Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ρωμαϊκή αγορά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ρωμαϊκή αγορά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ρωμαϊκή αγορά

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΗΡΏΔΕΙΟ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Η ΠΥΛΗ ΑΕΡΗΔΕΣ
Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ

3 Η πύλη του Αδριανού Η Πύλη του Αδριανού είναι Ρωμαϊκή αψίδα στην Αθήνα. Δίνει πρόσβαση στο Ναό του Ολυμπίου Διός και κτίστηκε προς τιμή του Αδριανού στα πλαίσια της διαμονής του στην Αθήνα το έτος 131μ.Χ και για τα πολεοδομικά έργα που έκανε και διεύρυνε την Αθήνα. Η Πύλη είναι κορινθιακού ρυθμού, ενώ καινοτομεί αρχιτεκτονικά διότι συνδυάζει την Ρωμαϊκή αψίδα με το Ελληνικό αέτωμα.

4 Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν μεγάλη βιβλιοθήκη στην αρχαία Αθήνα. Ονομάστηκε έτσι επειδή την ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός.

5 Το Ολυμπείο. Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

6 Το ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου
Στην εικόνα παρουσιάζεται το Ρολόι που επινόησε ο Ανδρόνικος από την Κύρρο της Συρίας τον 1ο αι. π.Χ. Αποτελεί μία κατασκευή με ύψος 13,5 μέτρα, κωνική στέγη και κυλινδρικό πρόσκτηση στη νότια πλευρά. Βρισκόταν στην περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς και ήταν σημαντικό, προκειμένου να υπολογίζουν οι έμποροι πότε θα έφταναν τα προϊόντα τους στον τόπο προορισμού τους.

7 Αέρηδες Με το όνομα Αέρηδες καθιερώθηκε να λέγεται αρχαίο μνημείο - κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Το μνημείο αυτό του οποίου το επίσημο όνομα είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος), εξ ου και το όνομα. Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετόπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και αέρηδες. Φέρει δύο θύρες, μία προς Βορρά και μία προς Δυσμάς.

8 Η Στοά του Αττάλου Η Στοά του Αττάλου βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, περίπου 250 μ. ανατολικά του Δίπυλου φράσσοντας σχεδόν τον Εσω Κεραμεικό κατά διεύθυνση Βορρά - Νότο, αποτελώντας έτσι το ανατολικό όριο της αρχαίας αγοράς. Χτίστηκε γύρω στο 150 π.χ., από τον Άτταλο Β΄, Βασιλέα της Περγάμου, όπως δηλώνεται σε επιγραφή της έξω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΩΝΙΔΟΣ», κατόπιν δωρεάς του προς την Αθήνα της οποίας και αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημά της, ομοίως και το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Η ανέγερση της Στοάς ξεκίνησε το159 π.χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 11 χρόνια

9 Ηρώδειο Το Ηρώδειο ήταν αρχαίο φρούριο της Παλαιστίνης, νότια των Ιεροσολύμων, στοΙσραήλ. Το φρούριο αυτό κτίσθηκε επί τεχνητού λόφου από τον Ηρώδη τον Μέγα στη θέση εκείνη που είχε αποκρούσει ο ίδιος τους Πάρθους. Στο σημείο αυτό ανήγειρε στη συνέχεια μεγαλοπρεπή ανάκτορα ενώ είχε επίσης προβεί σε αξιόλογα αρδευτικά έργα. Έτσι σιγά σιγά σχηματίσθηκε γύρω αρχαία πόλη που κατέληξε να γίνει πρωτεύουσα τοπαρχίας. Σήμερα σώζωνται μόνο κάποια λείψανα του άλλοτε φρουρίου, ενώ ο αυτός λόφος ονομάζεται "λόφος των Φράγκων". Με το ίδιο όνομα αναφέρεται λανθασμένα και το αρχαίο θέατρο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.

10 Πηγές!! Internet - βικιπαιδια Google Νεφέλη- Χριστίνα !!


Κατέβασμα ppt "Η ρωμαϊκή αγορά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google