http: //basiosa.wordpress.com

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Advertisements

Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Ο πλανήτης ΓΗ Ήπειροι, Ωκεανοί και Θάλασσες
ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Της μαθήτριας ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΦΟΥΝΤΑ
Η εποχή των εξερευνήσεων
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΔΥΣΗ.
ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ.
MEΓαλοι θαλασσοποροι 1ο Π.Π.Γ.Α – Τμήμα Α1
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΑΒΕΛΛΑ.
Ο Αμέριγκο Βεσπούκι ήταν Ιταλός έμπορος και χαρτογράφος που ταξίδεψε και έγραψε για την Αμερική. Τα διερευνητικά ταξίδια του κατά μήκος της ανατολικής.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ (1)
Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο
Μάρκο Πόλο Γεννήθηκε το 1254 στη Βενετία. Ήταν γιος του Νικολό Πόλο, γνωστού, πλούσιου εμπόρου, ο οποίος με τον αδελφό του Ματέο,έκανε συχνά εμπορικά ταξίδια.
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ Αναζητώντας το θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες…
James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε.
Προς τις Ινδίες Βάσκο ντα Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ, Άλβαρεζ Γκαμπράλ.
ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος υπήρξε διάσημος Πορτογάλος θαλασσοπόρος. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε.
6.3. Οι ανακαλύψεις.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.
Παγκόσμιος Χάρτης.
Η πτώση του Βυζαντίου.
Βόρεια Αμερική.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας
Ανακάλυψη και Εξερεύνηση Αμερικής (15ος αι μ Χ)
Φερδινάνδος Μαγγελάνος
Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη.
Βάσκο ντα Γκάμα ΟΜΑΔΑ: ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ. Ο Βάσκο ντα Γκάμα ήταν μεγάλος Πορτογάλος θαλασσοπόρος ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΩΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.
Αμερική.
ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Γεωγραφία Το φυσικό περιβάλλον.
MENY Χωρες Της κειμενο Ευρωπη μεσωγιου Ισπανιας τουρκια ιταλια Κειμενο
Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου.
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Η κατανομή των Ηπείρων και των Ωκεανών Ωκεανοί και θάλασσες Ούρδας Ιωάννης
Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης.
Κεφάλαιο 37 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής.
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ ;
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 15ος - 16ος αιώνας.
Μια παρουσίαση από τη Δανάη Ρούσση και τη Λυδία Φεργαδιώτη
Κεφάλαιο 8 Ωκεανοί και θάλασσες.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Βαρής
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ.
Βάσκο Ντα Γκάμα Γιώργος Καρανάσιος ΣΤ’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
2α. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
Ειρηνικός Ωκεανός Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομα του, από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη.
Το εμπόριο και ο πολιτισμός του Ισλάμ
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.
Ευρώπη.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις Διαφωτισμός Ούρδας Ιωάννης
Τα προϊόντα του Νέου Κόσμου
Ο αποικισμός της Αμερικής από τους Ευρωπαίους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

http: //basiosa.wordpress.com “The age of discovery” http: //basiosa.wordpress.com

Χάρτης του κόσμου, πριν από τις ανακαλύψεις Κατά το 13ο αι. λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του εμπορίου ήταν η Μεσόγειος. Ο κόσμος απεικονιζόταν ως ένας τροχός πάνω στο σώμα του Χριστού, με την Ιερουσαλήμ για κέντρο του. Υπήρχαν 4 ήπειροι: η Ευρώπη, η Αφρική, η Ασία και η «Άγνωστη Νότια Γη» , ο δρόμος προς την οποία θεωρούνταν αδιάβατος. Η μάζα της Γης συμπίεζε τους ωκεανούς. Δεν υπήρχε ο Ειρηνικός, ενώ ο Ατλαντικός ήταν ένας εξαιρετικά επικίνδυνος υδάτινος δρόμος. Βλ. «Η διαμόρφωση της νεωτερικότητας» Stuart Hall & Bram Gieben, εκδόσεις Σαββάλας

