ΤΑ ΜΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Το Τριώδιον Η ΕΙΣ ΑΔΟΥ ΚΑΘΟΔΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού
Advertisements

Με τα χέρια υψωμένα στο Φώς
Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή
Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
ΔΕ3_ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ:
Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα ). 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται.
Η παρουσΙα του Θεού στην ανθρωπινη ιστορια
ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.
ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
ΝΗΣΤΕΙΑ.
Ο ιεραπόστολος των ηθοποιών Άγιος Σεραπίωνας (5 μ.Χ αι )
Δρόμος αρετής και δύναμης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16ο Η παραβολή της τελικής κρίσης: Πώς αξιολογούνται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού Συχνά αναρωτιούνται οι άνθρωποι: Τι δίνει στη ζωή ποιότητα.
Οι πιο μοδάτες στολές αλλά και τι είναι οι απόκριες
Το μυστήριο της Εξομολόγησης
ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό.
Μικρό Εισοδικό στο Ιερό Τριώδιο
Πώς ξεκίνησαν όλα... Το καρναβάλι δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει τις ρίζες του στη νεολιθική εποχή και είναι κατάλοιπο μιας πανάρχαιας γιορτής .
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Άγιοι Άγγελοι στην Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση
14. Η ορθόδοξη άσκηση Σελίδες
Στο μέρος που κήρυττε έστηνε ένα σταυρό, και κάτω απ‘ το σταυρό, ανεβασμένος πάνω σ‘ ένα σκαμνί - πρόχειρο άμβωνα, κήρυττε το λόγο του Θεού.
ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΛΙΑΠΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ - ΤΑΞΗ Γ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚ Α ΟΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
Β’ ΜΕΡΟΣ: (Να γραφτούν στο τετράδιο)
Περιμένοντας το Χριστό
Μετάνοια - Εξομολόγηση
Παλαιά και Καινή Διαθήκη Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Το πρωί, πολύ πριν φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω και πήγε σ΄ένα ερημικό μέρος, και εκεί προσευχόταν.
Γιάννης Θοδωρής Δ1 ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΖΩΗ.
Τα παιδικά χρόνια του Ιησού
Το αλαθητο και το πρωτειο του παπα
Πάσχα μέγα, Πάσχα των πιστών
18.Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
‘ Για την αγάπη σου εγώ ανέβηκα εις τον Σταυρό..
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι.
Τα έθιμα του Τριωδίου.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Η Άκρα Ταπείνωση Κουμεντάκου Βασιλική Πολυχρονόπουλος Αλκίνοος.
Η Άκρα Ταπείνωση Κουμεντάκου Βασιλική Πολυχρονόπουλος Αλκίνοος.
Η ΕΠΙΓΕΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΑΛΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
Πάσχα Ήθη και έθιμα. Σαρακοστή Η τελευταία ημέρα της αποκριάς είναι η Καθαρή Δευτέρα. Την ημέρα αυτή όλος ο κόσμος πετάει το χαρταετό και τρώει νηστίσιμα.
Ο ανοιγμένος παράδεισος
Τριώδιο.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Β2 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης
Η ελεημοσυνη βασιλισσα των αρετων
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
Εικόνες του Θείου Πάθους
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Μτ 5,3-12
Αχ. Παράσχου, Προς τον Χριστόν
Ο νέος Οσιομάρτυρας του Χριστού Αγαθάγγελος
Αναστάσιμη Προσευχή ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!.
ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΣ Γιώργος Αγερίδης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19, ΣΕΛΙΔΑ 82, ΕΡΓΑΣΙΑ,
Αντώνης Σπυρόπουλος Α3 Σχολιασμός Αναστάσιμης Προσευχής
Μεγάλη Δευτέρα Η ζωή του Πάγκαλου Ιωσήφ (προτυπώνει το Χριστό - να είμαστε σώφρονες και αγνοί στο σώμα και τη ψυχή). Το περιστατικό με την άκαρπη.
Αυτά τα μάτια π' αγκαλιάσανε τη γη αυτά τα μάτια όλο γλύκα χρυσαυγής,
Τί γιορτάζουμε ;. Το Σάββατο αυτό είναι αφιερωμένο στην νεκρανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα που έκανε ο Ιησούς λίγο πριν αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών. Σε.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑ ΜΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Το Τριώδιον Η ΕΙΣ ΑΔΟΥ ΚΑΘΟΔΟΣ

