1 ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΚΚΣΕ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ GUIDANCE DOCUMENT OF EC Health & Consumer Protection Directorate.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
OHSAS – ΕΛΟΤ 1801.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΝ ISO 9001 / 2000
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Slide 1 Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών ENOTHTA 7 η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) 1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  Εκτός από τις τερματικές.
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Κατηγορίες κινδύνων Μικροβιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί
ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΚπΠΤ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΡΑΤΑ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ.
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΤΕ 21,23/2/2005Πληροφοριακή σχεδίαση για πολιτισμική τεκμηρίωση και διαλειτουργικότητα1 Τεκμηρίωση.
ΕΣΠΕΡΙΔΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ REACH ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
Quality Safety Environment
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.1 Διεξαγωγή ανάλυσης αναγκών.
Περιφερειακή Πολιτική EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Έγγραφα εργασίας Εκ των προτέρων Αξιολόγηση - Δείκτες Α. Σίμου Μονάδα Αξιολόγησης Γενική Διεύθυνση.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΗΓΙΑ 2001/42/ΕΚ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 8.1 Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.
Μοντέλο μέτρησης καινοτομίας σε Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Measuring INnovation among EURopean Subregions ΜΟΝΤΕΛΟ SHAPES Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αναμένεται να παρουσιάσουν ζήτηση μέχρι το 2020 Πηγή:
ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 7.2 Τα βασικά στοιχεία των περιεχομένων της κατάρτισης.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΚΕΦ. 1-ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΕΠΠ.
Κανονισμός 178/2002 (άρθρο 1ο) Η σπουδαιότερη από τις πρωτοβουλίες που συστήθηκαν με τη Λευκή Βίβλο και η οποία αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
ISO 9001:2000 / Απαιτήσεις 5. Ευθύνη της Διοίκησης 5
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Διδακτική της Πληροφορικής ΗΥ302 Εργασία :Παρουσίαση σχολικού βιβλίου Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον»
Financial Planning Η εξέλιξη στον χρηματο-ασφαλιστικό χώρο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
Ανάλυση Κινδύνων- Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) 2/2
Εκτίμηση της Απόδοσης των Οργανισμών Αθλητικής Αναψυχής
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Μετρήσεις (Εσωτερικές / Εξωτερικές) Εντάσσονται σε κάποιο σύστημα ποιότητας λογισμικού Πρότυπα Διευκόλυνση διεθνούς ανταλλαγής.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
Advanced Secretarial Duties I. Σκοπός του μαθήματος: Να βοηθήσει τον σπουδαστή να αναπτύξει την ικανότητα να μπορεί να κατανοήσει τον ρόλο μιας ιδιωτικής.
Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΣΔΕΠΥ - SLA)
«Οι αντικειμενικοί σκοποί της Ολικής Ποιότητας στον Τουρισμό»
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & Εφαρμογές προτύπων ποιότητας
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ Θ. Ε. Κ
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Ελληνικός Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΡΘΡΟ 12 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
Διαχείριση Διακινδύνευσης
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (QUALITY SYSTEM)
Το κόστος Ποιότητας    
ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΣ.
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Απαραίτητες ενέργειες των επιχειρήσεων για τη συμμόρφωση με τον GDPR
Διάταξη τίτλου Σχεδιασμός Πεδίου Εφαρμογής του Έργου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΚΚΣΕ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ GUIDANCE DOCUMENT OF EC Health & Consumer Protection Directorate - General

2 1. Εισαγωγή  Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) Νο 852/2004 (άρθρο 5), οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων οφείλουν να εγκαταστήσουν, να εφαρμόζουν και να διατηρούν μια μόνιμη “διαδικασία” η οποία θα βασίζεται στις αρχές του συστήματος ΑΚΚΣΕ.  Η κεντρική ιδέα επιτρέπει την εφαρμογή των αρχών του ΑΚΚΣΕ με την απαιτούμενη ευελιξία.  Το παρόν έγγραφο ερευνά / διευκρινίζει τα όρια της ευελιξίας και δίνει οδηγίες για μια πιο απλουστευμένη εφαρμογή των απαιτήσεων του ΑΚΚΣΕ σε επιχειρήσεις τροφίμων μικρού μεγέθους.

