«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νηστικάκη Νατάσσα, Χημικός Μηχανικός Ε. Μ. Π, ΜΒΑ, Ph
Advertisements

Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων
Περιβαλλοντικη Αγωγη Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Σχολ. Έτος:
 Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή.
«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου,
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4.
Βιολογικές καλλιέργειες
Διαχείριση απορριμμάτων
«Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος οικιακών απορριμμάτων»
Βιολογικός Καθαρισμός
Οικιακή κομποστοποίηση πρασίνων στο ξενοδοχείο GRECOTEL PELLA BEACΗ - Επίδειξη κάδου οικιακής κομποστοποίησης.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ…
Ακολουθούμε απλές συμβουλές
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 10 συμβουλές ΣΤ΄2.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Γυμνάσιο Αντιρρίου.
Μορφεσ και δυνατοτητεσ κομποστοποιησησ στο νησι τησ κω
Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Οικιακή Κομποστοποίηση
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε; EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
Βιολογικός Καθαρισμός
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Και πώς να τις κατασκευάσετε
Ρύπανση του νερού.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΨΥΞΗ.
ΑΘΗΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΚΑΙ Δ2
ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Δράση: ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤ.
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Η Καταναλωτική μας συμπεριφορά
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Στα πλαίσια της ομάδας «Περιβαλλοντική.
Κομποστοποίηση...; α) παρασκευή κομπόστας από φρούτα που περίσσεψαν στο σπίτι ή β) μετατροπή οργανικών απορριμάτων σε λίπασμα.
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
2Ο ΓΕΛ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα δεν είναι σκουπίδια
Πώς καλλιεργώ φράουλες - Οδηγίες & Συμβουλές
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
1. Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i. Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii. Είναι τα καθαρά σχολεία της Κύπρου! iii. Είναι τα σχολεία που συμμετέχουν.
Μέθοδοι Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση
Τα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤ΄1
Ρύπανση του εδάφους.
Πρόγραμμα Κομποστοποίησης ΕΕΕΕΚ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Θερμότητα.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ανακύκλωση Γυαλιού ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ’1 Αίας Ζαννέττος
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Ιωάννα, Αγγελική, Ειρήνη
Διαχείριση απορριμμάτων
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΟΡΠΑΣ,
Κομποστοποίηση και αναγκαιότητα της χρήσης κόμποστ στη γεωργική παραγωγή της Κύπρου Ερικ Σουκιούρογλου, 4/12/2017.
«Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος οικιακών απορριμμάτων»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου, Βιολόγος, MSc

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Διεύθυνση Καθαριότητας - Διεύθυνση Πρασίνου -Διεύθυνση Προγραμματισμού & Νέων Τεχνολογιών

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες σας!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Εξοικονομεί χρήματα καθώς σας απαλλάσσει από την ανάγκη αγοράς χημικού εμπορικού λιπάσματος Φροντίζει τα φυτά σας καθώς διατηρεί το χώμα πλούσιο και εύφορο Εξοικονομεί νερό καθώς βοηθά το χώμα να διατηρεί την υγρασία του Προστατεύει το περιβάλλον καθώς ανακυκλώνοντας πολύτιμα οργανικά υλικά μειώνονται α) οι ποσότητες που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (περίπου 35%), β) οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αέριων ρύπων, γ) η χρήση χημικών λιπασμάτων

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤ Μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες) για τη βιοαποικοδόμηση των οργανικών αποβλήτων Τροφή για τους μικροοργανισμούς (τα οργανικά υλικά που θα κομποστοποιηθούν) Κατάλληλα επίπεδα θερμοκρασίας, αέρα και υγρασίας για να παραμένουν οι μικροοργανισμοί ενεργοί

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ Οι μικροοργανισμοί εργάζονται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα όταν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Τα απορρίμματα που θα κομποστοποιήσετε θα πρέπει να είναι ένα μίγμα από: «Πράσινα» υλικά, πλούσια σε άζωτο Αποικοδομούνται γρήγορα, δεν επιτρέπουν τον καλό αερισμό όταν κομποστοποιούνται μόνα τους, συσσωρεύονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, κομποστοποιούνται καλύτερα σε συνδυασμό με καφέ υλικά «Καφέ» υλικά, πλούσια σε άνθρακα Αποικοδομούνται πολύ αργά, επιτρέπουν τον καλό αερισμό του κάδου, συσσωρεύονται κυρίως το φθινόπωρο

ΠΡΑΣΙΝΑ Πλούσια σε άζωτο (Ν) Πράσινα φύλλα, κομμένο γρασίδι, λουλούδια Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών Υπολείμματα και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού Θρυμματισμένα τσόφλια αυγών

ΚΑΦΕ Πλούσια σε άνθρακα (C) Κίτρινα φύλλα Πριονίδι μη επεξεργασμένου ξύλου Άχυρο Τεμαχισμένο χαρτί, χαρτόνι, χαρτοπετσέτες, σε μικρές ποσότητες Τεμαχισμένα κλαδιά Στάχτη μη επεξεργασμένου ξύλου, σε μικρές ποσότητες

