Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επέτυχε ή απέτυχε;;;. αραβική άνοιξη καλείται το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με στόχο την πτώση των αυταρχικών- δικτατορικών καθεστώτων και τη μετάβαση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επέτυχε ή απέτυχε;;;. αραβική άνοιξη καλείται το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με στόχο την πτώση των αυταρχικών- δικτατορικών καθεστώτων και τη μετάβαση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επέτυχε ή απέτυχε;;;

2 αραβική άνοιξη καλείται το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με στόχο την πτώση των αυταρχικών- δικτατορικών καθεστώτων και τη μετάβαση στη δημοκρατία που έλαβε χώρα στην μέση ανατολή και βόρεια αφρική από τις 18/10/2010.

3

4 1. εξεγέρσεις που ανέτρεψαν ή αμφισβήτησαν σοβαρά κατεστημένα καθεστώτα : Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβυή, Μπαχρέιν, Υεμένη και Συρία. 2. εξεγέρσεις που επηρέασαν την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις : Μαρόκο,Ιορδανία, και τα υπόλοιπα κράτη του GCC 3. Εξεγέρσεις που άφησαν σχεδόν ανεπηρέαστα κράτη : Λίβανος,Ιράκ, Αλγερία,Παλαιστίνη.

5 πολιτική διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, δικτατορία, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάκιστη κατάσταση της οικονομίας [ επιβολή ΔΝΤ χωρίς να επέλθει οικονομική άνθηση στη χώρα αντιθέτως οδήγησε στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πρακτικών ]

6 Αίτια : τη διαφθορά, την αυταρχικότητα της αστυνομίας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αφορμή : Αυτοπυρπόληση πλανόδιου Μοχάμεντ Μπουαζίζι Απάντηση της αστυνομίας με χρήση ανεξέλεγκτης βίας.

7 Εξέγερση χωρίς βίαια επεισόδια για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ και ανάληψη εξουσίας απο Μόρσι. Αίτια : Χαμηλός βασικός μισθός υψηλή ανεργία κυρίως στους νέους πληθωρισμός σε τιμές τροφιμών. Πολιτική του Μόρσι : συγκέντρωση υπερεξουσιών, επιδίωξη ισλαμοποίησης, συνδεδεμένος με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα επιβολή περιορισμού ελευθερίας λόγου

8 Πρώτες αναταραχές στη Δαμασκό Αφορμή ήταν η φυλάκιση και ο βασανισμός νεαρών αντικαθεστωτικών μαθητών Απάντηση του Άσαντ : πολυάριθμες συλλήψεις και ίδρυση πολιτοφυλακών 2013 : ο Άσαντ διεξάγει δημοψήφισμα και νόμιμες εκλογές.

9 Τυνησία Η μόνη σχετικα „επιτυχημένη ιστορία“ με ένα καινούργιο σύνταγμα και μια κάποια δικαιοσύνη για εγκλήματα του παρελθόντος. Όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται ακόμα επιθέση, και απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Αίγυπτος Ειρηνικοί ακτιβιστές,επικριτές της κυβέρνησης και πολλοί πολλές ακόμα παραμένουν στη φυλακή. Τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχειρισης είναι ευρύτατα διαδεδομένα. Εκατοντάδες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και δεκάδες χιλιάδες έχουν φυλακιστεί επειδή διαδήλωναν ή λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με την πολιτική αντιπολίτευση.

10 Μπαχρέιν Οι αρχές φιμώνουν αντιφρονούντες χρησιμοποιώντας άσκοπη βία, συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας διαδηλωτές και πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, και βασανίζοντας κρατουμένους. Λιβύη Υπάρχουν πολλές ένοπλες συγκρούσεις σε ολόκληρη αυτήν τη βαθιά διχασμένη χώρα. Όλες οι πλεύρες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

11 Συρία Η πιο αιματηρή ένοπλη σύγκρουση της περιοχής, που προέκυψε σε απάντηση της βίαιης καταστολής μαζικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση του Bashar al- Assad. Ειδεχθή εγκλήματα διαπράττονται σε μαζική κλίμακα και ο μισός πληθυσμός έχει εκτοπιστεί. Υεμένη Οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι βομβαρδισμοί υπό τις δυνάμεις των Huthi έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2,5χιλ πολίτες. Κάποιες απο αυτές τις επιθέσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

12 Οι αραβικές εξεγέρσεις με δυο λόγια ηταν πολιτικές επαναστάσεις με κοινωνικά αίτια που για μια σωρεία αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων δεν κατάφεραν να μεταπηδήσουν στο στάδιο κοινωνικών επαναστάσεων και επομένως ηττήθηκαν. Το κοινωνικό περιεχόμενο των αραβικών επαναστάσεων δεν έχει εκλείψει.

13 Γερολυμάτου Άρτεμις Καπετανάκη Μάγια Μπαλτσιώτη Αγγελική


Κατέβασμα ppt "Επέτυχε ή απέτυχε;;;. αραβική άνοιξη καλείται το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με στόχο την πτώση των αυταρχικών- δικτατορικών καθεστώτων και τη μετάβαση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google