3 1. Εισαγωγή (συνέχεια) Μνημόνιο 15: Δηλώνεται με σαφήνεια ότι πρέπει να παρέχεται επαρκείς ευελιξία στις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Ιδιαίτερα για τις διαδικασίες που αφορούν τον προσδιορισμό των ΚΣΕ, την παρακολούθηση αυτών, τον καθορισμό των κρισίμων ορίων και τον «τύπο» της τεκμηρίωσης. Άρθρο 5 (1): Δηλώνεται ξεκάθαρα ότι οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθούν τις βασικές αρχές του Συστήματος ΑΚΚΣΕ. Άρθρο 5 (2): Δ ηλώνεται ότι το μέγεθος και η φύση της επιχείρησης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εγκατάσταση διαδικασιών έγγραφης τεκμηρίωσης και αρχειοθέτηση. Άρθρο 5 (5): Γίνεται επιτρεπτή η υιοθέτηση «συμφωνιών» για την εγκατάσταση του συστήματος ΑΚΚΣΕ σε συγκεκριμένες εταιρίες τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι οδηγοί που εκπονούνται για την εφαρμογή των αρχών του συστήματος ΑΚΚΣΕ. Τα τέσσερα σημεία του κανονισμό 852/2004, για την απλούστερη εφαρμογή του συστήματος ΑΚΚΣΕ είναι:

4 2. Ο σκοπός του εγγράφου I.Προσδιορίζει τον τύπο των εταιριών όπου η ευελιξία του συστήματος ΑΚΚΣΕ είναι αποδεκτή. II.Εξηγεί την έννοια της φράσης «διαδικασία που βασίζεται στις αρχές του ΑΚΚΣΕ». III.Τοποθετεί το σύστημα ΑΚΚΣΕ κάτω από την ευρύτερη έννοια της υγιεινής τροφίμων και των προαπαιτουμένων προγραμμάτων. IV.Επεξηγεί τον ρόλο των οδηγών ορθής πρακτικής και ΑΚΚΣΕ, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης για έγγραφη τεκμηρίωση. V.Προσδιορίζει τα όρια της ευελιξίας που μπορούν να βρουν εφαρμογή στις αρχές του συστήματος ΑΚΚΣΕ. Αυτό το έγγραφο παρέχει κατευθύνσεις όσον αφορά την ευελιξία κατά την εφαρμογή των αρχών του ΑΚΚΣΕ, και ιδιαίτερα:

5 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ 1. Ανάλυση Επικινδυνότητας και ανάπτυξη διαδικασιών βασισμένων στο σύστημα ΑΚΚΣΕ Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αυστηρά τυπική ανάπτυξη των διαδικασιών του συστήματος ΑΚΚΣΕ δεν είναι απαραίτητη: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ  Όταν όλοι οι κίνδυνοι του τροφίμου μπορούν να ελεγχθούν με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων υγιεινής τροφίμων, λόγω του είδους της επιχείρησης και των τροφίμων που χειρίζεται.  Όταν η ανάλυση επικινδυνότητας καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι χρειάζεται να ελέγχονται.  Όταν είναι δυνατόν να προκαθορισθούν κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν μέσω ενός γενικευμένου Οδηγού ΑΚΚΣΕ.

