Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πάσχα Ήθη και έθιμα. Σαρακοστή Η τελευταία ημέρα της αποκριάς είναι η Καθαρή Δευτέρα. Την ημέρα αυτή όλος ο κόσμος πετάει το χαρταετό και τρώει νηστίσιμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πάσχα Ήθη και έθιμα. Σαρακοστή Η τελευταία ημέρα της αποκριάς είναι η Καθαρή Δευτέρα. Την ημέρα αυτή όλος ο κόσμος πετάει το χαρταετό και τρώει νηστίσιμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πάσχα Ήθη και έθιμα

2 Σαρακοστή Η τελευταία ημέρα της αποκριάς είναι η Καθαρή Δευτέρα. Την ημέρα αυτή όλος ο κόσμος πετάει το χαρταετό και τρώει νηστίσιμα φαγητά. Πολλοί άνθρωποι όμως, τρώνε νηστίσιμα φαγητά για σαράντα μέρες, όσες δηλαδή είναι οι μέρες από την Καθαρή Δευτέρα έως την Κυριακή του Πάσχα. Αυτές τις σαράντα μέρες, τις λέμε Σαρακοστή. Τα παλιά τα χρόνια, οι γιαγιάδες ζύμωναν ένα ψωμάκι σε σχήμα γυναίκας που είχε 7 πόδια, όσες οι βδομάδες της Σαρακοστής. Είχε στο κεφάλι ένα σταυρό, τα χέρια σταυρωμένα, γιατί προσευχόταν και δεν είχε καθόλου στόμα, γιατί νήστευε.

3 Η ανάσταση του Λαζάρου Το τελευταίο Σάββατο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Τη μέρα αυτή οι γυναίκες ζυμώνουν κουλούρια σε σχήμα ανθρώπου, που τα λένε Λάζαρους ή Λαζαράκια.

4 Κυριακή των Βαΐων Η Κυριακή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, λέγεται Κυριακή των Βαΐων. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη της Ιερουσαλήμ γνωρίζοντας πως τον περιμένει η εβδομάδα των Παθών.Την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρια και στολίζουμε τις εκκλησίες με βάγια και δάφνες.

5 Η Μεγάλη Εβδομάδα Είναι η εβδομάδα που ο κόσμος νηστεύει περισσότερο. Στη λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης ψέλνουμε το τροπάριο της Κασσιανής.Την Μεγάλη Τετάρτη, ο ιερέας κάνει το μεγάλο ευχέλαιο.Μόλις νυχτώσει, αρχίζει η λειτουργία του Μυστικού Δείπνου.Τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι ετοιμασίες για την Ανάσταση.Ζυμώνουμε τα λαμπροκούλουρα, τα τσουρέκια και βάφουμε τα αυγά.

6 Ο Επιτάφιος Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τα νέα κορίτσια μαζεύουν λουλούδια, για να στολίσουν τον Επιτάφιο.Μόλις νυχτώσει, αρχίζει η περιφορά του και οι πιστοί ακολουθούν, ψέλνοντας τα «εγκώμια» της Μεγάλης Παρασκευής.

7 Η Ανάσταση του Χριστού. Σαν ξημερώσει το Μεγάλο Σάββατο, οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν χαρμόσυνα για ν’αναγγείλουν την πρώτη Ανάσταση.Το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αρχίζει η λειτουργία της Ανάστασης.

8 Έθιμα Στην Κέρκυρα, την ημέρα της Ανάστασης, έχουν έθιμο να σπάνε πήλινα κανάτια στους δρόμους. Ενώ, σε άλλα μέρη, οι πιστοί χτυπούν ρυθμικά τα ξύλινα στασίδια της εκκλησίας, κάνοντας τρομερό θόρυβο.


Κατέβασμα ppt "Πάσχα Ήθη και έθιμα. Σαρακοστή Η τελευταία ημέρα της αποκριάς είναι η Καθαρή Δευτέρα. Την ημέρα αυτή όλος ο κόσμος πετάει το χαρταετό και τρώει νηστίσιμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google