οι τιμές των σπιτιών και διαμερισμάτων παρουσιάζουν ομοιόμορφη κατανομή σε ολόκληρη την επικράτεια, με μέση τιμή €1.865/μ 2 για διαμερίσματα και €2.001/μ.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ 7/12/2011 Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Γραφείο Διασύνδεσης Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.1 Διεξαγωγή ανάλυσης αναγκών.
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Το Οικονομικό Κλίμα και οι Αγορές Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών το Νοεμβρίου 2009 Δρ. Έλλη Παγουρτζή Πρόεδρος Δ.Σ Παρατηρητήριο για την ΚτΠ 11.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Πρόγραμμα προσανατολισμού νέων διδασκόντων για το ακαδημαϊκό έτος «Πρακτικές Πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο.
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Βασιλική Μίσσα ΕΠΤΑ ΕΠΕ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008.
Αξία Ενυπόθηκου Ακινήτου
29, Μαρτίου 2012 Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως.
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 – 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Βεβαιωτικοί κατάλογοι οφειλών 88 - Βεβαιωτικά σημειώματα οφειλών.
Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνική Τράπεζα Ο ρόλος του Τραπεζικού Τομέα στην επανεκκίνηση του Real Estate Prodexpo.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΦΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΒΡΑΣΙΔΑ Πανεπιστήμιο.
Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προϊόντα που διαχειρίζεται η Τράπεζα Κύπρου για Στήριξη των Μικρομεσαίων Εταιρειών Ανδρέας Κυθραιώτης– Head of European Relations.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Δ.Υ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2011.
Όμιλος Ηρακλή Ημέρα Αναλυτών – 12η Απριλίου 2006.
4o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Α.Τ.Μ.
“Το χρηματιστήριο”. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ► Το χρηματιστήριο είναι μια δευτερογενής αγορά, επισήμως αναγνωρισμένη από το κράτος, στην οποία γίνεται η αγοραπωλησία.
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Πρόταση για οικιστική ανάπτυξη
ΕΡΕΥΝΑ Ε.1.3 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ alco THE PULSE OF SOCIETY.
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
Κλαδική Ανάλυση – Μελέτη της ICAP Group «Οι Συνέπειες της Κρίσης στους διαφόρους Κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας» Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών Μελετών.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
1 Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Ιεράρχηση Στρατηγικής –Επίπεδα Στρατηγικής.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου
Η περίπτωση της Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η μέθοδος της συνεισφοράς
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 6η: Δευτερογενή Δεδομένα: Τύποι δευτερογενών δεδομένων Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Αποτελέσματα έρευνας πολιτικών απόψεων 18ο κύμα
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Ευρήματα από την έρευνα για την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους
Χαρακτηριστικά ακινήτου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου Q2 2011 – Τιμές κατά την 01/07/11 Αυτή είναι η έβδομη έκδοση του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, μια τριμηνιαία έκδοση, η οποία βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δείκτης εντοπίζει τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων σε όλες τις επαρχίες, και παρακολουθεί τις αλλαγές σε κατοικίες (διαμερίσματα και σπίτια), γραφεία, τα μισθώματα των επαγγελματικών χώρων πρώτης κατηγορίας (high street retail) και αποθήκες. Εισαγωγή & Σχόλιο Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η Κυπριακή οικονομία και ειδικότερα οι τράπεζες, δέχτηκαν το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον περιορισμό της αισιοδοξίας, καθώς οι συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους μείωσης των εξόδων τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο συνεχίζονται με αυξημένες εντάσεις. Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπια οικονομική ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε τάση αναβολής των ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, τα επενδυτικά ταμεία και οι ιδιώτες να περιορίσουν τις κινήσεις τους, μέχρι νεοτέρας. Συνέπεια της αναβλητικότητας που παρατηρήθηκε και της εσωτερικής έντασης μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης, ήταν η σημαντική μείωση των συναλλαγών και ο περιορισμός του ενδιαφέροντος από τους εγχώριους αγοραστές. Τιμές Πώλησης στην Αγορά Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων έχει καταγράψει μια απογοητευτική συμπεριφορά στις τιμές ακινήτων στις μεγαλύτερες αστικές περιοχές σε ολόκληρη την Κύπρο, με τις τιμές των ακινήτων (πώληση / ενοίκιο) να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις περιοχές. Οι τιμές στις κατοικίες, τόσο στα σπίτια όσο και στα διαμερίσματα, παρουσίασαν πτώση κατά 1% και 2.7%, αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στη Λάρνακα (-3.2% για σπίτια και -7.2% για διαμερίσματα). Οι αξίες των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.4%, των γραφείων κατά 2.2% και των αποθηκών κατά 2%. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 15,1%, των σπιτιών κατά 9,9%, των εμπορικών ακινήτων κατά 12,2%, των γραφείων 9% και των αποθηκών 6,4%. Τιμές Ενοικίασης στην Αγορά Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε μείωση στα διαμερίσματα κατά 3.1%, για τα καταστήματα 4.1%, για τις αποθήκες 5,4% και για γραφεία 2%. Αντίθετα, τα μισθώματα για σπίτια αυξήθηκαν κατά 1.3%. Συγκρίνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 11.6% για τα διαμερίσματα, 12.4% για σπίτια, 13.2% για τα καταστήματα, 7.2% για τα γραφεία και 8.8% για τις αποθήκες.   Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται το τρίμηνο στις τιμές των ενοικίων επηρεάζουν όλες τις επαρχίες και αυτό έχει διαμορφώσει και την προσέγγιση των ιδιοκτητών ακινήτων αφού πλέον ζητούν χαμηλότερα ενοίκια. Απόδοση επενδύσεων Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3.6% για διαμερίσματα, 2% για σπίτια, 6.1% για καταστήματα, 4.6% για αποθήκες και 4,8% για γραφεία. Η παράλληλη μείωση των τιμών αλλά και των ενοικίων, έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός σκηνικού σχετικής σταθερότητας και μειωμένων αποδόσεων. Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω αρνητικές διακυμάνσεις ώστε η απόδοση να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ρίσκο της επένδυσης. Τριμηνιαία αλλαγή σε μέσες τιμές Price per sqm Price per sqm Price per sqm Price per sqm Μέση τιμή δείκτη (Όλοι οι τύποι) Price per sqm Price per sqm Price per sqm *Q4 2009 = 100, είναι η βάση τιμή του δείκτη

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου Αμμόχωστος – Παραλίμνι Q2 2011 – Τιμές κατά την 01/07/11 Μέση τιμή ακινήτων Λευκωσία Λεμεσός Λάρνακα Πάφος Αμμόχωστος – Παραλίμνι Κύπρος Διαμερίσματα € 165,179 € 166,149 € 145,088 € 123,294 € 115,571 € 143,056 Σπίτια € 510,082 € 431,825 € 364,739 € 401,149 € 391,604 € 419,880 Ενοίκια € 1,047,197 € 673,897 € 487,841 € 440,063 € 372,414 € 604,282 Αποθήκες € 2,223,000 € 2,525,543 € 1,737,559 € 1,355,469 € 1,068,013 € 1,781,917 Γραφεία € 782,376 € 566,070 € 381,745 € 429,638 € 296,735 € 491,313 Μέσο μηνιαίο ενοίκιο   € 563 € 539 € 418 € 355 € 272 € 430 € 751 € 1,056 € 584 € 573 € 480 € 689 € 5,700 € 4,010 € 2,487 € 1,714 € 1,346 € 3,052 € 6,050 € 9,246 € 7,740 € 5,350 € 6,036 € 6,884 € 3,038 € 2,675 € 1,533 € 1,342 € 1,166 € 1,951 Αρχική απόδοση 4.1% 3.9% 3.5% 2.8% 3.6% 1.8% 2.9% 1.9% 1.7% 1.5% 2.0% 6.5% 7.1% 6.1% 4.7% 4.3% 3.3% 4.4% 5.3% 6.8% 4.6% 5.7% 4.8% 3.7% Περιγραφή ακινήτων Διαμερίσματα: Δύο υπνοδωματίων, 85 τετραγωνικά μέτρα, μέτριας ποιότητας. Σπίτια: Τριών υπνοδωματίων με κήπο, semi-detached, 250τμ, μέτριας ποιότητας. Καταστήματα: Μισθώματα επαγγελματικών χώρων (καταστήματα) πρώτης κατηγορίας (High-street retail), 100 τμ ισόγειο με 50 τμ μεσοπάτωμα. Αποθήκη: Περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας, 2.000 τμ., 200 τμ χώρος γραφείων. Γραφείο: Α Κατηγορία , κέντρο πόλης, 200τμ

Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου Συμβάλλοντα Επαγγελματικά Σώματα Για το RICS Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών διεθνής οργανισμός για επαγγελματίες της βιομηχανίας ακινήτων, οικοδομών και σχετικών περιβαλλοντικών θεμάτων. Με 140.000 μέλη σε 146 χώρες, το RICS αποτελεί πρωτοπόρα πηγή γνώσης πάνω σε θέματα που αφορούν ακίνητα, προσφέροντας ανεξάρτητες και αντικειμενικές συμβουλές σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.joinricsineurope.eu και www.rics.org. Για τον ΣEEOKK Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) εκπροσωπεί τους Chartered Quantity Surveyors and Quantity Surveyors, των οποίων η δραστηριότητα είναι στην Κύπρο και έχουν ως μόνιμη βάση τους την Κύπρο. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.seeokk.org Παράμετροι δείκτη και μεθοδολογία Μεθοδολογία Η μεθοδολογία στην οποία στηρίχθηκε ο δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου σχεδιάστηκε από το Τμήμα Ακινήτων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.joinricsineurope.eu/en/na/view/rics-cyprus Παρακολούθηση Κάλυψης και Μεταβλητών Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου παρακολουθεί τα αστικά κέντρα της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου-Αμμοχώστου. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές μόνο στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στον κατεχόμενο Βορά. Σε καθένα από αυτά τα κέντρα, ο δείκτης παρακολουθεί την Τιμή Αγοράς και το Ενοίκιο Αγοράς, όπως αυτά ορίζονται στην Κόκκινη Βίβλο του RICS, και στους τέσσερις κύριους τομείς ακινήτων – γραφεία (Εμπορικά Κέντρα Πόλεων), επαγγελματική μίσθωση πρώτης κατηγορίας (high street), βιομηχανικά (αποθήκη) και κατοικίες (σπίτια και διαμερίσματα). Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν υπό-περιφέρειες εντός αυτών των αστικών περιοχών, οι οποίες λειτουργούν και συμπεριφέρονται με διαφοροποιημένο τρόπο, παρακολουθείται αριθμός τέτοιων περιοχών ούτως ώστε να παραχθεί ο σύνθετος δείκτης για κάθε κατηγορία ανά αστική περιοχή. Τα στοιχεία που παρέχονται στην παρούσα έκδοση βασίζονται στην μέση τιμή και το ενοίκιο των υπό-περιφερειών που παρακολουθούνται ανά αστικό κέντρο κατά τομέα. Την πλήρη λίστα αυτών των υπό-περιφερειών μπορείτε να τη βρείτε στην έκθεση του Πανεπιστημίου του Reading που είναι διαθέσιμη στο http://www.joinricsineurope.eu/en/na/view/rics-cyprus Φύση των Ιδεατών Κτιρίων (Notional Buildings) Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων RICS Κύπρου παρακολουθεί υποθετικά ή πλασματικά κτήρια, το καθένα από τα οποία έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Λεπτομέρειες αυτών των ακινήτων παρέχονται στην έκθεση του Πανεπιστημίου του Reading. Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου παρακολουθεί υποθετικά ή ιδεατά (πλασματικά) κτίρια, το καθένα από τα οποία έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Στοιχεία αυτών των υποθετικών ακινήτων παρέχονται στην έκθεση του Πανεπιστημίου του Reading. Η τιμή που δίνεται ανά τετραγωνικό μέτρο βασίζεται στο ολικό εμβαδόν επιμετρούμενου από την εξωτερική πλευρά των εξωτερικών τοίχων (Gross External Area) του ακινήτου (όπως καθορίζεται στον Κώδικα Πρακτικής Μέτρησης του RICS (Code of Measurement Practice) 6η Έκδοση), ο οποίος περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους και τις καλυμμένες βεράντες αλλά όχι τους κοινόχρηστους χώρους . Συχνότητα Ο δείκτης εκδίδεται σε τριμηνιαία βάση. Διαδικασία Παρακολούθησης Η εκτίμηση των επιπέδων των τιμών διεξάγεται από διαπιστευμένους επαγγελματίες ακινήτων, μέλη του RICS, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις σχετικές αγορές. Για περισσότερες λεπτομέρειες: Λιάνα Τουμάζου Country Manager RICS Κύπρου, Ελλάδας ltoumazou@rics.org