Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!
Un Film noire

2 διαπράχτηκε η πρώτη μαζική στην κατεχόμενη Ευρώπη
Στο Κοντομαρί Χανίων στις διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη

3 Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση
των δυνάμεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας προχωρούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τις δυνάμεις Ελλήνων και Συμμάχων, στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντομαρί Χανίων.

4 Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς,
οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σημαντικού όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε (σε τέτοιο βαθμό) μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

5 Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους. Την επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί.

6 Μετά το τέλος του Πολέμου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Goring, τον επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας. Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι. Την επόμενη μέρα, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ακόμα ένα έγκλημα πολέμου:

7 Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομάρι κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του
το Ολοκαύτωμα της Καντάνου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομάρι κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht - αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από τη θέση του για «πολιτικούς λόγους» και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών.

8 Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου
Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών - αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη. Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στη Νορμανδία. Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση. Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακομεταχείριση κρατουμένων και δολοφονία αιχμαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες.

9 Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το για «ιατρικούς λόγους». Δεν δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά αμάχων.

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 Οι φωτογραφίες είναι από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο.
Αυτό ήταν όλο. Αποζημιώσεις δεν δόθηκαν ποτέ! Αντίθετα οι απρόσωποι δανειστές μας μας κάλεσαν να εξοφλήσουμε τα δανεικά! Οι οφειλομενες αποζημιώσεις τους, δεν συμψηφίζονται μας είπαν!

51 Τα χέρια τους μπήκαν βαθειά μέσα στις τσέπες μας!
Ποιος ξέρει μπορεί αύριο να υπάρξουν και χειροτερα! Ίσως να φταίμε κι εμείς …! Ίσως να φταίνε τα …. Πετρέλαια που βρέθηκαν! Ένα είναι σίγουρο: - Εμείς δεν φάγαμε τίποτα!!!

52 Τέλος Βαστάτε Έλληνες!!


Κατέβασμα ppt "Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google