Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργίες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό» © VPRC – Μάρτιος / Δ.1 © VPRC – Μάρτιος 2008 ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Advertisements

Η ιστορία του Πέπε.
Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!
Το 1977 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με απόφασή της όρισε την 29η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό με σκοπό να αφυπνίσει για.
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ,Η ελληνιδα που συγκίνησε το κόσμο
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η φωτογραφία είναι του Είναι τραβηγμένη γωνία Πανεπιστημίου και Όθωνος, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Το τανκς είναι Γερμανικό,
Ιστορίες Καθημερινής Επισφάλειας νο2.
«Ίχνη και μνήμες» από την Αθήνα του ’40
Αυστριακή αφίσα για την 1η Μάη 1891 Σουηδία, Στοκχόλμη 1η Μάη 1899.
Ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης Δανεισμός εργαζομένου
ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ.
Τίτλος Εργασίας: Η Ιταλική Εισβολή Στην Ελλάδα 28 Οκτωβρίου 1940
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ.
Λύκειο Αγίου Νικολάου Τάκη Βασιλική Όθωνος Κατερίνα
επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία
21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
«Γκουέρνικα» Μια εικαστική καταγγελία για τη βαρβαρότητα του πολέμου
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1974 εργασία στο μάθημα της Ιστορίας της μαθήτριας Αθηνάς Κοντοκώστα.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο.
ΚΑΤΟΧΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
17 Ν ΟΕΜΒΡΗ χρόνια μετά Τα πέτρινα χρόνια ( )
η χιροσιμα και το ναγκασακι
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Αγαθά είναι τα μέσα που ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες.
ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του στην Κέρκυρα.
Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές
28η Οκτωβρίου 1940.
Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 8η
2. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. I. Τέλος 19 ου αι. Σοσιαλιστικές ομάδες και εργατικές ομαδοποιήσεις Μικρή κοινωνική επιρροή σε σχέση με τις.
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
Νέλσον Μαντέλα.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 (ΧΟΥΝΤΑ)
Άννα Αμπαριάν Σχ. Έτος : Θρησκευτικά.  O Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 και πέθανε στις 4 Απριλίου 1968.
..
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σεμερτζόγλου Γιώργος 10/12/2014 Γ3.
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Εθνική Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο για την ελευθερία της Κύπρου.
Αντρέας Αντωνίου.  Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στη Λευκωσία. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας η.
ΜΑΡΙΑ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ. Το καθεστώς του Νικολάου Β΄ ήταν αυταρχικό και καταπιεστικό με αποτέλεσμα τις εξεγέρσεις των αγροτικών και εργατικών.
Επέτυχε ή απέτυχε;;;. αραβική άνοιξη καλείται το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με στόχο την πτώση των αυταρχικών- δικτατορικών καθεστώτων και τη μετάβαση.
Κάθε χρόνο σα σήμερα γιορτάζουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην 7χρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Με μοναδικά αιτήματα την καλύτερη παιδεία,
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Η απεργία του 1988 Θοδωρής Μπελίτσος.
Στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Παρασκευής 30/4/10 του καναλιού που μπαίνει στην… ουσία των Γεγονότων μας πέταξαν στη μούρη ορισμένα στατιστικά.
Παγκάλου Εμμανουέλα Τμήμα Α3
Συνέδριο για την Ισότητα
Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη Εργασία στο μάθημα της Πληροφορικής
Βδομάδα 2_4/4/16 Στόχοι Revision.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Χιροσιμα.
Η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Εργατική Εξέγερση 1936.
Αδολφοσ χιτλερ. Αδολφοσ χιτλερ Μουσολινι και χιτλερ.
Κοινωνική Έρευνα.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΙΚΑΓΟ 1886 ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ 8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΕΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργίες Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργίες. Η πρόταση ήταν για 8ωρο στη δουλειά. Μέχρι τότε η εργάσιμη μέρα ήταν 10, 12 ή ακόμα και 14 ώρες, ενώ πολλές φορές οι εργαζόμενοι/ες υποχρεώνονταν να δουλεύουν και Κυριακές.

