Διεθνές Έτος Χημείας 2011 Όλα τα γνωστά υλικά σώματα – αέρια, υγρά και στερεά – αποτελούνται από χημικά στοιχεία ή από χημικές ενώσεις. Η κατανόηση της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δικτύου Comenius που συνδέει όσους χρησιμοποιούν υλικά μελέτης του χώρου και γεω-πληροφορίες στο σχολείο.
Advertisements

European Career of Researchers- E*CARE project Ελισάβετ Κοκόζηλα ΕΚΕΤΑ 11 η Συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου Κέντρων Κινητικότητας Ερευνητών, 11 Δεκεμβρίου.
Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Γεώργιος Ζαμπατής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιστημονικής & Αναπτυξιακής Δραστηριότητας.
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
GRUNDTVIG Nikolai Frederik Severin Grundtvig ( )
Σκοπός - Δράσεις του Έργου Α.Η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση της κατάστασης των γυναικών ερευνητριών που πασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα Β.Η αποτύπωση.
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
BioPlatform: Πανευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Βιοποικιλότητα.
Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/ Junior Achievement Greece
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: Το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας, ΕΚΤ, Αθήνα, Δεκεμβρίου 2008 Πρωτοβουλίες Ανοικτής Πρόσβασης στη Βιβλιοθήκη.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Ενημερωτική παρουσίαση για μαθητές
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
Το έργο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ "Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης"»
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά Επικεφαλής Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελληνικός Κόμβος Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΕΠΥ Α.Ε., 72 ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004 Νικόλαος Π.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
3 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Αθήνα, Ιουνίου 2007.
Ε υ ρ ω π α ϊ κ ό Δ ί κ τ υ ο Ε μ π ε ι ρ ο γ ν ω μ ό ν ω ν & Τ ε χ ν ο μ ε σ ι τ ε ί α ς Μ Κ Ο www. euronet.org.gr.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Βασιλική Κολυβά Υπεύθυνη Δημοσιότητας Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2008
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
Πως θα αξιοποιήσετε περαιτέρω τις eTwinning συνεργασίες σας.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
LIFE- ENVIRONMENT PROGRAMME ‘Starting with the promotion of IPP approach in Mediterranean countries’’ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 Παρουσίαση Start-IPP.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Βασιλική Μίσσα ΕΠΤΑ ΕΠΕ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Υποστήριξη της συμμετοχής ΜΜΕ και ερευνητών του χώρου της Υγείας και Βιοτεχνολογίας στο 6 ο και 7 ο ΠΠ Αργυρώ Καραχάλιου Εθνικό.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Πληροφόρηση φοιτητριών και νέων επιστημονισσών για το επάγγελμα του ερευνητή» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Η.
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
TEL-ME-MOR The European Library: Modular Extensions for Mediating Online Resources Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη – Σπονδυλωτές Επεκτάσεις για Μεσολαβητικές Επιγραμμικές.
Η ευρυζωνικότητα στην υπηρεσία της εκπαίδευσης στις απομακρυσμένες περιοχές Εργαστηριακή συνεδρία χρηστών δορυφορικής ευρυζωνικότητας Ελληνογερμανική Αγωγή,
Πλαίσιο ανάπτυξης ΕΠΣΕ+Τ Διεθνείς τάσεις για την ανοικτή πρόσβαση Διεθνείς πρωτοβουλίες και δράσεις για ανοικτή πρόσβαση Νέες πρακτικές για επιστημονικές.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΙΤΕ - Ινστιτούτο Πληροφορικής
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - FDI Οδηγώντας τον Κόσμο στη Bέλτιστη Στοματική Υγεία Μια σύντομη παρουσίαση της FDI Από τον κ. Χασάπη Ευστράτιο FDI.
1.Η σημασία των επιτόπιων μελετών - έρευνες με αποτελέσματα 2.Η κατάσταση σήμερα 3.Εφαρμογή της έρευνας πεδίου από μαθητές στην αλυκή της Λάρνακας Οι επιτόπιες.
Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων : Το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου 29 Μαρτίου 2013 Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
Ελληνικό γραφείο υποστήριξης: Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη.
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Δραστηριότητες για την υποστήριξη της συμμετοχής ΜΜΕ και Ερευνητών κυρίως σε Ολοκληρωμένα Έργα & Δίκτυα Αριστείας του 6ου ΠΠ στον τομέα της Υγείας και.
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Τα Αποτελέσματα των Δράσεων της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Γεώργιος Γκάγκας Διαχειριστής της Πράξης.
DAF Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Αθήνα 13 Μαρτίου Μαρτίου.
Πολιτική Διεθνούς Ανάπτυξης και Βοήθειας της Ε. Ε Γκότση Παναγιώτα Παπαλεξίου Βασιλική.
Cyprus Destination Partnership. Συνεταιρισμός Μοναδική συνεργασία μεταξύ του ΚΟΤ, CSTI και του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Travel Foundation UK Ο συνεταιρισμός.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Βασιλεία Ι. Σινάνογλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Ελληνογερμανική Αγωγή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διεθνές Έτος Χημείας 2011 Όλα τα γνωστά υλικά σώματα – αέρια, υγρά και στερεά – αποτελούνται από χημικά στοιχεία ή από χημικές ενώσεις. Η κατανόηση της υλικής φύσης του κόσμου μας στηρίζεται στη γνώση της χημείας. Πράγματι, όλες οι διαδικασίες της ζωής, ενέχουν χημικές αντιδράσεις. Η Διεθνής Ένωση της Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και η UNESCO εκτιμούν ότι είναι η ώρα να γιορταστούν τα επιτεύγματα της χημείας και η συνεισφορά της στην ευημερία της ανθρωπότητας.

