ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ict forum Αθήνα,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
INTERNET Ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου Οι αποστάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Τα ταξίδια σε μακρινούς τόπους γίνονται άμεσα απ το “ανοιχτό.
Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ (INCB) για τα ναρκωτικά 2009.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Ανήλικοι & ηλεκτρονικό έγκλημα
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιαςΕκπ/σης Δυτικής Ελλάδος
ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Αγορές εξ αποστάσεως Δημήτρης Καββούρης Τμήμα Β1 Γυμνασίου Μάθημα : Οικιακή Οικονομία.
Ψηφιακό Χάσμα O αναλφαβητισμός στον 21 ο αι. 15 Μαρτίου 2010 Ντέπη Τζιμέα Δ/νση Εταιρικής Επικοινωνίας.
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Κοινωνικά ζητήματα και επιχειρηματικές πολιτικές Προστασία προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων.
Ν. Δημητριάδης/ STRATIS ΕΠΕ 1 13 Μαϊου Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1 10 Μαϊου Αμφιλοχία «Αξιοποίηση της.
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την πρόσβαση στη γνώση: βιβλιοθήκες, αρχεία Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση, δρ Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
HEAL-Legal Υπηρεσία Νομικής Συμβουλευτικής σε Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Άννα Φράγκου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
ΔΙΚΤΥΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χ. Μπούρας Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών.
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
E -ΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
CALIS (China Academic Library and Information System) Κοινοπραξία ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Κίνας Σύστημα παροχής πληροφοριών 1998.
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
1 Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: Αναζητώντας λύσεις Κοινωνία της Πληροφορίας: «Έχει αγώνα αύριο!» Γιάννης Καλογήρου Επ. Καθηγητής ΕΜΠ τ. Ειδικός.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
EGovernment Γιώργος Παπαπαύλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
9o GREEK ICT FORUM «ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (DIGITAL AWARENESS AND RESPONSE TO THREATS-D.A.R.T» ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΑ Συντονίστρια της Ομάδας.
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Μια διαγραμματική παρουσίαση ΤΠΕ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάρθρωση της παρουσίασης 1 Ορισμοί εννοιών 2 Οφέλη του διαδικτύου & των ΤΠΕ 3 Κίνδυνοι από τη χρήση του.
Powerpoint Templates Heal-Legal: Ανάπτυξη Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής για Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δίκαιο Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα: Εισαγωγή Γεώργιος Πρεζεράκος Τμήμα ΗΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ «Το ψηφιακό έγκλημα ως αντικείμενο μελέτης και της Κοινωνικής Πληροφορικής» Χρ. Τσουραμάνης - Όλγα Τζουραμάνη.
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Αναστάσιος Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ Τ α ξ ί α ρ χ ο ς 21 Ιουλίου 2016.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Αγωγή του ψηφιακού πολίτη και εκπαιδευτική κοινότητα – Παρουσίαση του Προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εισηγήτρια: Όλγα Βλάχου, Κοινωνιολόγος,
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
Όνομ/μο:Γεωργάκης Σπύρος
Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Θέμα: « Ηλεκτρονικό Έγκλημα»
Η πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Παιδική πορνογραφία.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
Παντείου Πανεπιστημίου
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ict forum Αθήνα, 29 -10-07 ΒΑΣΩ ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Αν. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

Εννοιολογικές διασαφηνίσεις Οι έννοιες «τεχνολογία» και «κοινωνία» σε μια ενιαία –μη διαχωρισμένη ενότητα Οι «νέες τεχνολογίες» ως εργαλείο και όχι μόνο ως αποτέλεσμα για την ανάπτυξη Οι διαφοροποιήσεις της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών αντικατοπτρίζουν το διαφορετικό κοινωνικο-οικονομικό-πολιτισμικό πλαίσιο των κοινωνιών.

Ο πόλεμος της Πληροφορίας «Η πληροφορία γίνεται ένα στρατηγικό μέσο τόσο πολύτιμο και σημαντικό στη μεταβιομηχανική εποχή, όσο υπήρξαν το κεφάλαιο και η εργασία στη βιομηχανική, ενώ στο χώρο του δικαίου διαμορφώνεται ένα νέο άυλο έννομο αγαθό, η πληροφορία, της οποίας η τεράστια οικονομική, πολιτιστική αλλά και πολιτική σημασία είναι προφανής» (Μυλωνόπουλος, Χρ. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ποινικό Δίκαιο) Νέα μορφή τρομοκρατίας: η τρομοκρατία μέσω διαδικτύου, με στόχους κυβερνητικές υπηρεσίες και μεγάλες υπηρεσίες. Βιομηχανική κατασκοπεία

Προβλήματα ορισμών Είναι πολύ δύσκολο να οριστεί τι είναι ηλεκτρονικό ή πληροφοριακό έγκλημα και να γίνει η κατηγοριοποίησή του. Άλλοι το μελετούν από άποψη κινήτρων όπως ο ΒloomBecker, άλλοι σχετικά με το περιεχόμενο, π.χ εγκλήματα λευκού περιλαίμιου και άλλοι από τον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος Με κριτήριο το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό, τα εγκλήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο μπορούν να διακριθούν: σε εγκλήματα κατά των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη, σε εγκλήματα εναντίον του κοινωνικού συνόλου και σε εγκλήματα εναντίον των περιουσιακών αγαθών.

