Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα ). 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα ). 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα )

2 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται (γύρω στις 11 μ.μ ) στην Εκκλησία.  Ο επιτάφιος άδειος έχει μετακινηθεί από το κέντρο του Ναού και έχει τοποθετηθεί στη θέση του.  Το Σώμα του Χριστού έχει απλωθεί πάνω στην Αγία τράπεζα

3  Στη θέση αυτή θα παραμείνει 40 ημέρες μέχρι την εορτή της Αναλήψεως. Μέχρι την ημέρα αυτή η Θ. Λειτουργία θα τελείται επάνω στο απλωμένο Σώμα του Επιταφίου  Μετά την Ανάληψη το σώμα του Επιταφίου φυλάγεται σε ορισμένο μέρος μέχρι την επόμενη Μ. Παρασκευή  Ο Σταυρός επίσης παραμένει χωρίς το σώμα του εσταυρωμένου 40 ημέρες

4  Λίγο πρίν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όλα τα φώτα του Ναού σβήνουν.  Εκείνη τη στιγμή ανοίγει η πύλη ως ένδειξη του ανοίγματος του τάφου  Ο Ιερεύς προβάλει στην Ωραία Πύλη και κρατώντας αναμμένη λαμπάδα που άναψε από το ακοίμητο κανδήλι του Ιερού ψάλει πανηγυρικά  «δεύτε λάβετε φώς εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών»

5  ΄Επειτα ο Ιερέας,ψάλτες, παιδιά του ιερού,πιστοί σχηματίζουν πομπή που κατευθύνεται έξω στον περίβολο του Ναού.  Στην Λιτανεία αυτή ψάλλομε «την ανάστασίν Σου Χριστέ Σωτήρ Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς και ημάς τους επι γής καταξίωσον εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν»  Κανείς δεν μένει μέσα εκτός του νεοκόρου ο οποίος κλείνει και τις Πύλες εισόδου στο ναό (=συμβολισμός της εξορίας μας από τον παράδεισο )

6  Επάνω στην εξέδρα γίνεται η πανηγυρική εξαγγελία της Αναστάσεως του Χριστού  Ο Ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και όλοι μαζί αρχίζουν να ψάλλουν  «Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι,ζωήν χαρισάμενος»

7  Ύστερα σχηματίζεται πάλι ιερή πομπή που κατευθύνεται προς το Ναό  Όταν φθάσει μπροστά στις κλειστές πύλες γίνεται μια συμβολική αναπαράσταση του ανοίγματος του Παραδείσου  Η πομπή στέκεται μπρός στις πύλες και ο ιερέας φωνάζει  «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης»

8  Ο νεοκόρος μέσα από το ναό ρωτάει  «Και τις έστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης»  Ο Ιερέας απαντάει  «Κύριος κραταιός και δυνατός, Κύριος δυνατός εν πολέμω Κύριος των δυνάμεων αυτός έστιν ο βασιλεύς της δόξης»  Τότε οι πύλες ανοίγουν διάπλατα και η πομπή των πιστών μπαίνει θριαμβευτικά μέσα στο Ναό που συμβολίζει τον ανοιχτό πλέον παράδεισο

9 2)Η Πασχαλινή Θ. Λειτουργία  Στο Ναό ψάλλεται ο όρθρος της Κυριακής του Πάσχα και στη συνέχεια η Θ. Λειτουργία  Οι πιστοί κοινωνούν σώμα και αίμα Χριστού και ενώνονται έτσι με τον αναστημένο Κύριο  Τις πρωινές ώρες μαζί με όλους τους χριστιανούς επαναλαμβάνουμε θριαμβευτικά  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ--- ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

10 3)Η Αγάπη  Το απόγευμα του Πάσχα ψάλλεται στους ναούς ο Εσπερινός του Πάσχα  Εσπερινός της αγάπης (οι χριστιανοί αλληλοσυγχωρούνται και συμφιλιώνονται μεταξύ τους )  «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν αδελφοί και τοις μισούσιν ημάς συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει. Και ούτω βοήσωμεν. Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατο πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος»


Κατέβασμα ppt "Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα ). 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google