Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γιώργος Διομήδους Θεολόγος

2 Αγάπη ελευθερία Κίνητρα του Θεού για τη δημιουργία του κόσμου
«Μόνο μια ενδοτριαδική σιγή και γαλήνη βασίλευε. Κανένα από τα δημιουργήματα δεν υπήρχε. Επειδή όμως ο Θεός δεν ήθελε να περιορίσει το αγαθό ( την αγάπη) μέσα στον εαυτό Του, σκέφθηκε να δημιουργήσει τον κόσμο και να τον ευεργετήσει, ξεχύνοντας απάνω του την άπειρη αγαθότητά Του.» Όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός Αγάπη και ελευθερία Κίνητρα του Θεού για τη δημιουργία του κόσμου:

3 ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Διαστροφή της αγάπης από τον άνθρωπο προς τον εαυτό του. Πτώση ονομάζεται η διακοπή από τον άνθρωπο της κοινωνίας αγάπης με το Θεό.

4 Ο άνθρωπος πίστεψε ότι αυτόνομα θα μπορούσε να φτάσει στη θέωση
Ο άνθρωπος πίστεψε ότι αυτόνομα θα μπορούσε να φτάσει στη θέωση . Μόνος του λοιπόν έκοψε τους δεσμούς του με το Θεό. η εκδίωξη του ανθρώπου από τον παράδεισο η εξάπλωση της ειδωλολατρίας η εμφάνιση κάθε είδους κακού και διαστροφής η υποδούλωση στη φθορά και στο θάνατο Οι συνέπειες της διακοπής των σχέσεων του ανθρώπου με το Θεό ήταν :

5 Αβραάμ Προφήτες Μωϋσής Ιωάννης ο Πρόδρομος Προετοιμασία του ανθρώπου.
Ο Θεός όμως θέλησε να αποκαταστήσει την πεσμένη φύση του ανθρώπου και το σχέδιο αυτό του Θεού, λέγεται Θεία Οικονομία και η οποία χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Παλαιά διαθήκη: Αβραάμ Προφήτες Ιωάννης ο Πρόδρομος Μωϋσής Προετοιμασία του ανθρώπου.

6 Καινή Διαθήκη: Η ενανθρώπιση του Θεού.

7

8 Ίδρυση της Εκκλησίας με σκοπό τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου του Χριστού μέχρι τη Β΄ Παρουσία.

9 Ο Θεός όμως θέλησε: Να αποκαταστήσει την πεσμένη φύση του ανθρώπου Και
Το σχέδιο αυτό του Θεού, λέγεται Θεία Οικονομία Ο Θεός όμως θέλησε: Π. Διαθήκη Κ. Διαθήκη Ίδρυση της εκκλησίας. Κλήση του Αβραάμ και των υπολοίπων Πατριαρχών, κλήση του Μωυσή και Προφητών Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού (ζωή, θαύματα, διδασκαλία, Πάθος και Ανάσταση του Κυρίου) Συνέχιση του σωτηριώδους έργου του Χριστού. Το σχέδιο αυτό του Θεού πέρασε από τρεις φάσεις:

10 Β) Οι χριστιανικές γιορτές και το σχέδιο της Θείας Οικονομίας.
Τα θαυμαστά γεγονότα για τη σωτηρία του ανθρώπου πανηγυρίζονται με τις γιορτές της εκκλησίας. Οι γιορτές είναι : Κυριακή (Η ημέρα της Ανάστασης του Κυρίου) Δευτέρα (αφιερωμένη στους αγγέλους) Τρίτη (αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο) Τετάρτη (αφιερωμένη στο Σταυρό του Κυρίου) Πέμπτη (αφιερωμένη σους Αποστόλους και τον Αγ. Νικόλαο) Παρασκευή (αφιερωμένη στα Πάθη του Θεού) Σάββατα (αφιερωμένη στους μάρτυρες και τους νεκρούς) Εβδομαδιαίες: Οι εορτές των Αγίων κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι οποίες είναι ακίνητες. Εξαιρείται η γιορτή του Αγίου Γεωργίου η οποία μετακινείται τη Δευτέρα του Πάσχα αν η 23η Απριλίου συμπέσει μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ετήσιες:

11 Ετήσιες εορτές Δεσποτικές Θεομητορικές Κινητές (με κέντρο το Πάσχα)
Ακίνητες (με κέντρο τα Χριστούγεννα) Θεομητορικές Ακίνητες (προς τιμή της Θεοτόκου)

12 Ο άνθρωπος με δική του πρωτοβουλία διέκοψε τη σχέση του με το Θεό
Ο άνθρωπος με δική του πρωτοβουλία διέκοψε τη σχέση του με το Θεό. Ο φιλεύσπλαχνος, όμως , δεν τον άφησε μόνο του. Το σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπου από τη φθορά και το θάνατο ονομάζεται: « Θεία Οικονομία » . Με τις εορτές της Εκκλησίας πανηγυρίζουμε τα θαυμαστά γεγονότα της σωτηρίας του ανθρώπου , ενώ παράλληλα μας θυμίζουν τον Κύριο, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους


Κατέβασμα ppt "Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google