Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές
Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές

2 Τι ζήτησαν οι Ιταλοί τον Οκτώβριο του 1940 και από ποιον; Τι απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς;
Η Ιταλία θέλοντας να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, άρχισε εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και τον Οκτώβριο του 1940 ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά την παράδοση της Ελλάδας. Η απάντηση του ήταν ΟΧΙ.

3 Πώς αντιμετώπισε ο ελληνικός στρατός τους Ιταλούς;
Οι Ιταλοί εισέβαλαν στη χώρα μας από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο ελληνικός στρατός απέκρουσε τις επιθέσεις και προχώρησε νικηφόρα ως τη Βόρεια Ήπειρο.

4 Η ηρωική προσφορά των γυναικών στο μέτωπο του πολέμου
Ο τίτλος της αφίσας «Οι Ηρωίδες του 1940» παραπέμπει στην ηρωική προσφορά των γυναικών στο μέτωπο του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι γυναίκες γειτονικών περιοχών του μετώπου μεταφέρουν με κίνδυνο της ζωής τους πολεμοφόδια στους 'Έλληνες στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή

5 Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα
Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα Τον Απρίλιο του 1941, μετά την αποτυχία των Ιταλών, γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα. Χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα

6 Η μάχη της Κρήτης Τον επόμενο μήνα Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο τελευταίο ελληνικό οχυρό, την Κρήτη, που την υπεράσπιζαν συμμαχικά και ελληνικά στρατεύματα καθώς και ένοπλοι πολίτες. ΄Επειτα από σκληρές συγκρούσεις, που κράτησαν δέκα ημέρες, οι Γερμανοί επικράτησαν αλλά με βαρύτατες απώλειες. Έτσι, οι δυνάμεις του Άξονα κυρίευσαν το ελληνικό κράτος και άρχισε η περίοδος της Κατοχής.

7 Σε ποιους παρέδωσαν τη Θράκη οι Γερμανοί;
Οι Γερμανοί παρέδωσαν τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης στους συμμάχους τους Βούλγαρους και την υπόλοιπη χώρα τη μοιράστηκαν με τους Ιταλούς. Έτσι η Ελλάδα γνώρισε τη φρίκη της τριπλής κατοχής.

8 Τι οργάνωσαν οι Έλληνες απέναντι στους κατακτητές;
Απέναντι σ’ αυτή την τριπλή κατοχή οι Έλληνες οργανώνουν αντιστασιακές οργανώσεις. Έτσι άρχισε ο ανταρτοπόλεμος εναντίον των Γερμανών κατακτητών στα ελληνικά βουνά. Κορυφαίο κατόρθωμα της Εθνικής Αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942). Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταµου µε τη συμμετοχή των αντιστασιακών οργανώσεων Ε.Α.Μ. και Ε.∆.Ε.Σ. (1942)

9 Τι κυριαρχεί στην Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής;
Οι κατακτητές οργανώνουν αντίποινα στις αντιστασιακές δράσεις. Η πείνα, η τρομοκρατία, το κάψιμο ολόκληρων χωριών και οι μαζικές εκτελέσεις κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα.

10 Πότε απελευθερώθηκε η Ελλάδα;
Η Ελλάδα απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1944.

11 Ιστορική Γραμμή


Κατέβασμα ppt "Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google