Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κρεμλίνο Μόσχας,Ρωσία Λεπίδας Γιάννης.
Advertisements

Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Κώστας Χατζησταματίου,
Derinkuyu’s Underground City (Κατακόμβες)
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΤΙΤΟΣ ΜΙΝΙΣΣΑΛΙ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΑΝΤΖΑ
ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΟΥ & ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΝΙΑΡΗ.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΊΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ
ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΫ
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ PROJECT Ομάδα: τα πον(ι)δίκια Αγγελίδου Γιώτα
Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Eiffel Tower Έλενα Γεωργιάδου Έλενα Γεωργιάδου.
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
ΡΟΤΟΝΤΑ-ΚΑΜΑΡΑ-ΓΑΛΕΡΙΑΝΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παναγιώτης Στεμπίλης Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ένα απίστευτο ταξίδι! Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο.
Παγκόσμιος Χάρτης.
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Βαγγέλης αθανασιου κατερινα βουτσα
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Διαμαντίδου Χρυσή Β ’ Γυμνασίου Μάθημα Ιστορίας
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ.
Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκερίνα
Ναός του Ηφαίστου Θησείο.
(Παλιά εποχή της πέτρας)
 Είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 70 μ. από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.  Από τον 6 ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ΄ αυτόν τα ιερά των.
Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Αθηνά Γκόντα Ε΄ Τάξη 43 ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
Τι είναι το Καπαλί Τσαρσί To Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı = Σκεπαστό Παζάρι ) ή αλλίως Μπουγιούκ Τσαρσί (Büyük Çarşı = Μεγάλο Παζάρι ) είναι μια από τις.
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΑΣΧΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Ευρύτερη θεματική προγράμματος:
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ναταλία Καντιώ. Λευκός Πύργος Παρθενώνας Γέφυρα Ρίο-Αντί Ρίο Ναός του Δία Επίδαυρος Το Μαντείο των Δελφών Κνωσός Μυκήνες Το Γεφύρι.
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Εργασία από τους μαθητές: Μιχαήλ Άγγελο Χρίστου Γιάννη.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ Μαρίνος Νεοκλέους Νικόλας Γερολέμου Χριστόφορος Πολυστυπιώτης.
ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως.
Κεφάλαιο 39 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Β. Αμερικής.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!
Από το Μάρκο Φοινικαρίδη Νοέμβριος, 2016
Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης
Από την μαθήτρια Έλενα Σωκράτους
ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ…
Aκρόπολη.
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
ΚΟΡΩΝΗ.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΕΦΗΣ ΤΣΙΜΠΕΡΗ.
Δανάη Κακαβά 13ο γυμνάσιο Πατρών Β’1
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017
Η ρωμαϊκή αγορά της Αθήνας
Η ρωμαϊκή αγορά.
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
H ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Μαθητής: Ανδρέας Αναδιώτης Τάξη: Β1α
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης Γουργιώτης Κοσμάς Καλτσά Ιωάννα Καλτσούνη Έλενα Ραχιώτης Χαράλαμπος

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ Ο λόφος της Γορίτσας βρίσκεται στο βάθος του μυχού του Παγασητικού κόλπου, ανατολικά του Βόλου, και έχει πλήρη έλεγχο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά του. Η πόλη χτίστηκε το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ στην ΝΑ πλευρά του λόφου και καλύπτει μια έκταση 400 περίπου στρεμμάτων. Στην πόλη υπολογίζεται ότι θα υπήρχαν 400 - 500 σπίτια και σε αυτά κατοικούσαν 3000 - 3500 άνθρωποι. Επίσης υπήρχε κεντρικό σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης. Η οχύρωση της πόλης ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και κατασκευάστηκε σε μία φάση με ενιαίο σχέδιο.

Τα τείχη της Γορίτσας. Τα τείχη βρίσκονται πάνω στο λόφο Γορίτσα και είναι χτισμένα περιμετρικά γύρω από την αρχαία πόλη. Τα τείχη της πόλης κτίστηκαν πιθανότατα από τον Κάσσανδρο στα χρόνια ανάμεσα στο 316 και 298 π.Χ.