Η 1η του Μάη του 1886 εξελίχθηκε σε ένα μαζικό απεργιακό κίνημα. 400 Η 1η του Μάη του 1886 εξελίχθηκε σε ένα μαζικό απεργιακό κίνημα. 400.000 εργάτες κινητοποιήθηκαν με απεργίες και διαδηλώσεις σε μεγάλες και μικρές πόλεις. Το Σικάγο έκανε την πιο εντυπωσιακή Πρωτομαγιά, με 90.000 διαδηλωτές στους δρόμους. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες.

Ήταν μέρες διεθνισμού. Διαφορετικές κοινότητες ενώθηκαν στον ίδιο στόχο (στο Σικάγο 10.000 Βοημοί, Πολωνοί και Γερμανοί διαδήλωσαν με μουσική και σημαίες). Ήταν μέρες που έσπασε ο ρατσισμός. Για πρώτη φορά, σε πάρκα που ήταν κλειστά για τους μαύρους, όλοι οι απεργοί, λευκοί και μαύροι, κατέληγαν τις διαδηλώσεις μέσα σ’ αυτά. Ήταν μέρες όπου οι γυναίκες (πολλές φορές και σαν οργανώτριες) έμπαιναν στον αγώνα, σπάζοντας τις διακρίσεις. Οι εφημερίδες αποκαλούσαν «φωνακλούδες αμαζόνες» τις ράπτριες που οργάνωναν απεργιακές παρελάσεις.

Στις 3 Μαΐου, στο εργοστάσιο των θεριστικών μηχανών Μακ Κόρμικ στο Σικάγο εργάζονταν απεργοσπάστες. Απ’ έξω 6.000 φορτοεκφορτωτές, κυρίως μετανάστες, τους αποδοκίμαζαν, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν προς το εργοστάσιο. Η αστυνομία πυροβόλησε, σκοτώνοντας τέσσερις απεργούς.

Με πρωτοβουλία του Αυγούστου Σπάις, εκ μέρους του Διεθνούς Συνδέσμου Εργαζομένων, διοργανώθηκε την επόμενη ημέρα νέα κινητοποίηση. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών το πλήθος ήταν ειρηνικό.

Ήταν κοντά στις δέκα το βράδυ όταν έκλεινε τη συνάντηση Ήταν κοντά στις δέκα το βράδυ όταν έκλεινε τη συνάντηση. Έβρεχε δυνατά και περίπου 200 άνθρωποι είχαν παραμείνει στη πλατεία. Ξαφνικά μια αστυνομική δύναμη 180 ατόμων, εισέβαλε και διέταξε τους ανθρώπους να διασκορπιστούν αμέσως. Ο Fielden διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «είμαστε ειρηνικοί».

Εκείνη τη στιγμή μια βόμβα ρίχτηκε στις τάξεις της αστυνομίας Εκείνη τη στιγμή μια βόμβα ρίχτηκε στις τάξεις της αστυνομίας. Σκότωσε έναν, τραυμάτισε θανάσιμα έξι ακόμη και τραυμάτισε περίπου εβδομήντα άλλους. Η αστυνομία άνοιξε πυρ στους παρεβρισκόμενους. Πόσοι ακριβώς σκοτώθηκαν από τις σφαίρες της αστυνομίας δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

Η κυριαρχία του τρόμου πέρασε πέρα από το Σικάγο Η κυριαρχία του τρόμου πέρασε πέρα από το Σικάγο. Ο τύπος και οι ιεροκήρυκες καλούσαν για εκδίκηση. Οι αίθουσες συνεδριάσεων, τα γραφεία των ενώσεων, οι έντυπες εργασίες και ιδιωτικά σπίτια δέχτηκαν επίθεση.

Όλοι οι γνωστοί συνδικαλιστές συνελήφθησαν Όλοι οι γνωστοί συνδικαλιστές συνελήφθησαν. Ακόμη και πολλοί ανίδεοι συλλήφθηκαν και βασανίστηκαν. «Κάντε τις επιδρομές πρώτα και κοιτάξτε το νόμο μετά» ήταν η δημόσια δήλωση του Julius Grinnell, κρατικού πληρεξούσιου.