Η Άνοιξη είναι μια από τις ωραιότερες εποχές του έτους Η Άνοιξη είναι μια από τις ωραιότερες εποχές του έτους. Μαζί όμως με την εποχή της Άνοιξης συμπίπτει και η ωραιότερη και σπουδαιότερη εποχή του εκκλησιαστικού έτους. Ποια είναι αυτή; Ο κύκλος των εορτών του Πάσχα! Τι σημαίνει Πάσχα;

Για την ωραία αυτή περίοδο η Εκκλησία έχει συνθέσει τους πιο ωραίους και εμπνευσμένους Ύμνους της. «Τριώδιο» λέγεται το λειτουργικό βιβλίο που περιέχει υμνολογικό υλικό κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου και χρησιμοποιείται μαζί με το Μηναίο και την Παρακλητική στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Ονομάζεται Τριώδιο, γιατί στις ιερές ακολουθίες του όρθρου, όχι των Κυριακών αλλά των άλλων ημερών της εβδομάδας, οι Kανόνες αντί να έχουν εννέα ωδές, όπως είναι η γνωστή και συνήθης μορφή τους, έχουν τρεις ωδές (=Τριώδιον) , οι οποίες είναι σταθερά στην Η΄ και την Θ΄ ωδή και διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες.

Η περίοδος του Τριωδίου έχει σκοπό να μας προετοιμάσει με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, για να υποδεχθούμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και την ένδοξη Ανάσταση Του.

Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει: α Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει: α. Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ημέρες). Οι τρεις πρώτες εβδομάδες λέγονται στην εκκλησιαστική γλώσσα «προφωνήσιμοι» διότι προαναφωνούν τους αγώνες που έχουμε να κάνουμε εναντίον των παθών και των δαιμόνων κατά την διάρκεια της Αγίας Τεσσαρακοστής. Η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου Η Κυριακή του Ασώτου Η Κυριακή της Απόκρεω Η Κυριακή της Τυροφάγου

β. Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου). γ. Τις δυο ήμερες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγ. Εβδομάδα). δ. Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να γευθούμε τον υμνολογικό πλούτο του Τριωδίου , αναλύοντας 3 χαρ/κούς Ύμνους του

Η επωδός του Τριωδίου «Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας , Ζωοδότα. Ορθρίζει γαρ το πνεύμα μου προς ναόν τον αγιόν σου, ναόν φέρον του σώματος , όλον εσπιλωμένον. αλλ’ ως οικτιρμών κάθαρον ,ευσπλάχνω σου ελέει» Άνοιξέ μου της μετανοίας τις πύλες Ζωοδότα Χριστέ. Διότι το πνεύμα μου με έφερε πρωί πρωί στο ναό Σου για να προσευχηθώ φέρνωντας το ναό του σώματός μου ολοκληρωτικά ακάθαρτο. Αλλά συ που είσαι αγαθός καθάρισέ με με την μεγάλη σου αγάπη και τη συγχώρηση.

«Της σωτηρίας ευθυνόν μοι τρίβους Θεοτόκε αισχρές γάρ κατερρύπωσα την ψυχήν αμαρτίαις. Ως ραθύμως τον βίον μου όλον εκδαπανήσας .ταις σαις πρεσβύαις ρύσαι με , πάσης ακαθαρσίας» Κατεύθυνέ με στους δρόμους της σωτηρίας ,Θεοτόκε , διότι με κακές αμαρτίες εμόλυνα την ψυχή μου , δαπανόντας τη ζωή μου ολοκληρωτικά σετηνπνευματική αδιαφορία. Με τις δικές σου ικεσίες σώσε με από κάθε πνευματικό μολυσμό.

Τι εκφράζει ο προηγούμενος Ύμνος; Το πνεύμα της Μ. Σαρακοστής , δηλαδή το πνεύμα της μετανοίας και γι’ αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα σε κάθε σχεδόν Ακολουθία!

