Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιολογικές καλλιέργειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιολογικές καλλιέργειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιολογικές καλλιέργειες

2 Οι βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση των τεχνητών χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων . Αντίθετα, οι βιολογικές καλλιέργειες στηρίζονται σε ένα υγιές και γόνιμο έδαφος, το οποίο επιτυγχάνεται με φυσικά υλικά (κοπριά, χλωρά λίπανση, κομποστ..) Τα ζώα επίσης εκτρέφονται χωρίς φάρμακα, αντιβιοτικά και δεν φυλακίζονται όπως γίνεται στη συμβατική κτηνοτροφία.

3 Βιολογικό προϊόν Ο όρος βιολογικό προϊόν ορίζεται από την νομοθεσία. Κάθε τροφή που έχει την ετικέτα του βιολογικού προϊόντος πρέπει να εκπληρώνει μια σειρά από αυστηρές προδιαγραφές. Γίνονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικούς πιστοποιητικούς φορείς για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών. Φορείς πιστοποίησης στη χώρα μας είναι ………….

4 Διαφορές βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας
Ως προς τη λίπανση: Αυτή γίνεται με χλωρή λίπανση, κοπριά ζώων, κομπόστ (με εκχυλίσματα φυτών κοπριά ζώων και περιττά προϊόντα φυτών).  Ως προς την καταπολέμηση ζιζανίων: Που γίνεται με επιφανειακή καλλιέργεια εδάφους, θέρισμα, βόσκηση.  Ως προς την καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών: Με εντομοπαγίδες με φυτικά εκχυλίσματα, φυτικά εντομοκτόνα, θειάφι και απλά μυκητοκτόνα.

5 Διαφορές βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας
Το θεµέλιο της βιολογικής γεωργίας είναι η γονιµότητα και η ζωή των µικροοργανισµών του εδάφους. Αυτή µπορεί να εξασφαλιστεί µόνο µε τη βοήθεια οργανικής λίπανσης στο χωράφι όπως π.χ. με τη χρήση κοπριάς, χλωρής λίπανσης, εδαφοκάλυψης µε χόρτα και άλλες οργανικές ουσίες). Στις βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύονται: Τα συνθετικά και χημικά λιπάσματα, τα δηλητήρια, τα αντιβιοτικά και τα ζιζανιοκτόνα.

6 Βιολογικά προϊόντα

7 Δέκα λόγοι για να προτιμήσει κάποιος τα βιολογικά προϊόντα
Είναι πιο υγιεινά Δεν έχουν επικίνδυνα πρόσθετα Δεν έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα Δεν έχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Δεν υπάρχει χρήση αντιβιοτικών Δεν υπάρχει κρυμμένο κόστος όπως π.χ. για τον καθαρισμό του νερού που ρυπαίνεται από τα φυτοφάρμακα στις συμβατικές καλλιέργειες Είναι υψηλών προδιαγραφών γιατί όλα τα αγροκτήματα ελέγχονται πολύ συχνά Υπάρχει μεγάλη φροντίδα για τα ζώα Έχουν καλύτερη γεύση Είναι καλύτερα για το περιβάλλον και την άγρια φύση

8 Τα αποφάγια, οι φλούδες τα χαλασμένα λαχανικά είναι οργανικής προέλευσης. Αυτά καταλήγουν στις χωματερές, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε, μειώνοντας ταυτόχρονα και το φόρτο των χωματερών και να αποκτήσουμε ένα πολύ καλό λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας. Πώς; Βάζοντας ένα οικιακό κομποστοποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας. Ο κομποστοποιητής αυτός είναι μικρός σε μέγεθος (θέλει περίπου 1 τετραγωνικό μέτρο), σχετικά χαμηλού κόστους, άοσμος και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια κατά 70%. Αυτό σημαίνει 150 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο.