Υπόβαθρο •IUPAC Επικύρωση – Αύγουστος 2007 •UNESCO Υποστήριξη – Απρίλιος 2008 •UN Διακήρυξη – Δεκέμβριος 2008 Αφετηρία για την ιδέα του Διεθνούς Έτους Χημείας αποτέλεσε η διαπίστωση της IUPAC ότι διάφοροι επιστημονικοί κλάδοι έχουν επιτύχει σημαντικά οφέλη από το χαρακτηρισμό από τα Ηνωμένα Έθνη ενός διεθνούς έτους σχετικά με τον τομέα τους. Η ιδέα ενός ΔΕΧ συζητήθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2006, από την Εκτελεστική Επιτροπή της IUPAC.

Στόχοι του Διεθνούς Έτους Χημείας •να ενισχύσει την εκτίμηση που χαίρει η χημεία σχετικά με την ικανοποίηση των παγκόσμιων αναγκών •να ενθαρρυνθεί το ενδιαφέρον των νέων για τη χημεία, και •να αναπτύξει τον ενθουσιασμό για το δημιουργικό μέλλον της χημείας. •Να γιορτάσει το ρόλο των γυναικών στη χημεία (100 χρόνια από απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην Marie Curie) Διάλογος ανάμεσα στη Χημεία και την κοινωνία για τη μελλοντική μορφή της χημείας και των επιτευγμάτων της υπό το πρίσμα της αειφορίας

Στόχος 1: Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας Στόχος 2: Η επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Στόχος 3: Η προώθηση της ισότητας των φύλων και η κατοχύρωση της θέσης της γυναίκας Στόχος 4: Η μείωση της παιδικής θνησιμότητας Στόχος 5: Η βελτίωση της μητρικής υγείας Στόχος 6: Η καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων νοσημάτων Στόχος 7: Η εξασφάλιση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας/αειφορίας Στόχος 8: Η ανάπτυξη παγκόσμιας συνεργασίας για την πρόοδο. Στόχοι χιλιετίας Ηνωμένων Εθνών Η ΧΗΜΕΙΑ έχει καθοριστική σημασία στην επίτευξη αυτών των στόχων!

Εταίροι του Διεθνούς Έτους Χημείας •Συνδιοργανωτές: IUPAC και UNESCO •Ηνωμένα Έθνη •Ομοσπονδίες των Χημικών Ενώσεων FACS, FASC, FLAQ, EuCheMS •Εθνικές Χημικές Ενώσεις (ΕΕΧ από Ελλάδα) •Βιομηχανία •ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) (MIO- ECSDE & MEdIES) •Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά ιδρύματα (ΕΚΠΑ) •Άτομα

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει • έμφαση στη φύση, την ομορφιά και τη σχέση (οικονομική και περιβαλλοντική) της χημείας με το σύγχρονο κόσμο • Χρήση των media για να ενισχυθεί το προφίλ της χημείας, στους μαθητές, το γενικό πληθυσμό και τους πολιτικούς • συνεργασίες, για την επίτευξη των στόχων Το Διεθνές Έτος Χημείας είναι μια ευκαιρία που θα αργήσει να μας ξαναδοθεί…

Συναντήσεις ορόσημα Εναρκτήρια τελετή υπό την αιγίδα UN, UNESCO, και IUPAC Ιανουαρίου 2011 – Παρίσι, χημεία και οι αναπτυξιακοί στόχοι χιλιετίας του ΟΗΕ Παγκόσμιο συνέδριο IUPAC (ανα δύο χρόνια) Jul 30 - Aug 7, 2011 – San Juan, Puerto Rico Chemistry Bridging Innovation among the Americas and the World Τελετή κλεισίματος - με την υποστήριξη της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας 1η Δεκέμβριου 2011 – Brussels, Belgium Ευκαιρίες για ομιλητές και συνέδρους σε πιο υψηλά επίπεδα από όλους τους τομείς

Δραστηριότητες ΔΕΧ – μερικά παραδείγματα •Διασκέψεις - Συνέδρια π.χ. African Conference on UN’s Strategic Approach to International Chemicals Management •Εθνικής Εμβέλειας Δράσεις π.χ. έκδοση σειράς γραμματοσήμων, διοργάνωση ανοικτών ημερών και εορτασμών, Επιδείξεις Πειραμάτων κ.λπ. •Ενίσχυση εθνικών κ διεθνών δικτύων συμπεριλαμβανομένων και των Κοινωνικών δικτύων (π.χ. facebook, YouTube) για θέματα χημείας •Προώθηση Video clip (υπαρχόντων και νέων) σχετικών με τα επιτεύγματα της Χημείας •Διοργάνωση «ημερών καριέρας» (career days), με προσκεκλημένους χημικούς και άλλα συναφή επαγγέλματα •Δημοσιοποίηση συγκεκριμένων παραδειγμάτων (case studies) όπου η χημεία βελτίωσε την ποιότητα ζωής (π.χ. οι εξελίξεις στη χημική έρευνα, νέα προϊόντα κ.λπ.)

Δραστηριότητες ΔΕΧ – μερικά παραδείγματα •Οργανωμένες επισκέψεις σε χημικές βιομηχανίες, μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου κ.λπ. •Δημοσιοποίηση των επιτευγμάτων της Χημείας (με άρθρα, video, εκπομπές ραδιοφώνου κ.λπ.) •Οργάνωση project, όπου οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν τις χημικές τους γνώσεις για την επίλυση τοπικών προβλημάτων •Διάχυση εμπειρίας μέσα από δράση “Ρώτα τον Επιστήμονα” (ask the scientist) •Υλοποίηση πειραμάτων με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές πως είναι να εργάζεσαι σε τομέα σχετικό με την επιστήμη της Χημείας •Συγγραφή Εκπαιδευτικού υλικού – εκδόσεις – παιχνίδια – χημικά κουιζ κ.λπ. •ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

στην Ελλάδα Διεθνές Έτος Χημείας στην Ελλάδα •Δράσεις της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) •Δράσεις Χημικού Τμήματος του ΕΚΠΑ (Πρόγραμμα Η2020) •Δράσεις του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), και του MEdIES (συντονισμός καθ. Μιχ. Σκούλλος). Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) Εθνικό Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης Για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη Μεσογειακή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Το Παγκόσμιο Πείραμα •Πρόκειται για 4 διαδραστικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για το νερό. •οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους καλούνται να ερευνήσουν την κατάσταση των πηγών νερού σε τοπικό επίπεδο. Συλλέγουν δείγματα, παίρνουν μετρήσεις, κάνουν προσδιορισμούς και στέλνουν τα αποτελέσματά τους στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων μέχρι το τέλος του 2011 •Οι δραστηριότητες έχουν επιλεγεί ώστε να: - είναι κατάλληλες για εφαρμογή σε περιοχές από όλο τον κόσμο - προσαρμόζονται στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών διαφόρων ηλικιών - βασίζονται στη χρήση ευρέως διαθέσιμου εξοπλισμού. •Το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Πειράματος μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας «PROJECT» για την Α΄ Λυκείου.