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΛΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΛΟ Τα αδέλφια Niccolò και Matteo Polo, πραγματοποίησαν δύο ταξίδια προς την Ασία και την Κίνα. Το πρώτο στην αυλή του Kublai Khan κατά τα έτη 1265-1266 και το δεύτερο από το 1271-1295. Σε αυτό συμμετείχε και ο γιος του Niccolò, ο Marco Polo. Λίγο μετά την επιστροφή του στη Βενετία, το 1295, φυλακισμένος στη Γένοβα, διηγείται τις περιπέτειες του. Το βιβλίο του, “Il Milione”, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, ώστε να κεντρίσει την ευρωπαϊκή φαντασία, για να αναζητήσει νέους δρόμους για την Ανατολή, από τη Δύση. Il milione

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Τα μεγάλα εξερευνητικά ταξίδια έγιναν εφικτά χάρη στα νέα τεχνικά επιτεύγματα: ναυτικοί χάρτες, οι πορτολάνοι χρήση μέσων προσανατολισμού, όπως η πυξίδα ή ο αστρολάβος κ.α. εμφάνιση και καθιέρωση ενός νέου τύπου καραβιού , της καραβέλας. Η διπλανή εικόνα είναι ένας «πορτολάνος» από τον Jorge de Aguiar (1492)· ο αρχαιότερος υπογεγραμμένος και χρονολογημένος χάρτης πορτογαλικής προέλευσης. (Beinecke Rare Book and Manuscript Library, University of Yale, New Haven, USA)

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ 1444 Οι Πορτογάλοι φτάνουν στο Πράσινο Ακρωτήριο 1483 …στο σημερινό Κονγκό 1487 Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ φτάνει στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. 1497 Ο Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στις Ινδίες 1519-1522 πρώτος περίπλους της Γης από το Φερδινάνδο Μαγγελάνο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και η ανακάλυψη της Αμερικής Το 1492 ο Κολόμβος ξεκινά τον διάπλου του Ατλαντικού, για να φτάσει στις Ινδίες. Στην πορεία του συναντά τις Μπαχάμες, αν και ο ίδιος νομίζει ότι έφτασε στον προορισμό του. Μόνο το 1503 ο Αμέρικο Βεσπούτσι αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για μια νέα ήπειρο.

Η κατάκτηση του Νέου κόσμου Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν. Έδειξαν απάνθρωπη σκληρότητα και εξαφάνισαν τους «προκολομβιανούς» πολιτισμούς της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Το μοίρασμα του «Νέου» κόσμου Η συνθήκη της Τορντεζίλιας (1494) Με αυτή ο «άγνωστος» κόσμος διαιρέθηκε ανάμεσα σε Ισπανούς και Πορτογάλους, κατά μήκος μιας παραλλήλου που διανύει περίπου 1.500 μίλια δυτικά των Αζορών. 16ος αι. οι νέες δυνάμεις Από τα τέλη του 16ου αι. δυνάμεις, όπως η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία άρχισαν να διεκδικούν κι αυτές μερίδιο από τις αποικίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανταγωνισμοί και συγκρούσεις.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Χρυσός Άργυρος μικροεμπορεύματα Καρυκεύματα Ζάχαρη Μεταξωτά Καπνός πορσελάνη Κακάο Πατάτες ΑΦΡΙΚΗ Ντομάτες Δούλοι Καλαμπόκι Να κατατάξετε σε κατηγορίες τα εμπορεύματα που εισάγουν οι Ευρωπαίοι από τις νέες χώρες. Σε τι χρησιμεύουν σε κάθε περίπτωση;

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Άλλαξαν οι αξίες των ανθρώπων Δημιουργήθηκε μια νέα τάξη –η αστική. Οδεύουμε πλέον προς την Αναγέννηση.