Ο δεύτερος Ύμνος «Δευτε εκκαθάρωμεν εαυτούς εν ελεημοσύναις και οικτιρμοίς πενήτων , μη σαλπίζοντες ,μη δημοσιεύοντες ημών την ευποιίαν . Μη επιγνώτω η αριστερά , της δεξιάς το έργον. Μη σκορπίσει η κενοδοξία τον καρπόν της ελεημοσύνης αλλά εν κρυπτώ τω τα κρυπτά ειδότι κράξομεν. Πάτερ άφες τα παραπτώματα ημών , ως φιλάνθρωπος» Ελάτε να καθαρίσουμε τον εαυτό μας με ελεημοσύνες και εκδηλώσεις συμπόνιας προς τους φτωχούς , χωρίς να διασαλπίζουμε και ούτε να δημοσιεύουμε το έργο της αγάπης μας.Κρυφά να κάνουμε το καλό ώστε κι αυτό το αριστερό μας χέρι να μη ξέρει τι κάνει το δεξί. Και τούτο για να μην μας στερήσει η υπερηφάνεια το μισθό της ελεημοσύνης που μας δίνει ο Θεός. Αλλά κρυφά στο Θεό που γνωρίζει όλα τα κρυφά ας φωνάξουμε Πατέρα μας συγχώρεσε τα παραπτώματά μας συ που είσαι γεμάτος στοργή και αγάπη για τον άνθρωπο.

Τι εκφράζει ο προηγούμενος Ύμνος; Αναφέρεται στο δεύτερο πνευματικό κίνητρο της περιόδου αυτής , που είναι Η ΑΓΑΠΗ ΩΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ Τι σημαίνει ελεημοσύνη;

Ο τρίτος Ύμνος «Έκαστον μέλος της αξίας σου σαρκός ατιμίαν δι ημάς υπέμεινε . Τας ακάνθας η κεφαλή , η όψις τα εμπτύσματα , αι σιαγόνες τα ραπίσματα , το στόμα την εν όξει κερασθήσαν χολή τη γεύσει , τα ώτα τας δυσσεβείς βλασφημίας , ο νώτος την φραγγέλωσιν και η χειρ τον κάλαμον . Αι του όλου σώματος εκτάσεις εν τω σταυρώ . Τα αρθρα τους ήλους και η πλευρά την λόγχην . Ο παθών υπερ υμών και παθών ελευθερώσας ημάς , ο συγκαταβάς ημίν φιλανθρωπία και ανυψώσας υμάς Παντοδύναμε Σωτήρ ελέησον ημάς»

Κάθε μέλος του Παναγίου Σώματός Σου , Χριστέ δέχθηκε ταπεινώσεις και εξευτελισμούς για χάρη μας.η κεφαλή δέχθηκε τα αγκάθια η όψη Σου τα φτύσματα των δούλων τα σαγόνια Σου τα χαστούκια το στόμα Σου γεύθηκε την χολή που ήταν ανακαυεμένη με ξύδι τα αυτιά Σου άκουγαν τις ασεβείς βλασφημίες των σταυρωτών η πλάτη Σου γνώρισε τη φοβερή μαστίγωση και το χέρι Σου κράτησε το ατιμωτικό καλάμι.Όλο το σώμα ήταν τεντωμένο πάνω στο Σταυρό.Οι αρθρώσεις δέχθηκαν τα καρφιά και η πλευρά Σου τρυπήθηκε με την λόγχη.Συ Κύριε που έπαθες για χάρη μας και με το πάθος Σου μας λευτέρωσεςΣύ που κατέβηκες στη Γη από μεγάλη αγάπη και μας ανύψωσες στον ουρανό Παντοδύναμε Σωτήρα μας ελέησέ μας

Τι εκφράζει ο τρίτος Ύμνος; Ο τρίτος Ύμνος αντιπροσωπεύει τα πάθη του Χριστού

Σχόλια στους Ύμνους……. Η συναίσθηση της αμαρτωλότητας και μετάνοιας Ησυνέπεια της μετάνοιας Αλλαγή ζωής και συμπεριφοράς με έργα αγάπης και ελεημοσύνης Συμμετοχή στο Πάθος

Οι Ύμνοι του «Τριωδίου» μας εμπνέουν για μια σωστή πορεία προς το Πάσχα