9 Οργανικό Λίπασμα – κομπόστ(α)
Κοµποστοποίηση είναι η παρασκευή οργανικού λιπάσµατος από διάφορα οργανικά «σκουπίδια», τα οποίσ περνούν από µια διαδικασία αποικοδόµησης. Τέτοια μπορεί να είναι κοµµένο γκαζόν, πράσινα µέρη φυτών, άχυρο από όσπρια, υπολείµµατα νοικοκυριού (αποφάγια, φλούδες, µάλλινα ρούχα, περιεχόµενο ηλ. σκούπας), υπολείµµατα από κήπο (ντοµατιές, πατατιές, πιπεριές κλπ), βελόνες πεύκων, φρέσκια κοπριά αγελάδων, φύλλα από δένδρα, άχυρα (από βρώµη, σίκαλη, στάρι, δηµητριακών γενικά), φρέσκο & χωνεµένο πριονίδι.

10 Πώς θα φτιάξουμε έναν λιπασματοποιητή;
Οριοθετούμε ένα χώρο φτιάχνοντας είτε ένα ορθογώνιο με σανίδες, οι οποίες αφήνουν ανοίγματα μεταξύ τους για τον αερισμό είτε έναν ορθογώνιο ή κυκλικό λιπασματοποιητή με σανίδες και κοτετσόσυρμα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ξεπερνάμε το 1,5m πλάτος και το 1m ύψος. Ένας μικρότερος χώρος δεν αναπτύσσει αρκετή θερμοκρασία, ενώ σε έναν μεγαλύτερο το οξυγόνο δεν φθάνει μέχρι το κέντρο. Στο κάτω μέρος καλό είναι να ρίχνουμε κλαδιά κομμένα σε μικρά κομμάτια.

11 Πώς θα φτιάξουμε έναν λιπασματοποιητή;
Στη συνέχεια ρίχνουμε ξερά φύλλα, χόρτα, χαρτί, πριονίδια, φλούδες από φρούτα και λαχανικά. Δεν βάζουμε το ίδιο υλικό σε μεγάλες ποσότητες αλλά εναλλάσσουμε τα υλικά, σκεπάζοντας αυτά που προέρχονται από την κουζίνα με χώμα, για να μην δημιουργούνται μυρωδιές. Δεν ρίχνουμε κρέας, ψάρι, τυρί, βούτυρο, γάλα, λάδι, λίπος, κόκαλα, πέτσες, που μυρίζουν άσχημα και μπορεί να μαζέψουν ποντίκια. Οι πευκοβελόνες και τα φύλλα του ευκαλύπτου αργούν πολύ να αποσυντεθούν. Τα περιττώματα από γάτες και σκύλους μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μολύνουν το λίπασμά μας.

12 Υπάρχουν και ο οικιακός λιπασματοποιητής-κομποστοποιητής
Αν ρίξουμε στον κομποστοποιητή τα οργανικά απορρίμματα, μετά από 2-3 μήνες από το κάτω μέρος των κάδων παίρνουμε το οργανικό λίπασμα (κομπόστ), το οποίο είναι πρώτης τάξης και ευωδιαστό. Το χειμώνα μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος

13 Τι ακριβώς συμβαίνει στον λιπασματοποιητή:
Μικροοργανισμοί (βακτήρια και μύκητες) παράγουν ένζυμα που διασπούν «τα σκουπίδια» μας, ελευθερώνοντας θρεπτικές ουσίες με τις οποίες τρέφονται άλλοι οργανισμοί που ζουν εκεί μέσα και στο τέλος καταλήγουν σε ένα πολύ καλό λίπασμα Με τη διάσπαση των ουσιών ελευθερώνεται ενέργεια και θερμαίνει το εσωτερικό του λιπασματοποιητή στους 50 – 70ο 0 οC και καταστρέφει τους περισσότερους παθογόνους οργανισμούς καθώς και τις προνύμφες των βλαβερών εντόμων. Τελικό προϊόν: Ένα οργανικό λίπασμα, ελαφρύ, σκουρόχρωμο σαν τον χούμο. Βοηθά την ανάπτυξη των φυτών με τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει, αφήνει το νερό και τον αέρα να το διαπεράσουν πιο εύκολα και κρατά περισσότερο τις θρεπτικές


Κατέβασμα ppt "Βιολογικές καλλιέργειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google