6 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ (συνέχεια)  Εμπειρίας (καλύτερη πρακτική),  Διεθνούς βιβλιογραφίας για κάποιες διαδικασίες, π.χ. κονσερβοποίηση των τροφίμων, παστερίωση των υγρών, για τις οποίες γίνονται αποδεκτά τα διεθνή πρότυπα που υπάρχουν (π.χ. Codex Alimentarius). 2. Κρίσιμα όρια Τα κρίσιμα όρια στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου μπορούν να καθοριστούν βάσει της :

7 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ (συνέχεια) Η απαίτηση για καθορισμό κρίσιμου ορίου στο ΚΣΕ δεν υποδηλώνει ότι πρέπει πάντα να προσδιορίζεται μία αριθμητική τιμή. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε περίπτωση όπου οι διαδικασίες παρακολούθησης βασίζονται στην οπτική παρατήρηση  Η περιττωματική επιμόλυνση σφάγιου στα σφαγεία,  Η θερμοκρασία βρασμού στα υγρά τρόφιμα  Δυνατότητα αλλαγής των φυσικών ιδιοτήτων του τροφίμου κατά την διάρκεια της επεξεργασίας (π.χ. μαγείρεμα των τροφίμων) 2. Κρίσιμα όρια (συνέχεια) Τα Κρίσιμα όρια μπορούν επίσης να καθοριστούν στον Οδηγό ορθής πρακτικής

8 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ (συνέχεια) Η παρακολούθηση σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μία απλή διεργασία, π.χ.  Η περιοδική οπτική επαλήθευση της θερμοκρασίας των εγκαταστάσεων ψύξης / κατάψυξης, με την χρήση θερμομέτρου.  Η οπτική παρατήρηση για την παρακολούθηση του εάν πραγματοποιείται σωστά η διαδικασία αποδερμάτωσης κατά τη διάρκεια της σφαγής, όπου αυτό το μέρος της διαδικασίας έχει προσδιοριστεί ως κρίσιμο σημείο ελέγχου, προκειμένου να προληφθεί η επιμόλυνση του σφάγιου.  Η οπτική παρατήρηση για τον έλεγχο του εάν ένα τρόφιμο υποβάλλεται σε συγκεκριμένη θερμική επεξεργασία έχει τις σωστές φυσικές ιδιότητες σύμφωνα με το επίπεδο της θερμικής επεξεργασίας του (π.χ. βρασμός). 3. Διαδικασίες Παρακολούθησης

9 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ (συνέχεια) Σταθερές διαδικασίες παραγωγής 3. Διαδικασίες Παρακολούθησης (συνέχεια)  Ορισμένα τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να επεξεργαστούν κάτω από σταθερές συνθήκες με συγκεκριμένο διακριβωμένο εξοπλισμό, π.χ. μαγείρεμα ή ψήσιμο κοτόπουλου κλπ.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θερμοκρασία μαγειρέματος του προϊόντος δεν χρειάζεται να μετριέται συστηματικά, εφόσον εξασφαλίζεται ότι τα όργανα λειτουργούν σωστά.  Ωστόσο, οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιούνται (και οι διορθωτικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα όπου είναι απαραίτητο).  Στα εστιατόρια και σε άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης (αρτοποιία, delicatessen shop κτλ), τα φαγητά προετοιμάζονται σύμφωνα με καλά εγκατεστημένες διαδικασίες μαγειρέματος.  Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι οι μετρήσεις (π.χ. μετρήσεις θερμοκρασίας τροφίμου) δεν χρειάζεται να γίνονται συστηματικά, εφόσον οι εγκατεστημένες διαδικασίες ακολουθούνται.

10 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ (συνέχεια) Ως γενικός κανόνας, η απαίτηση του συστήματος ΑΚΚΣΕ σε σχέση με την διατήρηση αρχείου πρέπει να αξιολογηθεί καλά και να περιοριστεί σε ότι είναι ουσιώδες σχετικά με την ασφάλεια του τροφίμου. Η έγγραφη τεκμηρίωση του συστήματος ΑΚΚΣΕ περιλαμβάνει:  Έγγραφα βασισμένα στις διαδικασίες του ΑΚΚΣΕ, που είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, και  Αρχεία των μετρήσεων και των αναλύσεων που διεξήχθησαν. 4. Έγγραφα και αρχεία