Μορφές Μορφές computer crimes: παραβίαση απορρήτων, απάτες με Η/Υ, διακίνηση πορνογραφικού υλικού, εγκλήματα υψηλής τεχνολογίας (hi tech Crimes) Μορφές cyber crime: Παρεμπόδιση (κυβερνο)κυκλοφορίας, Τροποποίηση και Κλοπή δεδομένων, Εισβολή και Σαμποτάζ σε δίκτυο, Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, Διασπορά ιών, Υπόθαλψη αδικημάτων, Πλαστογραφία και Απάτη Οι μορφές αυτές δεν είναι στατικές. Αντίθετα αντανακλούν δυναμικές διεργασίες και διαφοροποιούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«παραδοσιακές» vs. νέων μορφών εγκληματικότητας Α άποψη: το πληροφοριακό έγκλημα δεν υπάρχει ως αυτόνομη κοινωνική πραγματικότητα. Ο Douglas Reimer(1986) τονίζει ότι τα πληροφοριακά εγκλήματα δεν είναι νέα εγκλήματα, είναι τα ίδια παλιά εγκλήματα που διαπράττονται με νέους και εφευρετικούς τρόπους που η υψηλή τεχνολογία των σύγχρονων υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών καθιστά δυνατούς Β άποψη: ηλεκτρονικό έγκλημα- νέα μορφή εγκληματικότητας με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γ άποψη συνθετική: στο διαδίκτυο αντανακλώνται οι κοινωνικές παθολογίες άρα αναπαράγονται οι παραδοσιακές μορφές εγκληματικότητας (με άλλα μέσα), αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για νέες μορφές εγκληματικότητας, με σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά, μορφές εγκλημάτων που διαπράττονται αποκλειστικά στον κυβερνοχώρο.

Παραδοσιακό ή νεωτερικό προφίλ εγκληματία? «ο εγκληματίας του κυβερνοχώρου» διαφέρει ουσιωδώς από τον κοινό εγκληματία. Ο δράστης διαθέτει ειδικές γνώσεις, τεχνική επιδεξιότητα και τεχνικά μέσα» (Αγγελής, 2000). Δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τα κίνητρα της εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά ως προς τα μέσα διάπραξης. Λίγες έρευνες με πολλά μεθοδολογικά προβλήματα στη διερεύνηση του προφίλ των δραστών ηλεκτρονικών εγκλημάτων

Ποιοτικά χαρακτηριστικά Η δομή του διαδικτύου και ο παγκόσμιος χαρακτήρας του Η δυσκολία εύρεσης του δράστη Η ανωνυμία Το τεράστιο πλήθος των παράνομων πληροφοριών Ο μεγάλος αριθμός των αποδεκτών –χρηστών Ευκολία πρόσβασης Ευκολία διάπραξης (δομή των ευκαιριών) εγκληματικής δράσης Ταχύτητα εγκληματικής δράσης Δυσκολία αντίδρασης από τις διωκτικές αρχές Η αδυναμία ρύθμισης του διαδικτύου

προβλήματα Μεγάλος «σκοτεινός αριθμός» των σχετικών εγκλημάτων Η «ετερορύθμιση» (ρύθμιση εκ των άνω- σε αντιδιαστολή με την αυτορύθμιση) εγκυμονεί κινδύνους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η προσβολή της ιδιωτικής ζωής και η ελευθερία της έκφρασης Αδυναμία του εθνικού ποινικού δικαίου, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην πρόληψη και την καταστολή των σχετικών εγκλημάτων

Προβλήματα ρύθμισης και νομοθεσίας η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που η νομοθεσία όσο και αν προσπαθεί αδυνατεί να προφτάσει. Στο ποινικό δίκαιο οι έννομες τάξεις έρχονται κατά κανόνα εκ των υστέρων να ρυθμίσουν νομοθετικώς τις καταστάσεις, πιεζόμενες από τις επικρατούσες συνθήκες οι νομοθέτες όσο και οι μηχανισμοί καταστολής δεν είναι σε γενικές γραμμές επαρκώς εξοπλισμένοι για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του παράνομου περιεχομένου και την έκρηξη της πειρατείας. Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα και μόνο παράδειγμα αρκεί για να δείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος: σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Internet Watch Foundation , ο αριθμός των ιστοσελίδων με πορνογραφικό περιεχόμενο δεκαπενταπλασιάστηκε στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2005. Στο πλαίσιο αυτό, η χάραξη μιας στρατηγικής σε ευρωπαϊκή κλίμακα έχει γίνει σήμερα επιτακτική ανάγκη.

Ενδεικτικά Μόνο στις ΗΠΑ εκτελούνται καθημερινά 700.000 συναλλαγές γύρω από την παιδική πορνογραφία και διακινούνται 2 τρισ. δολάρια, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, διακινούνται καθημερινά, κατά μέσο όρο, 5 τρισ. δολάρια.