Στις 19 Αυγούστου εφτά από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε θάνατο, και ένας σε 15 χρόνια φυλακή. Μετά από μια μαζική διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους, το κράτος «συμβιβάστηκε» και μετέτρεψε κάποιες ποινές σε ισόβια φυλάκιση. Ο Lingg αυτοκτόνησε στο κελί του την ημέρα πριν από τις εκτελέσεις. Στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Parsons, Engel, Spies και Fischer κρεμάστηκαν. 600.000 εργάτες βγήκαν στο δρόμο για την κηδεία τους. Η εκστρατεία για την απελευθέρωση των Neebe, Schwab και Fielden συνεχίστηκε. Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης Altgeld τους απελευθέρωσε. Ξεκαθάρισε ότι δεν έδωσε τη χάρη επειδή πίστευε ότι τα άτομα είχαν υποφέρει αρκετά, αλλά επειδή ήταν αθώα για το έγκλημα για το οποίο είχαν δικαστεί. Αυτοί και οι κρεμασμένοι ήταν τα θύματα της «υστερίας, ενός τσούρμου ενόρκων και ενός προκατειλημμένου δικαστή».

Οι αρχές θεωρούσαν κατά την διάρκεια της δίκης ότι μια τέτοια δίωξη θα έσπαζε τη ραχοκοκαλιά του κινήματος για το 8ωρο. Πράγματι, αργότερα ήρθαν στο φως στοιχεία ότι η βόμβα ίσως είχε ριχτεί από έναν πράκτορα της αστυνομίας που εργάζονταν για τον καπετάνιο Bonfield, σαν μέρος μιας συνωμοσίας στην οποία ήταν μπλεγμένοι ορισμένοι ατσάλινοι προϊστάμενοι για να δυσφημήσει το εργατικό κίνημα.

Έτσι γεννήθηκε η εργατική πρωτομαγιά Στις 20 Ιούλη του 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς κατέληξε σε μια απόφαση που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. «Σκοπός μας - έλεγε η απόφαση- είναι να οργανωθεί μια μεγαλειώδης διαδήλωση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο ώστε ταυτόχρονα σ’ όλες τις χώρες και σ’ όλες τις πόλεις, την ίδια συμφωνημένη ημέρα, οι εργάτες να απαιτήσουν απ’ τις δημόσιες αρχές να μειώσουν με νόμο την εργάσιμη ημέρα στις οκτώ ώρες και να εφαρμόσουν στην πράξη τις υπόλοιπες αποφάσεις του Συνεδρίου του Παρισιού.

Μάης 1936 Μήνας ορόσημο στη πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας. 40 Μάης 1936 Μήνας ορόσημο στη πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας. 40.000 καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η απεργία απλώνεται και μέσα σε λίγες μέρες παίρνει χαρακτηριστικά γενικού ξεσηκωμού αφού στο πλευρό των εργατών σπεύδουν τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η καταστολή από την κυβέρνηση του Μεταξά που οδηγούσε τη χώρα στο φασισμό είναι βίαιη, με αποτέλεσμα τη σφαγή της 9ης Μάη όπου πέφτουν οι πρώτοι νεκροί. Απ’ τη φωτογραφία της μάνας πάνω από το δολοφονημένο εργάτη Τάσο Τούση εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος το συγκλονιστικό “Επιτάφιο”.

Οι 200 της Καισαριανής το 1944 Το 1944 το ναζιστικό κτήνος βάφει την εργατική Πρωτομαγιά στο αίμα. Σε αντίποινα της εκτέλεσης ενός στρατηγού των κατακτητών διατάχθηκε η εκτέλεση 200 αγωνιστών που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Οι εργαζόμενοι και σήμερα διεκδικούν τα δικαιώματά τους Οι εργαζόμενοι και σήμερα διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ενάντια στις μειώσεις μισθών, στην ανεργία, στη μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία