Φορολογικη λογιστικη Αγρότες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
Το Νέο Φορολογικό Τοπίο στα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π. Ε
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Π.Ε.Π. – Α.Μ.Θ Τριαντάφυλλος Δελάκης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Προϊστάμενος Μονάδας Β’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ.
Τι είχαμε μέχρι τώρα 1. Παραστατικό 3. Παραστατικό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
Κοστολόγηση Μάθημα 13.
ΠΑΣΕΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
1o ΕΠΑ.Λ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ Όλγα Πατραμάνη Η τουριστική αγορά.
Κοστολόγηση Μάθημα 12.
Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Φοιτήτρια: Αντωνιάδου Νικολέτα.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI Έκδοση Τιμολογίου - Διευκρινήσεις (Άρθρο 5) Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -3 1 Βιβλία και Στοιχεία Λογιστικά ΒιβλίαΛογιστικά Βιβλία Λογιστικά ΣτοιχείαΛογιστικά Στοιχεία Σύνδεση Βιβλίων και ΣτοιχείωνΣύνδεση Βιβλίων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΒΑΣΩ Χ’’ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 Joannides+Co Limited 13, Agiou Prokopiou street CY-2406.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Διδάσκων: Σταγιάννης Απόστολος Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ - ΣΤΑΓΙΑΝΝΗΣ.
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΒΑΣΩ Χ’’ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 Joannides+Co Limited 13, Agiou Prokopiou street CY-2406 Egkomi, Nicosia P.O.Box CY-1309 Nicosia,
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Διδάσκων: Σταγιάννης Απόστολος Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ - ΣΤΑΓΙΑΝΝΗΣ.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI Έλεγχος Αποθεμάτων ( Άρθρο 5 ) Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Περιεχόμενο Τιμολογίου ( Άρθρο 9 Ν. 4308/2014) Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
Ομιλία Σπύρου Βούγια Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Αθήνα, 13 Απριλίου 2011 Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1.
1 Το Σύστημα της Περιοδικής Απογραφής Η Περιοδική Απογραφή αποτελεί το δεύτερο από τα διεθνώς αποδεκτά συστήματα για την λογιστική παρακολούθηση της κίνησης.
Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι
Το ειδικό καθεστώς καταβολής Φ.Π.Α. κατά την είσπραξη Αθηνά Σχινά
Τιμές Μεταφοράς.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2010 “Εγγύηση από τη ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών κλπ” Δρ. Αλέξανδρος.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Επιβλέπων Καθηγητής: Παναγιώτης Παντελίδης
Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Έννοια του ημερολογίου
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΦΠΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μ.Sc in ACCOUNTING AND AUDITING
Άσκηση Σε επιχείρηση που τηρεί βιβλία Γ κατηγορίας λαμβάνουν χώρα τα εξής γεγονότα το Φεβρουάριο του 2016: Η επιχείρηση αγόρασε (2/2) επί πιστώσει εμπορεύματα.
Η έννοια της επιχείρησης
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Ασκήσεις στα συμπαράγωγα
Η απαλλαγή των εξαγωγών από τον Φ.Π.Α.
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.Β.Σ. ΣΤΟΝ Κ.Φ.Α.Σ.
Φορολογικη Ι τιμολόγιο πώλησης
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φορολογικη λογιστικη Αγρότες

Αγρότες Αγρότες θεωρούνται οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι σηροτρόφοι, εκείνοι που υλοτομούν και παράγουν δασικά προϊόντα και οι αλιείς.

Ένταξη αγροτών σε διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ: εντάσσονται οι αγρότες που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και είχαν δικαίωμα να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Κανονικό καθεστώς ΦΠΑ: εντάσσονται όλοι οι υπόλοιποι με περισσότερα ακαθάριστα έσοδα (> 15.000) και μεγαλύτερη ενίσχυση (> 5.000).

Σε ποιο καθεστώς ανήκουν οι παρακάτω αγρότες: 1. Από συνεταιρισμό πουλήθηκαν αγροτικά προϊόντα συνολικού ύψους 15.600 ευρώ, από τα οποία παρακρατήθηκε το ποσό των 700 ευρώ, για αμοιβή του συνεταιρισμού και για έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του αγρότη. Ο εν λόγω αγρότης δεν υποχρεούται να εναχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (15.600 – 700 = 14.900 ευρώ) 2. Αγρότης, ο οποίος ταυτόχρονα με την αγροτική του εκμετάλλευση, εκμεταλλεύεται και ένα παντοπωλείο, ο οποίος, κατά την προηγούμενη χρήση, πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα, από την εκμετάλλευση παντοπωλείου 4.200 ευρώ και από την αγροτική του εκμετάλλευση 18.500 ευρώ. υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και έκδοση στοιχείων μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση, με δυνατότητα μη τήρησης των βιβλίων αυτών, αφού για την εκμετάλλευση του παντοπωλείου απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων (κάτω από 5.000 ευρώ)