Έχουν χτιστεί εξ ολοκλήρου κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα από ντόπιο ασβεστόλιθο που αφαιρέθηκε πάνω από τα λόφο, από σημεία κοντά στο τείχος. Έτσι το τείχος χτίστηκε χωρίς μεγάλο κόστος, όλο μαζί βάσει ενός ενιαίου σχεδίου.

Σήμερα έχουν μείνει μερικά απομεινάρια των τειχών Σήμερα έχουν μείνει μερικά απομεινάρια των τειχών. Υπάρχει μια σειρά από 33 πύργους τοποθετημένους σε άνισες αποστάσεις μεταξύ τους καθώς υπήρχαν και σημεία που είχαν φυσική οχύρωση. Οι πύργοι ήταν χτισμένοι κυρίως σε θέσεις που έλεγχαν την περιοχή και βέβαια στις 3 πύλες του τείχους που χρειαζόταν ιδιαίτερη προστασία. Ιδιαίτερη προστασία χρειαζόταν κυρίως η βόρεια πύλη γιατί βρισκόταν στο πιο ευάλωτο σημείο τα λόφου.

Ο μεγάλος προμαχώνας 14 που σήμερα σώζεται σε ύψος 3μ Ο μεγάλος προμαχώνας 14 που σήμερα σώζεται σε ύψος 3μ. αποτελεί το πιο εντυπωσιακό τμήμα της οχύρωσης της Γορίτσας. Αποτελείται από δύο μεγάλους πύργους σε σχήμα U , που ενώνονται μεταξύ τους μ’ ένα φαρδύ τοίχο.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η Δυτική Πύλη προστατεύονταν επίσης από έναν μεγάλο πύργο, Τον Πύργο 29 που σήμερα είναι ορατός σε ύψος 2,90μ. Στην αναδομή του πύργου έχουν χρησιμοποιηθεί πλιθιά, όπως και στον προμαχώνα 14. Στους υπόλοιπους πύργους καθώς και σ’ όλο το τείχος έχει χρησιμοποιηθεί ντόπιος ασβεστόλιθος, που αφαιρέθηκε όλος από το λόφο.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ Στο υψηλότερο σημείο του λόφου το τείχος περικλείει την ακρόπολη, όπου σήμερα έχει κτιστεί η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω στη θέση ενός παλιότερου χριστιανικού ναού, με οικοδομικό υλικό αποκλειστικά από τον αρχαίο οικισμό. Η Αρόπολη έχει 135μ. μήκος και 80μ. πλάτος και περικλείει κυρίως τις άλλες 3 στέρνες νερού, βασικό αγαθό σε περίπτωση πολιορκίας και μερικά κτίρια.

Το τείχος συνεχίζει ανατολικά με μία μικρότερη οχύρωση στην κορυφογραμμή που περικλείει μόνο τις δύο στέρνες νερού.

Τι σκοπό είχαν; Ο σκοπός των τειχών ήταν η προστασία των κατοίκων της πόλης. Ήταν αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν τον εχθρό που ίσως ερχόταν από μακριά και κατά συνέπεια να μπορούν να αμυνθούν καλύτερα. Επίσης κατασκευάστηκαν πύλες στα βόρεια και ανατολικά, για να μπορούν να ελέγχουν τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Στα δυτικά, για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, και στα νότια, για να εξυπηρετούνται στρατιωτικοί σκοποί.

Η Ιστορική εξέλιξη των τειχών Δυστυχώς η αρχαία πόλη δεν κατοικήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το κτίσιμο της αρχαίας Δημητριάδας από το Δημήτριο Πολιορκητή ένα μέρος του πληθυσμού της μετακόμισε υποχρεωτικά . Έτσι από το 294π. Χ. άρχισε η ερήμωση της πόλης που ολοκληρώθηκε περίπου στα 250π. Χ. Τότε η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Έτσι σήμερα έχουμε ένα μοναδικό παράδειγμα αρχαίας πόλης του 4ου αι. π. Χ. που έμεινε ανοιχτό μνημείο, χωρίς μεταγενέστερες επεμβάσεις.

ΠΗΓΕΣ http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2674 http://dimosvolos.gr/iwlkos/?cat=42 http://anekshghtakaiapokryfa.blogspot.gr/2012/08/blog-post_2958.html http://www.fortifications.gr/index.php/fortifications/thessalia/magnisia/163-lofos-goritsas