Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Χριστόφορος Κολόμβος Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

2 Χριστόφορος Κολόμβος Βιογραφικά στοιχεία

3 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Γένοβα Ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε πιθανόν στην πόλη Γένοβα της Ιταλίας το Ως νεαρός, ο Κολόμβος εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του, στην επεξεργασία και πώληση μαλλιού.

4 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Η επιδρομή στην Τυνησία- Το κάστρο των Ανζού Ρενέ ντ’Ανζού Το 1472, ο Κολόμβος, υπηρετώντας το βασιλιά Ρενέ ντ’ Ανζού, πήρε μέρος σε μια κουρσάρικη καταδρομή στην Τυνησία, εναντίον μιας αραγωνέζικης γαλέρας.

5 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Η Χίος σε παλαιό χάρτη Το 1474 ο Κολόμβος επιβιβάστηκε ως ναύτης σε ένα πλοίο με προορισμό τη Χίο, που ήταν σπουδαίο διαμετακομιστικό λιμάνι της Γένοβας, στην ανατολική Μεσόγειο.

6 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Το σπίτι του Κολόμβου στα Μεστά της Χίου Μαστίχα Χίου Ο Κολόμβος παρέμεινε στη Χίο ένα χρόνο, εμπορεύτηκε διάφορα προϊόντα, όπως την περίφημη μαστίχα και απόκτησε οικονομική ανεξαρτησία.

7 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Ελληνικό γραμματόσημο με θέμα τον Κολόμβο και τη διαμονή του στη Χίο- Οι Οθωμανοί Τούρκοι και οι Λατίνοι κυριαρχούν στην ανατολική Μεσόγειο το 15ο αι. Σίγουρα δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τον πολιτικό, εμπορικό και θρησκευτικό αναβρασμό που επικρατούσε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

8 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Χάρτες της Χίου Είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρθηκε για τη ναυτική τέχνη που ανθούσε στη Χίο, θα άκουσε πολλά για τα ταξίδια άλλων ναυτικών και θα είδε πολλούς χάρτες.

9 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Χάρτες που απεικονίζουν την Ατλαντίδα Ενώ βρισκόταν στη Χίο συγκέντρωσε πληροφορίες για τη χαμένη Ατλαντίδα, που κατά τους ναυτικούς και χαρτογράφους της εποχής, βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό. .

10 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Το 1476 παίρνει μέρος , με το πλήρωμα του Γκιγιόμ ντε Κουλόν, στη σύγκρουση του Ακρωτηρίου του Αγίου Βικεντίου, εναντίον γαλλικών πλοίων. Μετά από μάχη δέκα ωρών, μια πυρκαγιά εξαπλώθηκε από πλοίο σε πλοίο και το πλοίο «Μπεκάλα», που βρισκόταν ο Κολόμβος, βυθίστηκε.

11 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Λάγκος Ακρωτήριο Αγ. Βικεντίου, κοντά στη Λισσαβόνα. Η καταβύθιση του πλοίου του, τον ανάγκασε να κολυμπήσει τα έξι μίλια που τον χώριζαν από τη στεριά και να βγει στην ακτή της Πορτογαλίας, στην πόλη Λάγκος. Εκεί τον βοήθησαν οι κάτοικοι και τον έστειλαν στη Λισαβόνα.

12 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Λισσαβόνα, Πορτογαλία Το γεγονός αυτό είχε αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη του Κολόμβου, επειδή η Λισσαβόνα ήταν διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, στο οποίο συγκεντρώνονταν πολλοί εξερευνητές και διασταύρωναν τις εμπειρίες τους.

13 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Το σπίτι του Κολόμβου στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας. Έτσι από το 1477 ο Κολόμβος εγκαταστάθηκε στη Λισαβόνα, όπου ανθούσε μία μεγάλη κοινότητα Γενοβέζων. Εκεί, με τον αδερφό του Βαρθολομαίο, εργάστηκε ως χαρτογράφος και μελέτησε γεωγραφία. Οι δύο αδερφοί εργάζονταν ως σχεδιαστές σε εργαστήριο κατασκευής χαρτών και ως συλλέκτες βιβλίων.

14 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Η περιοχή που επισκέφτηκε ο Κολόμβος στην Ισλανδία Ο Κολόμβος συνεχίζει τα ταξίδια του. Στα 1477 ταξιδεύει στην Ισλανδία, όπου πληροφορήθηκε από Βάσκους φαλαινοθήρες ότι υπήρχε μια στεριά κατά το μέρος που βασίλευε ο ήλιος.

15 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Το 1481 πήγε στη Γουινέα, όπου άκουσε την παράδοση των ιθαγενών ότι «πέρα από τη μεγάλη θάλασσα, κατά τα δυτικά, στην άλλη άκρη της Γης, υπάρχει μεγάλη στεριά, όπου κατοικούν άνθρωποι με κόκκινο δέρμα».

16 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Πόρτο Σάντο-Μαδέρα Μετά το γάμο του με τη δόνα Φιλίππα Περεστρέλο, εγκαταστάθηκε στο νησί Πόρτο Σάντο, δίπλα στο νησί Μαδέρα, όπου ήταν διοικητής ο πεθερός του.

