ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓH Δρ. Ε. ΕΥΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ.
“Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πρόγραμμα LIFE+ “Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πολύνα Γκιόκα Οικολογική Εταιρεία.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ιδρυτικό Κείμενο Θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα τρόφιμα
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
Quality Safety Environment
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Περιφερειακή Πολιτική EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Έγγραφα εργασίας Εκ των προτέρων Αξιολόγηση - Δείκτες Α. Σίμου Μονάδα Αξιολόγησης Γενική Διεύθυνση.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΗΓΙΑ 2001/42/ΕΚ
Η εκστρατεία για την αύξηση της ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
Αγορές εξ αποστάσεως Δημήτρης Καββούρης Τμήμα Β1 Γυμνασίου Μάθημα : Οικιακή Οικονομία.
Ημερίδα ΣΕΔΥ Η ανάγκη προσαρμογής της Εθνικής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο Ρόδιος Γαμβρός Πρόεδρος Επιστημονικής επιτροπής ΣΕΒΤ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Η ολιστική προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων σαν προαπαιτούμενο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος
Ημερίδα REACH & CLP, Αθήνα Νομοθεσία REACH & CLP – το στήσιμο του οικοδομήματος Δημήτριος Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
Κανονισμός 178/2002 (άρθρο 1ο) Η σπουδαιότερη από τις πρωτοβουλίες που συστήθηκαν με τη Λευκή Βίβλο και η οποία αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
Εσπερίδα REACH & CLP, Πάτρα Δραστηριότητες της Δ/νσης Περιβάλλοντος στον τομέα των χημικών – προοπτικές για τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό.
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Εισαγωγή Αντικείμενο Αποσαφήνιση βασικών εννοιών της ΕΚΕ Εμπλεκόμενα μέρη Σκοπός Αξιολόγηση της εφαρμογής της ΕΚΕ από την Nestle Ελλάς Μεθοδολογία Επισκόπηση.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΜΠΑΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
EE : Διαχείριση κινδύνων Ενσωμάτωση σε διάφορες πολιτικές –Πολιτική συνοχής –Μεταφορές & ενέργεια –περιβάλλον –Προστασία Κρίσιμων υποδομών –ΒΑΜΕ –Διαχείριση.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
7.4. Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Παντείου Πανεπιστημίου
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓH Δρ. Ε. ΕΥΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

Την τελευταία τριακονταετία έχει παρατηρηθεί σημαντική αλλαγή (α) στο μέγεθος των παραγωγικών μονάδων, (β) την εμπορία των τροφίμων και (γ) στις συνήθειες του καταναλωτή: Προέλευση πρώτων υλών από όλο τον κόσμο. Διασπορά προϊόντων σ` όλο τον κόσμο (παγκοσμιοποίηση). Αυξημένη διεθνοποίηση του εμπορίου. Αύξηση της σημασίας των μονάδων μαζικής εστίασης. Αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών.

Κατά την τελευταία τριακονταετία εκδηλώθηκε σημαντικός αριθμός τροφιμογενών νοσημάτων σε όλο τον Κόσμο. Λιστέρια Μικροβιοαντοχή στα αντιβιοτικά Ορμόνες Κατάλοιπα χημικών ουσιών, όπως περιβαλλοντικοί ρυπαντές και βαρέα μέταλλα. Διατροφικές κρίσεις διοξινών και σπογγόμορφης εγκεφαλοπάθειας βοοειδών στην Ευρώπη.

Τα συμβάντα αυτά κατέδειξαν την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου. Πρόβαλλε επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να τίθενται σε κυκλοφορία στην αγορά μόνο ασφαλή τρόφιμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ για την ασφάλεια των τροφίμων Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ για την ασφάλεια των τροφίμων Η Λευκή Βίβλος, που εκδόθηκε το 2000, (α) αντανακλά την κύρια πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (β) εξασφαλίζει την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση των πιο υψηλών προτύπων για την ασφάλεια των τροφίμων και (γ) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή στις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τα τρόφιμα (ζωοτροφές). Η Λευκή βίβλο περιλαμβάνει προτάσεις που θα μετατρέψουν την πολιτική της Κοινότητας σχετικά με τα τρόφιμα (και τις ζωοτροφές) σε ένα προληπτικό, δυναμικό, κατανοητό και περιληπτικό εργαλείο που θα εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο υγείας του ανθρώπου και την προστασία του καταναλωτή. Coherent: κατανοητός, έχων ειρμό Comprehensive: περιεκτικός

ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΛΗΡΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (Συλλογή και επιστημονική ανάλυση δεδομένων) ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ (Ατομική ευθύνη, Ιχνηλασιμότητα, Πρόληψη, Διαφάνεια) ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ (Αξιολόγηση κινδύνου, Διαχείριση κινδύνου & Κοινοποίηση κινδύνου) Πλήρης Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Επιστημονικές συμβουλές Συλλογή και ανάλυση δεδομένων Κανονιστικά - Ελεγκτικά θέματα και Πληροφόρηση καταναλωτή Καταμερισμός Ευθυνών Παραγωγοί (τροφίμων & ζωοτροφών) - Γεωργοί Προμηθευτές τροφίμων Βιομηχανία τροφίμων Αποθήκευση - Μεταφορά Λιανική πώληση Εντοπισμός προέλευσης συστατικών: Ιχνηλασιμότητας Σύσταση και προδιαγραφές Νεοφανείς κίνδύνοι: Πρόληψη Δημοσίευση επιστημονικών συμβουλών: Διαφάνεια Δημοσίευση εκθέσεων επιθεωρήσεων: Διαφάνεια Αρχές Ανάλυσης Κινδύνου Αξιολόγηση κινδύνου (Επιστημονικές γνώσεις & ανάλυση πληροφοριών) Διαχείριση κινδύνου (ρύθμιση και έλεγχος) Κοινοποίηση κινδύνου (ενημέρωση καταναλωτή) Αρχή της προφύλαξης (πρόληψη) Αποφάσεις για διαχείριση κινδύνου Διαδικασία λήψης αποφάσεων Συνεκτίμηση ευρύτερων παραγόντων (περιβάλλον, βιώσιμη γεωργία, προσδοκίες καταναλωτών, προώθηση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο: Προστασία δημοσίας υγείας & Μεταχείριση ζώων). ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ (πρόληψης) (Προστασία δημοσίας υγείας συνεκτιμώντας ευρύτερους παράγοντες, όπως περιβάλλον, βιώσιμη γεωργία, προσδοκίες καταναλωτών, προώθηση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο και μεταχείριση ζώων)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η ίδρυση μιας ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πιο κατάλληλη λύση στην ανάγκη να υπάρξει υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων. Κύρια πεδία ευθύνης: Αξιολόγηση κινδύνων. Ενημέρωση σχετικά με θέματα ασφάλειας τροφίμων. Η ίδρυση της ανεξάρτητης αυτής Αρχής, θα συνοδεύεται από ένα μεγάλο αριθμό μέτρων για την βελτίωση της νομοθεσίας των τροφίμων και των ζωοτροφών από το «αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι» Η λευκή βίβλος σκιαγραφεί περισσότερες από 80 ξεχωριστές ενέργειες που προβλέπονται για τα προσεχή έτη. Ως συνέχεια της πράσινης βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νομοθεσία των τροφίμων και των επακόλουθων διαβουλεύσεων, θα προταθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η ευρύτερη δυνατή αποδοχή της επιστημονικής αξιολόγησης των κινδύνων είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση αποτελεσματικής, κατάλληλης και ταχείας δράσης.

ΣΤΟΧΟΙ & ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων είναι να συνεισφέρει στο υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των καταναλωτών και στο τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ανεξαρτησία από βιομηχανικά και πολιτικά συμφέροντα. Κατάρτιση καθοδήγηση από τις πλέον άρτιες επιστημονικές γνώσεις. Διαφάνεια Αποδοχή αυστηρών δημοσίων ελέγχων. Συνεργασία με εθνικούς επιστημονικούς οργανισμούς. Τα μέσα για την υλοποίηση του σκοπού είναι: η ανεξαρτησία, η κατάρτιση και η διαφάνεια.

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο: καλύπτει το σύνολο της τροφικής αλυσίδας ( και τις ζωοτροφές), καθιερώνει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας, αποδίδει την ευθύνη για την ασφαλή παραγωγή τροφίμων στην βιομηχανία, τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, καθιερώνει κατάλληλους ελέγχους σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, καθιερώνει την απαίτηση εντοπισμού της προέλευσης των προϊόντων σε όλη την τροφική αλυσίδα (ιχνηλασιμότητα), ενισχύει τη πολιτική για την ασφάλεια των τροφίμων με την λήψη επιστημονικών συμβουλών, καθιερώνει την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, καθιερώνει την λήψη ταχέων και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζει ορισμένα θέματα που αφορούν την ποιότητα των τροφίμων και βελτιώνει τους ελέγχους σχετικά με τα νέα τρόφιμα. Η ίδρυση της ανεξάρτητης αυτής Αρχής, θα συνοδεύεται από ένα μεγάλο αριθμό μέτρων για την βελτίωση της νομοθεσίας των τροφίμων και των ζωοτροφών από το «αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι» Η λευκή βίβλος σκιαγραφεί περισσότερες από 80 ξεχωριστές ενέργειες που προβλέπονται για τα προσεχή έτη. Ως συνέχεια της πράσινης βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νομοθεσία των τροφίμων και των επακόλουθων διαβουλεύσεων, θα προταθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Προτείνεται η δημιουργία ενός κοινοτικού πλαισίου για την ανάπτυξη και λειτουργία εθνικών συστημάτων ελέγχου, με σκοπό την εξάλειψη των μεγάλων διαφορών στον τρόπο που εφαρμόζεται και επιβάλλεται η κοινοτική νομοθεσία στα διάφορα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες υπάρχουσες πρακτικές και την εμπειρία από τις επιθεωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προτείνεται ο καλλίτερος συντονισμός των ελέγχων στα σύνορα της Κοινότητας, με σκοπό την καλλίτερη κάλυψη όλων των τροφίμων και των ζωοτροφών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Η ενημέρωση του καταναλωτή και όλων των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να είναι παθητική, αλλά αμφίδρομη (διάλογος). Προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας τροφίμων και των καταναλωτών με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχής των καταναλωτών στη νέα πολιτική για τα τρόφιμα. Ενημέρωση καταναλωτών σχετικά με νεοφανείς ανησυχίες για τρόφιμα και κινδύνους. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και τα συστατικά των τροφίμων. Οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν ουσιαστικές και ακριβείς πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγουν με βάση αυτές (επισήμανσης).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η κοινότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και εξαγωγέα τροφίμων, συνεπώς οφείλει να παρουσιάσει και να εξηγήσει τις ενέργειες που προτείνονται στη Λευκή Βίβλο στους εμπορικούς εταίρους της. Τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ισοδύναμες προδιαγραφές για την υγεία με εκείνες που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την εσωτερική της παραγωγή. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν αφορά αποκλειστικά την εσωτερική πολιτική της Κοινότητας. Αγγίζει, εξίσου, το διεθνές εμπόριο προϊόντων διατροφής. Η Κοινότητα παίζει ενεργό ρόλο στο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου για να εξασφαλίσει ότι το διεθνές πλαίσιο ενθαρρύνει τις χώρες να διατηρούν υψηλά πρότυπα δημόσιας υγείας για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η υλοποίηση των κατευθύνσεων που τέθηκαν από την Λευκή Βίβλο, πραγματοποιήθηκε με την έκδοση μιας σειράς από κανονισμούς τριακονταετούς προοπτικής: Οριζόντιος κανονισμός 178/2002/ΕΚ για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων για τα τρόφιμα. Οριζόντιος κανονισμός 852/2004/ΕΚ, για την υγιεινή των τροφίμων. Κάθετος κανονισμός 853/2004/ΕΚ, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Κάθετος κανονισμός 854/2004/ΕΚ, για την οργάνωση επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Κάθετος κανονισμός 882/2004/ΕΚ, για τους επίσημους ελέγχους της συμμόρφωσης προς την νομοθεσία. Τα κράτη μέλη της Κοινότητας θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, όχι αργότερα από την σχετική ημερομηνία, για να συμμορφωθούν με την παρούσα Οδηγία (2004/41/ΕΚ, άρθρο 8). Για τους σκοπούς της παρούσης οδηγίας, ως σχετική ημερομηνία νοείται η ημερομηνία που τίθενται σε εφαρμογή οι κανονισμοί (ΕΚ) 852/2004, 853/2004 & 854/2004 (Οδηγία 2004/41/ΕΚ, άρθρο 2). Ο θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ο κανονισμός 178/2002/ΕΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ Ωστόσο, οι διατροφικές κρίσεις συνεχίζονται: Tα τελευταία 2 – 3 χρόνια, oι χρωστικές Sudan έχουν βρεθεί σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής. Οι χρωστικές Sudan I, II, III & IV είναι παραδοσιακές βαφές που χρησιμοποιούνται ως έγχρωμοι διαλύτες λαδιών, κηρών, καυσίμων, και βερνικιών υποδημάτων και πατωμάτων. Οι χρωστικές Sudan είναι βαφές που παράγονται συνθετικά. Δεν απαντούν στις τροφές φυσικά και γι’ αυτό θεωρούνται πρόσθετα. Τα προϊόντα διάσπασης τους έχουν αποδειχθεί καρκινογόνα για τα πειραματόζωα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ Λόγω της ανίχνευσης της χρωστικής Sudan I σε εκατοντάδες προϊόντα διατροφής στο Η. Β. το Φεβρουάριο του 2005, η Επιτροπή θεώρησε χρήσιμο να υπενθυμίσει ξανά στους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την Κοινοτική νομοθεσία για τα τρόφιμα, με το ακόλουθο φυλλάδιο των επτά (7) σημείων. Food Hygiene, 2005, p. 28 – 29.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Ασφάλεια Υπευθυνότητα Ιχνηλασιμότητα Διαφάνεια Ετοιμότητα Πρόληψη Συνεργασία : Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων δεν πρέπει να προωθούν στην αγορά ανασφαλή τρόφιμα ή ζωοτροφές. : Είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια τροφίμων και ζωο-τροφών που παράγουν, διακινούν, διατηρούν ή πωλούν. : Θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν κάθε προμηθευτή ή αποστολέα εμπορευμάτων. : Θα πρέπει αμέσως να ενημερώνουν την ΑΑ, αν υποπτεύονται τρόφιμα ή ζωοτροφές τους ανασφαλή. : Θα πρέπει αμέσως να αποσύρουν τρόφιμα ή ζωοτροφές, αν υποπτεύονται ότι είναι ανασφαλή. : Θα πρέπει να αναγνωρίζουν και περιοδικά να ανασκοπούν τα ΚΣ της επεξεργασίας τους και να εξασφαλίζουν ότι τα ΜΕ εφαρμόζονται. : Θα πρέπει να συνεργάζονται μα την ΑΑ σε ενέργειες που αποσκοπούν στη μείωση των κινδύνων. Food Hygiene, 2005, p. 28 – 29.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ Ως αποτέλεσμα του περιστατικού της χρωστικής Sudan, όλα τα προϊόντα με chilli, περιλαμβανομένης και της σκόνης curry, μπορούν να εισάγονται στην ΕΕ μόνο αν συνοδεύονται με αναλύσεις που να δείχνουν ότι δεν περιέχουν Sudan I, II, III ή scarlet Red (Sudan IV) Πιο σοβαροί τροφικοί συναγερμοί έχουν συμβεί στο παρελθόν, ωστόσο, δεν ήταν αυτού του είδους της ανάκλησης. Η διαφορά έγκειται στο αριθμό των εμπλεκομένων τροφίμων, τα οποία όλοι γνωρίζουμε και πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε. (Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας - FSAI).

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συναγερμοί της FSAI ήταν κατηγορίας ΕΝΑ, το οποίο σημαίνει ότι ενέργειες απατούνται να γίνουν διότι έχει αναγνωρισθεί ένας κίνδυνος για τον καταναλωτή. Ωστόσο, ενώ η FSAI επισημαίνει με έμφαση ότι η χρησιμοποίηση αυτής της χρωστικής στα τρόφιμα είναι εντελώς απαράδεκτη, ο κίνδυνος είναι μικρός. Διότι, αν και η χρωστική έχει βρεθεί με καρκινογόνους ιδιότητες, θα πρέπει να καταναλωθεί για μεγάλη χρονική περίοδο για να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο (FSAI).

K. Y. A. 15523 / 2006