θεσμικό πλαίσιο Ο.Η.Ε. έχει περιλάβει τα computer crimes στα υπερεθνικά εγκλήματα ήδη από το 1994 Συνθήκη Βουδαπέστης 2001 Πρώιμες μελέτες του ΟΟΣΑ Το σύνολο των δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (συστάσεις Νο R(89)9 και R(95)13, Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Εγκλήματος μέσω Διαδικτύου (Convention on Cybercrime ΕΤS no 185) Ψήφισμα 97/c70/01 του Συμβουλίου της Ε.Ε. Και άρθρο 2 της Σύμβασης της Europol (ν. 2605/1998) Η απόφαση Πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 22ας Δεκεμβρίου 2003 αφορά την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Θεσμικό πλαίσιο Ελλάδα Στην Ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα διαδικτύου και ειδικότερα να ρυθμίζει την συμπεριφορά των χρηστών από άποψη ποινικού δικαίου. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων.

Θεσμικό πλαίσιο Ελλάδα (2) Ο Ν. 1805/88 αφορά εγκλήματα που διαπράττονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer crime).Στο βαθμό που τα προβλεπόμενα εγκλήματα (σχετικά άρθρα είναι τα 370Β, 370Γ, 386Α )διαπράττονται και σε περιβάλλον διαδικτύου, τότε τα άρθρα αυτά εφαρμόζονται και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. α. Ο Ν. 2867/200 για την οργάνωση και λειτουργία τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις ο οποίος αντικατέστησε τον Ν.2246/94 για την οργάνωση και λειτουργία του τομέα τηλεπικοινωνιών. β. Ο Ν. 2774/99 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, σε συνδυασμό με τον Ν. 2472/97 για την προστασία ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. γ. Ο Ν. 2225/94 για την προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας.

Θεσμικό πλαίσιο Ελλάδα (3) Επίσης τέθηκε σε ισχύ το Π.Δ. 47/2005, από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) το οποίο αφορά τις διαδικασίες, τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη που υπεγράφη στη Βουδαπέστη στις 23-11-2001, όπου υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις γι όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Με το Π.Δ. 100/2004 ιδρύθηκε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελληνική Αστυνομία. Η υπηρεσία συνεργάζεται με άλλους συναρμόδιους φορείς ( Interpol, Europol, Eurojust, Εισαγγελικές Αρχές, εκπροσώπους hotline γραμμών κ.λ.π.) για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο.

Θυματοποίηση κατά μέσο όρο στον κόσμο διακινούνται ηλεκτρονικά πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το λεπτό. Οι χρήστες είναι «εν δυνάμει» θύματα. Η θυματοποίηση των ανηλίκων από την έκθεση σε πορνογραφικό και παράνομο υλικό, είναι ευρεία, σύμφωνα με τις έρευνες παγκοσμίως Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των εγκλημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο θυματοποίησης και μειώνουν τις πιθανότητες αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης Οι δράστες αποκκλίνουν από το «παραδοσιακό» προφίλ των εγκληματιών, άρα δύσκολα εντοπίζονται και συλλαμβάνονται (σκοτεινός αριθμός)

Θυματοποίηση ανηλίκων Στόχοι: Α) Η προστασία από την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των ανηλίκων σε πληροφορίες πορνογραφικού είδους, και Β) η μη παρουσία των ανηλίκων ως μέρος αυτού του περιεχομένου. Γ) η αυτο-προστασία των ανηλίκων

Θεσμικό πλαίσιο προστασίας ανηλίκων Πλούσια δράση σε διεθνες –ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο για την αναγκαιότητα και τις πρακτικές της προστασίας των ανηλίκων παραδείγματα καλών πρακτικών σε παιδαγωγικό –κοινωνικό επίπεδο (π.χ. Σουηδία: Στα σχολεία προστέθηκε για το εκπαιδευτικό έτος 2006 βιβλίο σχετικά με την ασφάλεια του internet. Καθιέρωση ημέρας ασφαλούς internet στη Σουηδία. Δημιουργία comic book σχετικά με την ασφάλεια για χρήση από τους δασκάλους στα σχολεία. Διεξαγωγή σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς με επίδειξη χρήσης από τα παιδιά.)

Προτάσεις Για την πρόληψη της θυματοποίησης (γενικά) Ενημέρωση χρηστών- γενικού πληθυσμού Ανάπτυξη τεχνολογικής προστασίας Εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της οικογένειας, των σχολικών συμβούλων κ.α. για τους κινδύνους των ανηλίκων χρηστών Ενδυνάμωση και επέκταση όλων των σχετικών δράσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων (π.χ. Web Police) Συνεργασία, συνέργεια, συντονισμός

Κλείνοντας Οι νέες μορφές θυματοποίησης απαιτούν νέες παρεμβάσεις πρόληψης, πέραν των παραδοσιακών ποινικών μέτρων Στόχος: μείωση του κινδύνου θυματοποίησης Εναρμόνιση ποινικής νομοθεσίας σε διεθνές επίπεδο Η γενική πρόληψη και η ευαισθητοποίηση είναι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές από τις όποιες αντίστοιχες κατασταλτικές.