Συνέχεια… Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, που πραγματοποίησε το προηγούμενο έτος ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση 13.000 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 5.500 ευρώ, ο οποίος μεταβίβασε στα παιδιά του, όλη την αγροτική του έκταση μέχρι τέλους του έτους και όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. δεν υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και παραμένει στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Παραστατικά διακίνησης Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ: δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν παραστατικά διακίνησης. Κανονικό καθεστώς ΦΠΑ: έχουν υποχρέωση να εκδίδουν παραστατικά διακίνησης όπως και όλοι οι υπόχρεοι. Επιτρέπεται, όμως, να μην εκδοθεί Δελτίο Αποστολής για παράδοση αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς και των δυο καθεστώτων , εφόσον το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη αυτών. Στην περίπτωση αυτή, αντίγραφο του παραστατικού διακίνησης παραδίδεται ή αποστέλλεται στον παραγωγό.

Συνέχεια… Τι γίνεται σε περίπτωση που οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν υποχρεούνται στην έκδοση παραστατικών διακίνησης; όταν τα αγαθά παραλαμβάνονται από το χωράφι ή από τις εγκαταστάσεις του αγρότη, από την εμπορική επιχείρηση, πρέπει οι έμποροι να εκδώσουν το παραστατικό διακίνησης και άμεσα και το στοιχείο αξίας. όταν ο αγρότης μεταφέρει αγροτικά προϊόντα και τα παραδίδει στις εγκαταστάσεις του παραλήπτη, τότε ο παραλήπτης πρέπει να εκδώσει αμέσως, Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής. Όταν τα αγροτικά προϊόντα διακινούνται με φορτηγά αυτοκίνητα των αγοραστών ή με Δημόσιας Χρήσης, αλλά με ευθύνη των αγοραστών, τότε πρέπει να συνοδεύονται σε κάθε περίπτωση με Δελτία Αποστολής ή Τιμολόγια Αγοράς Αγροτικών προϊόντων.

Τιμολόγιο Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.1α των ΕΛΠ, δεν είναι υπόχρεοι των ΕΛΠ οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ, βάσει του ύψους των ακαθάριστων εσόδων τους από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών ή του ποσού των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν, ανά φορολογικό έτος.

Συνέχεια… Βάσει των παραπάνω, η πώληση αγροτικών προϊόντων από μη υποκείμενους στα ΕΛΠ αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ καλύπτεται με τιμολόγιο Αγοράς που εκδίδεται από τον αγοραστή υποκείμενο στις διατάξεις των ΕΛΠ. Το τιμολόγιο Αγοράς εκδίδεται αθεώρητο όπως όλα τα τιμολόγια. καλό είναι, στο τιμολόγιο αγοράς που εκδίδεται να υπάρχει σαφής ένδειξη για το αντίτυπο που προορίζεται για τον παραγωγό-πωλητή. Να μην παραδίδεται αντίτυπο χωρίς ένδειξη ή με ένδειξη για τον πελάτη ή για τον αγοραστή.

Επαναλαμβανόμενες αγορές αγροτικών προϊόντων Στις περιπτώσεις αυτές, αντί της έκδοσης πολλών τιμολογίων (ισάριθμων προς τις παραλαβές), παρέχεται η δυνατότητα να εκδοθεί ένα συγκεντρωτικό τιμολόγιο για όλες τις αγορές του μήνα μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα, από εκείνο που έγιναν οι παραλαβές. Είναι ορθό να εκδίδονται με ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα που αφορούν. Επιβάλλεται όμως, η έκδοση παραστατικού διακίνησης σε κάθε περίπτωση.

Ειδικό στοιχείο για τους αγρότες, όταν παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους σε δικό τους κατάστημα ή στη λαϊκή αγορά. Αγρότες του ειδικού καθεστώτος: Για την παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση σε δραστηριότητα που περιγράφεται, εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα και την κανονική αξία των παραδιδόμενων αγαθών.

Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για πωλήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ Η επιστροφή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ιδίου άρθρου, οι οποίοι πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος μέλος, πραγματοποιείται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο από τις ανωτέρω δραστηριότητες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Αντιπρόσωπος πώλησης αγροτικών προϊόντων Ο αντιπρόσωπος που πουλάει (Συνεταιρισμός), έναντι προμήθειας, αγαθά για λογαριασμό των αγροτών, εκδίδει ο ίδιος το σχετικό παραστατικό πώλησης και επιπλέον εκδίδει και εκκαθάριση, για την τεκμηρίωση των πωλήσεων για λογαριασμό κάθε αγρότη.

Προαιρετική έκδοση στοιχείων Ο αγρότης μπορεί να εκδίδει, για τα αγαθά που παράγει τιμολόγιο, χωρίς να υποχρεώνεται να τηρεί όλα τα βιβλία και στοιχεία των ΕΛΠ και να εντάσσεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.