11 8. Ευελιξία σχετικά με τις αρχές του ΑΚΚΣΕ (συνέχεια)  Όπου υπάρχουν οι οδηγοί ορθής πρακτικής ή οι γενικοί οδηγοί του ΑΚΚΣΕ, μπορούν να αντικαταστήσουν την ιδιαίτερη αρχειοθέτηση των διαδικασιών που βασίζονται στο ΑΚΚΣΕ (η τήρηση αρχείων είναι απαραίτητη και ο χρόνος διατήρησης πρέπει να ορίζεται).  Στην περίπτωση διαδικασίας οπτικής παρακολούθησης, θα μπορούσε να περιοριστεί η ανάγκη για καθιέρωση αρχείου μόνο στις μετρήσεις των μη συμμορφούμενων, που εντοπίζονται. Τα αρχεία των μη συμμορφούμενων πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τις διορθωτικές ενέργειες που έχουν παρθεί.  Τα αρχεία πρέπει να τηρούνται για εύλογο χρόνο. (π.χ. δύο μήνες μετά την ημερομηνία ανάλωσης, για περίπτωση συναγερμού).  Τα αρχεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις τροφίμων και για τις αρμόδιες αρχές για την επαλήθευση της σωστής λειτουργία των διαδικασιών ασφάλειας των τροφίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων. 4. Έγγραφα και αρχεία (συνέχεια) Σύμφωνα με τα προηγούμενα, ο ακόλουθος γενικός προσανατολισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κατευθυντηρία οδηγία:

Έλεγχος από τις Αρχές  Σε επιχειρήσεις στις οποίες η ασφάλεια των τροφίμων επιτυγχάνεται μέσω των προαπαιτούμενων προγραμμάτων μόνο, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να επαληθεύουν την ορθότητα της εφαρμογής τους.  Όπου Οδηγοί χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις τροφίμων, είναι κοινή πρακτική οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν τις επιχειρήσεις αυτές έναντι των Οδηγών, για να εξασφαλισθεί η εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΑΚΚΣΕ. Όταν αξιολογείται η εφαρμογή του ΑΚΚΣΕ, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου ίσως απαιτήσει να γίνουν διορθώσεις. Αυτό δεν θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται ως επίσημη αποδοχή των διαδικασιών. Οι διαδικασίες του ΑΚΚΣΕ, ανεξάρτητα της μορφής του συστήματος, θα πρέπει να σχεδιάζονται με την ευθύνη των υπευθύνων της επιχείρησης. Ο επίσημος έλεγχος θα πρέπει να διεκπεραιώνεται λαμβάνοντας υπόψη τους τρόπους που έχουν επιλέξει οι επιχειρήσεις τροφίμων για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΑΚΚΣΕ:

ΑΚΚΣΕ και πιστοποίηση  Η Κοινοτική νομοθεσία σε κανένα σημείο της δεν απαιτεί την πιστοποίηση του συστήματος ΑΚΚΣΕ, π.χ. πρότυπα διασφάλισης ποιότητας.  Η οποιαδήποτε πιστοποίηση, γίνεται με γνώμονα το καθαρά ιδιωτικό συμφέρον της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση δεν έχει νομική ισχύ.  Η μόνη αξιολόγηση που έχει νομική ισχύ και μπορεί να επιβάλει τροποποιήσεις στο σχέδιο ΑΚΚΣΕ είναι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές των ‘‘κρατών μελών’’ στα πλαίσια των κανονικών επίσημων καθηκόντων ελέγχου τους.

ΑΚΚΣΕ και εκπαίδευση προσωπικού στις επιχειρήσεις τροφίμων  Η εκπαίδευση όπως αναφέρεται στο Παράρτημα II, Κεφάλαιο XII του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευρύτητα πνεύματος.  Η σωστή εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνει συμμετοχή σε σεμινάρια εκπαίδευσης.  Η εκπαίδευση μπορεί ακόμα να επιτευχθεί διαμέσου πληροφοριών από επαγγελματικούς οργανισμούς ή από τις αρμόδιες αρχές, οδηγών ορθής πρακτικής κτλ.  Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων για το σύστημα ΑΚΚΣΕ πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης.