Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ελεημοσυνη βασιλισσα των αρετων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ελεημοσυνη βασιλισσα των αρετων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ελεημοσυνη βασιλισσα των αρετων
Η ελεημοσυνη βασιλισσα των αρετων Οι μικροί θεολόγοι (Πεντάστεροι) Χριστίνα Σκρέκα , Πελίνα Σταματάκη, Μυρτώ Φαζού , Άρης Διονυσόπουλος , Αγγελική Χαραλαμποπούλου

2 Τι ειναι ελεημοσυνη ; Ένα μικρό βοήθημα, σε χρήμα ή σε είδος, το οποίο δίνει κάποιος σε φτωχό από φιλευσπλαχνία. Κάθε έμπρακτη εκδήλωση ενός συναισθήματος αγάπης και συμπάθειας για συνάνθρωπο που δυστυχεί.

3 H αληθινη ελεημοσύνη Να προσέχετε την ελεημοσύνη σας, να μη γίνεται μπροστά στους ανθρώπους, για να σας επιδοκιμάσουν. Αλλιώς, μην περιμένετε ανταμοιβή από τον ουράνιο Πατέρα σας. Έτσι, όταν κάνεις ελεημοσύνη, μην το διατυμπανίσεις, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, για να τους τιμήσουν οι άνθρωποι· σας διαβεβαιώνω πως αυτή η τιμή είναι όλη κι όλη η ανταμοιβή τους. Εσύ, αντίθετα, όταν δίνεις ελεημοσύνη, ας μην ξέρει ούτε το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί σου, για να 'ναι αληθινά κρυφή η ελεημοσύνη σου. Κι ο Πατέρας σου, που βλέπει τις κρυφές πράξεις, θα σε ανταμείψει φανερά.

4 Ο Ιησούς Χριστός λέει: «Παντί τω αιτούντί σοι δίδου»
Ο Ιησούς Χριστός λέει: «Παντί τω αιτούντί σοι δίδου». Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ευεργετούμε και να ελεούμε όλους, χωρίς να διακρίνουμε τους ανθρώπους από την κατάστασή τους, το κοινωνικό παρελθόν τους ή τη θρησκεία τους. Πρέπει να δίνουμε την ελεημοσύνη μας στον καθένα που την έχει πραγματικά ανάγκη.

5 Επίλυση κι όχι επικάλυψη των προβλημάτων
Όμως πολλοί Πατέρες επισημαίνουν ένα μεγάλο κίνδυνο σχετικά με την ελεημοσύνη. Φοβούνται μήπως γίνει άλλοθι της κοινωνικής αδικίας. "Ποιο το όφελος", λέει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης (4ο αιώνα),"αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς με την εκμετάλλευση και κατόπιν ανακουφίζεις έναν με την ελεημοσύνη; Αν δεν υπήρχε το πλήθος των εκμεταλλευτών, δε θα υπήρχε ούτε το πλήθος των εξαθλιωμένων"Γι' αυτό – για να μη χρησιμοποιείται δηλαδή η Εκκλησία ως προκάλυμμα του κατεστημένου - πολλά εκκλησιαστικά κείμενα απαγορεύουν στους ποιμένες των εκκλησιών να δέχονται δωρεές εκμεταλλευτών.

6

7 Πηγές language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B7%CE%B C%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7&dq =1438&bih=685&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_l6K57rfQAhUKXCwKHZ_2CnMQ_AUIBigB&dpr=0.95


Κατέβασμα ppt "Η ελεημοσυνη βασιλισσα των αρετων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google