Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ασκήσεις στα συμπαράγωγα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ασκήσεις στα συμπαράγωγα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ασκήσεις στα συμπαράγωγα
Λογιστικη κοστουσ ιι Ασκήσεις στα συμπαράγωγα

2 Άσκηση 1 Η λειτουργία της βιομηχανικής επιχείρησης ΒΥΝΗ Α.Ε. Έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Αγοράζει ακαθάριστο κριθάρι από αγρούς, το οποίο αφού το καθαρίσει, το κατεργάζεται και παράγει δύο κατηγορίες βύνης, την ξανθιά και τη μαύρη, τις οποίες και πουλάει σε βιομηχανίες παραγωγής ζύθου. Με τον καθαρισμό του ακαθάριστου κριθαριού ξεχωρίζουν και απομακρύνονται από την περαιτέρω επεξεργασία οι ακατάλληλοι για παραγωγή ζύθου κόκκοι κριθαριού, οι οποίοι δεν επιδέχονται επιπρόσθετη κατεργασία και θεωρούνται υποπροϊόντα. Το κόστος απομάκρυνσης του υποπροϊόντος δεν παρακολουθείται ξεχωριστά και θεωρείται τμήμα του από κοινού κόστους που επιβαρύνει και τα δύο συμπαράγωγα προϊόντα (ξανθιά και μαύρη βύνη). Με βάση την τεχνική προδιαγραφή της παραγωγής, μετά τη συνολική επεξεργασία 1 κιλού ακαθάριστου κριθαριού παράγεται 1 κιλό βύνη. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού αγοράστηκαν από την επιχείρηση 100 τόνοι ακαθάριστου κριθαριού, από τους οποίους παράχθηκαν 72 τόνοι ξανθιάς βύνης και 18 τόνοι μαύρης, ενώ απομακρύνθηκαν και πωλήθηκαν για ζωοτροφή 10 τόνοι ακατάλληλων κόκκων στην αξία των ευρώ.

3 Άσκηση 1 Στοιχεία κόστους: Το κόστος αγοράς του ακαθάριστου κριθαριού ανέρχεται στο ποσό του ευρώ. (100 τόνοι Χ ευρώ/τόνος). Το κόστος καθαρισμού και κατεργασίας είναι ευρώ. Κόστος απομάκρυνσης του ακατάλληλου κριθαριού ευρώ. Στοιχεία εσόδων από πωλήσεις: Έσοδο από την πώληση του ακατάλληλου κριθαριού ευρώ. Η τιμή πώλησης στο σημείο διαχωρισμού για την ξανθιά βύνη είναι ευρώ/τόνος και για τη μαύρη βύνη /τόνος. Ζητείται: Να γίνει η κατανομή (επιμερισμός) του από κοινού κόστους κατεργασίας του κριθαριού: 1. Με βάση τις παραχθείσες ποσότητες. 2. Με βάση τη μέθοδο της σχετικής αξίας πώλησης στο σημείο διαχωρισμού.

4 Λύση 1 Το από κοινού κόστους ισούται με 1.520.000 ευρώ.
(= *) *κόστος ακατέργαστου κριθαριού = κόστος απομάκρυνσης (25.000) – έσοδο από την πώληση (5.000)

5 Λύση 1 Κατανομή του από κοινού κόστους με βάση της παραχθείσες ποσότητες. για την κατανομή του από κοινού κόστους με βάση της παραχθείσες ποσότητες λαμβάνονται υπόψη μόνο οι ποσότητες των συμπαραγώγων προϊόντων και όχι των υποπροϊόντων. Προϊόντα Παραγόμενες μονάδες Επιμερισμός του από κοινού κόστους επιβάρυνση Ξανθιά βύνη 72 (72:90) Χ Μαύρη βύνη 18 (18:90) Χ Σύνολο 90

6 Λύση 2 2. Κατανομή του από κοινού κόστους με βάση τη μέθοδο της σχετικής αξίας πώλησης στο σημείο διαχωρισμού. * 72 τόνοι Χ ευρώ/τόνος ** 18 τόνοι Χ ευρώ/τόνος Προϊόντα Αξία πώλησης στο σημείο διαχωρισμού Επιμερισμός του από κοινού κόστους επιβάρυνση Ξανθιά βύνη * ( : ) Χ ευρώ Μαύρη βύνη ** ( : ) Χ ευρώ Σύνολο

7 Άσκηση 2 Η βιομηχανική επιχείρηση ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΕΡΙΩΝ Α.Ε. παρασκευάζει άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο με μια κοινή παραγωγική διαδικασία. Κάθε αέριο μπορεί να υγροποιηθεί και στη συνέχεια να πωληθεί. Όλα τα αέρια έχουν αξία πώλησης στο σημείο διαχωρισμού. Ακολουθούν λεπτομέρειες σχετικά με την επεξεργασία: Προϊόν Άζωτο Οξυγόνο Υδρογόνο Σύνολο Παραγόμενες μονάδες 8.000 4.0000 2.000 14.000 Από κοινού κόστους 30.000* I II 60.000 Αξία πώλησης στο σημείο διαχωρισμού III IV 15.000 Επιπρόσθετο κόστος υγροποίησης 7.000 5.000 3.000 Αξία πώλησης μετά την υγροποίηση 40.000 17.000 * Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο τμήμα του συνολικού από κοινού κόστους των ευρώ το οποίο είχε κατανεμηθεί στο άζωτο.

8 1. Επιμερισμός του από κοινού κόστους
Άσκηση 2 Ζητείται: Α)Να υπολογιστούν τα ποσά που λείπουν στον προηγούμενο πίνακα και αντιπροσωπεύονται από τα γράμματα I έως IV λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιχείρηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της αξίας πώλησης στο σημείο διαχωρισμού για τον επιμερισμό του από κοινού κόστους. Β)Συμφέρει την επιχείρηση η επιπρόσθετη επεξεργασία (υγροποίηση) όλων των αερίων; Αιτιολογείστε την απάντησή σας. Γ) Θα άλλαζε η απάντησή σας στο προηγούμενο ερώτημα Β) αν η επιχείρηση χρησιμοποιούσε τη μέθοδο των φυσικών μονάδων για τον επιμερισμό του από κοινού κόστους: αιτιολογείστε την απάντησή σας.

9 ( / ) Χ = ευρώ – – = ευρώ ( / ) Χ = ευρώ ( / ) Χ = ευρώ

10 2. Συμφέρει για το Άζωτο εφόσον το επιπλέον έσοδο μετά την υγροποίηση των € (€ – €50.000) είναι μεγαλύτερο από το επιπλέον κόστος των € Είμαστε ουδέτεροι για το Οξυγόνο εφόσον το επιπλέον έσοδο μετά την υγροποίηση των €5.000 (€ – €35.000) είναι ίσο με το επιπλέον κόστος των € Δεν συμφέρει για το Υδρογόνο εφόσον το επιπλέον έσοδο μετά την υγροποίηση των € (€ – €15.000) είναι μικρότερο από το επιπλέον κόστος των € 3. Δεν αλλάζει η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα 2. Ο λόγος είναι ότι το επιμεριζόμενο από κοινού κόστος δεν είναι σχετικό για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την περαιτέρω επεξεργασία των αερίων.


Κατέβασμα ppt "Ασκήσεις στα συμπαράγωγα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google