ΌΧΙ! Αποφεύγετε τα οργανικά υλικά τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια ή μετά την κομποστοποίηση Λίπη, λάδια, υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, κόκαλα, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα (προσελκύουν τρωκτικά) Στελέχη άρρωστων φυτών (το κομπόστ που θα παραχθεί μπορεί να καταστρέψει τα φυτά στα οποία θα προστεθεί) Περιττώματα ζώων (προσελκύουν τρωκτικά, ευθύνονται για τη διάδοση ασθενειών)

ΌΧΙ! Μην ρίχνετε στον κάδο υλικά τα οποία δεν αποσυντίθενται ή αργούν να αποσυντεθούν Πέτρες, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα κ.τ.λ. Φλούδες εσπεριδοειδών (μπορούν να προστεθούν πολύ μικρές ποσότητες) Σπόρους ή φυτά που έχουν σποριάσει Στάχτη από κάρβουνα (προτιμότερο αφού χωνέψει στο χώμα) Τυπωμένο έγχρωμο χαρτί Πευκοβελόνες γιατί το ρετσίνι καθυστερεί την βιοαποικοδόμηση Φύλλα καρυδιάς και καρυδότσουφλα (περιέχουν μία ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών φυτών) Φύλλα ευκαλύπτου (μπορεί να είναι τοξικά) Φύλλα βελανιδιάς (αργούν να αποσυντεθούν εξαιτίας της οξύτητας τους και της υψηλής περιεκτικότητας σε τανίνη) Κηρώδη φύλλα π.χ. δάφνης, τριανταφυλλιάς (αργούν να αποσυντεθούν)

Ο ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ; Ο τεμαχισμός αυξάνει την επιφάνεια επιτρέποντας στα μικρόβια να δρουν πιο αποτελεσματικά. Τεμαχίζοντας τα υλικά αυξάνεται η ταχύτητα της κομποστοποίησης. Αλλά Η παρουσία μικρότερων τεμαχίων δυσκολεύει τον αερισμό του κάδου με κίνδυνο να δημιουργηθούν οσμές. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί συχνότερη ανάδευση του κάδου.

ΑΕΡΙΣΜΟΣ Ο αέρας είναι απαραίτητος για την βιοαποικοδόμηση των οργανικών απορριμμάτων σε αερόβιες συνθήκες. Το καλό ανακάτεμα του σωρού 1 φορά την εβδομάδα: οδηγεί σε ταχύτερη παραγωγή κομπόστ βοηθάει να αποφευχθούν δυσάρεστες οσμές. Για να διοχετεύεται αέρας στο εσωτερικό του σωρού εισάγετε στον κάδο «χονδροειδή υλικά» όπως φύλλα ή μικρά κλαδάκια τα οποία θα δημιουργούν θύλακες με διαθέσιμο αέρα.

ΥΓΡΑΣΙΑ Για να μπορούν οι μικροοργανισμοί να κινούνται και να αποσυνθέτουν τα οργανικά υλικά χρειάζονται υγρασία. Σε περίπτωση ξηρού σωρού: α) Ποτίστε ελαφρά τον σωρό κάθε φορά που ανακατεύετε ή προσθέτετε κάποιο υλικό β) Αφήστε ανοιχτό το καπάκι κατά τη διάρκεια ελαφριάς βροχόπτωσης Σε περίπτωση πολύ υγρού σωρού προσθέστε περισσότερα καφέ υλικά Το κομπόστ έχει το κατάλληλο επίπεδο υγρασίας όταν πιέζοντας λίγο υλικό με το χέρι σας δεν στάζουν περισσότερες από μία με δύο σταγόνες νερού.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Για να παραμείνουν οι μικροοργανισμοί ζωντανοί και να μη σταματήσει η κομποστοποίηση χρειάζονται κατάλληλα επίπεδα θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία στο κέντρο του σωρού είναι συνήθως από 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες σωρού οδηγούν: Σε ταχύτερη παραγωγή κομπόστ Στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών Χαμηλές θερμοκρασίες σωρού οδηγούν: Σε παραγωγή κομπόστ καλής ποιότητας Σε αργή παραγωγή κομπόστ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ; Το κομπόστ είναι ώριμο για χρήση όταν: Έχει σκούρο καφέ χρώμα Έχει γαιώδη οσμή Είναι ελαφρύ και εύθρυπτο Δεν περιέχει αναγνωρίσιμα υλικά που προστέθηκαν στον κάδο Ο όγκος του περιεχομένου του κάδου έχει μειωθεί στο 1/3 του αρχικού όγκου Βάλτε το κομπόστ σε μία σακούλα την οποία θα κλείσετε καλά. Αν -μετά από μερικές ημέρες- ανοίγοντάς την δεν παράγεται δυσάρεστη μυρωδιά, το κομπόστ σας είναι έτοιμο!

ΧΡΗΣΕΙΣ ΩΡΙΜΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ Προσθέστε το κομπόστ: Στον κήπο ή στις γλάστρες σε αναλογία 1:3 με το χώμα Γύρω από τη βάση των φυτών ή των δέντρων κατά τη διάρκεια ανάπτυξης τους Πασπαλίστε το γρασίδι σας με κομπόστ (λεπτού στρώματος 6 εκ.)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Γραφείο Στήριξης οικιακής κομποστοποίησης: Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Βόλου κα. Μαργαρίτα Λυγούρα Τηλ: 24210 60304 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!