Το Παγκόσμιο Πείραμα Οι 4 δραστηριότητες έχουν σαφείς οδηγίες και υλικό τεκμηρίωσης για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή. Καλύπτουν τα παρακάτω θέματα: Προσδιορισμός της ποιότητας του νερού: 1.pH: οι μαθητές προσδιορίζουν το pH μιας τοπικής πηγής νερού. 2.Αλατότητα: οι μαθητές ερευνούν την αλατότητα μιας τοπικής πηγής νερού. Επεξεργασία του νερού: 3.Διήθηση και απολύμανση: οι μαθητές ερευνούν πως η χημεία βοηθά στην εξασφάλιση ασφαλούς πόσιμου νερού. 4.Αφαλάτωση: οι μαθητές κατασκευάζουν έναν ηλιακό αποστακτήρα από απλά υλικά και πειραματίζονται με τη χρήση του για τον καθαρισμό του νερού.

Πως μπορώ να συμμετέχω στο Παγκόσμιο Πείραμα Υπάρχουν διάφορα επίπεδα εμπλοκής και συμμετοχής. Μπορείτε να: •Κατεβάσετε τις οδηγίες των δραστηριοτήτων στα αγγλικά ή τη γλώσσα που σας ενδιαφέρει (θεωρία, υλικά, το πείραμα βήμα βήμα, Φύλλο εργασίας) •Κάνετε εγγραφή στην ιστοσελίδα, ως άτομα ή τάξη ή ομάδα ή σχολείο. •Να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στα σχετικά forum συζήτησης •Να υλοποιήσετε με την ομάδα σας ένα ή περισσότερα από τα 4 προτεινόμενα πειράματα •Να ανεβάσετε τα αποτελέσματά των μετρήσεών σας, συνεισφέροντας στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων •Να ανεβάσετε άλλο υλικό, π.χ. φωτογραφίες, video κ.λπ.

Στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιο Πειράματος περιγράφονται δύο τρόποι εκτέλεσης των πειραμάτων: •ΔΙΧΩΣ τη χρήση ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΚΑΣ •ΜE τη χρήση μικροκλίμακας. Στην περίπτωση αυτή τα πειράματα υλοποιούνται με τα απαραίτητα KITS, με προτεινόμενη αναλογία 1 (καθηγ) προς 10 (μαθητή). Στην Ελλάδα τα εμπορεύεται η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Πως μπορώ να συμμετέχω στο Παγκόσμιο Πείραμα

•Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ στα ελληνικά: στην ιστοσελίδα του δικτύου (προσεχώς και στην ) έχει αναρτηθεί το σχετικό παιδαγωγικό υλικό για τις τέσσερις δραστηριότητες του παγκόσμιου πειράματος στην Ελληνική Γλώσσα. •Τα Χημικά KITS: Εξήντα (60) kits πρόκειται να διατεθούν σε ΚΠΕ (προβλ. 45) και ΕΚΦΕ (προβλ. 15) που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πείραμα (χορηγία ΕΚΠΑ). •Επιμορφωτική Ημερίδα τη 10/10/2011, , στα Γραφεία του MIO-ECSDE. Η Ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης που είναι σε θέση να υλοποιήσουν οι ίδιοι το Παγκόσμιο Πείραμα ή μπορούν να δράσουν πολλαπλασιαστικά στους εκπαιδευτικούς. •Πιλοτική δράση στο πεδίο: Η γραμματεία του ΜΙΟ/MEdIES θα υλοποιήσει το παγκόσμιο πείραμα, πιλοτικά, σε συνεργασία με ένα Δημοτικό, ένα Γυμνάσιο, και ένα Λύκειο της Αττικής. Η δράση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο Οι δράσεις του MIO/ MEdIES για το Παγκόσμιο Πείραμα

Περισσότερες Πληροφορίες Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), Χημικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, Πρόγραμμα H2020, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), Μεσογειακή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και την Αειφορία MEdIES,