Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨΥΞΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨΥΞΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΨΥΞΗ

2 Στόχοι μαθήματος Ορισμοί μεθόδων Περιγραφή των μεθόδων
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Τρόφιμα που χρησιμοποιούνται

3 Περιγραφή Μέθοδου -Ψύξη
Είναι η μέθοδος η οποία διατηρεί τα τρόφιμα για 3-4 μέρες . Η θερμοκρασία διατήρησης των τροφίμων στην ψύξη είναι από 0ºΚέλσιου μέχρι 10º Κέλσιου

4 Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Ψύξη
Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Ψύξη Σημεία προσοχής για τα ψυγεία. Τα τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να αποθηκεύονται το ταχύτερο δυνατό. Μαγειρευμένα φαγητά δεν πρέπει να μένουν για περισσότερο από 1½ ώρα εκτός ψυγείου. Τα τρόφιμα να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ελέγχονται. Να τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο, λαδόχαρτο ή νάιλον για να εμποδίζεται η διαφυγή υγρασίας και η εξάπλωση μυρωδιάς στα τρόφιμα.

5 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΨΥΞΗΣ Η ψύξη καθυστερεί τη δράση των βακτηρίων αλλά δεν τη σταματά. Τα διάφορα είδη μικροβίων καταστρέφονται, αναστέλλουν ή επιβραδύνουν τη δράση τους σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

6 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΨΥΞΗΣ Είναι μέθοδος που διατηρεί τα τρόφιμα μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Γενικά τα τρόφιμα διατηρούνται για 3 – 4 ημέρες στους 4 ο C νοουμένου ότι έχουν παραληφθεί σε καλή κατάσταση.

7 Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Ψύξη Θερμοκρασία αποθήκευσης τροφίμων στο ψυγείο
Ανώτατη αποδεκτή θερμοκρασία για όλα τα φθαρτά τρόφιμα ο C Φρούτα (εκτός μπανάνες) 7 – 10ο C Λαχανικά – 10ο C Γαλακτοκομικά προϊόντα – 8ο C Αυγά – 5o C Κρέατα και κυνήγια – 4o C Ψάρια και οστρακοειδή – 5o C

8 ΚΑΤΑΨΥΞΗ

9 ΚΑΤΑΨΥΞΗ Η μέθοδος της κατάψυξης έχει την μεγαλύτερη χρήση από όλες τις άλλες μεθόδους στη διατήρηση των τροφίμων. Είναι η μέθοδος η οποία μπορεί να διατηρήσει τα τρόφιμα για περισσότερο καιρό από τις άλλες μεθόδους

10 Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Καταψύξη
Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Καταψύξη Πως γίνεται ορθά το ξεπάγωμα κατεψυγμένων τροφών. Το ξεπάγωμα των κατεψυγμένων τροφίμων δεν πρέπει να γίνεται μέσα στο νερό, αλλά να αφήνονται να ξεπαγώνουν μόνα τους μέσα σε δοχείο στο ψυγείο πάνω σε σχάρα για να μην μένουν μέσα στο νερό που αποβάλλεται από τον πάγο που λειώνει.

11 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ
Είναι η μέθοδος η οποία διατηρεί τα τρόφιμα για μήνες εξαρτάτε από το είδος του τροφίμου . Η θερμοκρασία διατήρησης των τροφίμων στην ψύξη είναι από -18ºΚέλσιου μέχρι -30 º Κέλσιου

12 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ
Οι μύκητες και οι ζυμομύκητες έχουν τη μεγαλύτερη αντοχή στην κατάψυξη γι’ αυτό πρέπει ο χώρος να διατηρείται καθαρός χωρίς ίχνη μούχλας. Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί δεν πρέπει να τοποθετούνται στην κατάψυξη, διότι αυτή δε θα τα επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση. Το ξεπάγωμα και η επανατοποθέτηση στην κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται, διότι καταστρέφεται η ποιότητα των υλικών και γίνονται πιο ευπρόσβλητα από τα βακτήρια.

13 Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων κατάψυξη Θερμοκρασία αποθήκευσης τροφίμων στην κατάψυξη
Μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη είτε ωμά είτε ψημένα. Λαχανικά. Φρούτα. Ψάρια. Κρέατα. Γλυκίσματα. Μαγειρεμένα φαγητά.


Κατέβασμα ppt "ΨΥΞΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google