17 Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία
Χριστόφορος Κολόμβος – Βιογραφικά στοιχεία Ο Κολόμβος με το γιό του Ντιέγκο Λίγο μετά γεννήθηκε ο γιος τους, Ντιέγκο, το 1480 ή Ο Κολόμβος και η Φελίπα μετακόμισαν σε ένα μεγαλύτερο νησί της Μαδέρας. Πιστεύεται ότι η σύζυγος του Κολόμβου πέθανε λίγο αργότερα.

18 Χριστόφορος Κολόμβος Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά

19 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Ιωάννης Β’ Παλαιός χάρτης της Πορτογαλίας Χάρη στον γάμο του με τη Φελίπα, της οποίας η οικογένεια ανήκε στην τάξη των Πορτογάλων ευγενών, ο Κολόμβος κατόρθωσε να προσληφθεί στην υπηρεσία του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Β΄ (1481).

20 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Παλαιός χάρτης του Ατλαντικού (Πίρι Ρέις)-Γκολφ στρημ Ο Κολόμβος απέκτησε επίσης πρόσβαση σε μια εκτεταμένη συλλογή χαρτών του πατέρα της Φελίπα. Στα χαρτιά του αποθανόντος κυβερνήτη, ο Κολόμβος βρήκε ένα θησαυρό πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων χαρτών, σχεδιαγραμμάτων για τα ωκεάνια ρεύματα, συνεντεύξεων με ναύτες κ.ά.

21 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Κλαύδιος Πτολεμαίος Χάρτης του Πτολεμαίου Όταν ο Κολόμβος επέστρεψε στη Λισαβόνα, μελέτησε συστηματικά τον αστρονόμο και γεωγράφο Πτολεμαίο, που έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά το 2ο αι. μ.Χ. Το σπουδαιότερο έργο του, «Η Μεγίστη» , σώθηκε στα αραβικά ως «Αλμαγέστη» και στηρίζεται στις παρατηρήσεις διάφορων προγενέστερων αστρονόμων και ιδίως του Ιππάρχου.

22 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Μάρκο Πόλο Το ταξίδι του στην Ασία Μελέτησε ακόμα το βιβλίο του Μάρκο Πόλο «Εκατομμύριο», που εξιστορούσε το ταξίδι του προς την Άπω Ανατολή.

23 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Βιβλίο του Μάρκο Πόλο- Το αντίτυπο του Κολόμβου Το βιβλίο αυτό, ήταν το αγαπημένο του Κολόμβου, το μελέτησε και έγραψε πολλές σημειώσεις στα περιθώρια των σελίδων.

24 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Πιέρ ντ΄Αιλλύ -Χάρτης από το βιβλίο του «Εικόνα του κόσμου»- Τοσκανέλλι, χάρτης Μελέτησε επίσης το έργο του Πιέρ ντ΄Αιλλύ, τη θεωρία του Τοσκανέλλι Και την Παλαιά Διαθήκη

25 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Από όλα αυτά τα διαβάσματα, ο Κολόμβος ξεκαθάρισε: το σφαιρικό της Γης, τη μεγάλη απόσταση μεταξύ Πορτογαλίας και Ινδιών, που από τη θαλάσσια οδό πιθανόν να ήταν συντομότερος και τον υπολογισμό (λαθεμένα βέβαια) ότι η απόσταση από τα Κανάρια Νησιά ως τις υποτιθέμενες Ινδίες, από τη θαλάσσια ατλαντική οδό, ήταν μόνο 6275 χλμ.

26 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Έτσι η αρχική του υποψία σχετικά με τη σφαιρικότητα της Γης τού έγινε έμμονη ιδέα και πίστη και αποφάσισε με ένα ταξίδι να το διαπιστώσει.

27 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Ο βασιλιάς Ιωάννης Β΄ Στα 1483 υπέβαλε στον Ιωάννη ένα υπόμνημα με το οποίο του ζητούσε να ναυλώσει τρία καράβια, για να ανακαλύψει δρόμο από τα δυτικά για την Ινδία. O βασιλιάς άκουσε την πρόταση του Κολόμβου να σαλπάρει με προορισμό την Ανατολή πηγαίνοντας δυτικά και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο για τις Γεωγραφικές Υποθέσεις

28 Χριστόφορος Κολόμβος – Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά
Μετά από μία δημόσια ακρόαση, το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα, επιχειρηματολογώντας ότι ήταν πολύ ακριβό, ότι ο Κολόμβος ήταν μόνο ένας «οραματιστής», ότι είχε άδικο όσον αφορά στις αποστάσεις και τις μετρήσεις, ότι στην Δύση βρίσκονταν μόνο ανάξιοι λόγου «βράχοι», και ότι τέτοιο σχέδιο ήταν αντίθετο με τη δέσμευση της Πορτογαλίας να βρει έναν ανατολικό δρόμο για την Κίνα, περιπλέοντας την Αφρική.


Κατέβασμα ppt "Βιογραφικά στοιχεία Στις υπηρεσίες του Πορτογάλου βασιλιά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google