Γεώργιος Ευθ. Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”
Advertisements

Δρ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
PROJECT 1 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γ. Αρέτου Δ. Βαμνιές
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
Εκτίμηση εκπαιδευτικών αναγκών και εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος
Άννα Μαριόλα Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γραφείο Αεροδιακομιδών
Δημήτριος Σουλιώτης Διευθυντής ΙΕΚ Γλυφάδας
8 ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας – Θράκης Βέροια Μαϊου 2008 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Εργαλείο ανάδειξης του Φαρμακευτικού Επαγγέλματος ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.ΔΟΚΙΟΣ Γενικός.
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ο εθελοντισμός αποτελεί εξαιρετική μορφή κοινωνικής δράσης για την εξυπηρέτηση ανώτερων σκοπών, είτε για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων, είτε.
Τι είναι Hospice; Βασικές Αρχές Λειτουργίας
Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Βενετσάνος Μαυρέας Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου.
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Μετάφραση: Μαρία Ευαγγέλου «Ισότητα, Ποιότητα και Ασφάλεια στη φροντίδα Υγείας» Νοέμβριος 2007 Λευκωσία, Κύπρος Paul de Raeve Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσηλευτών.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οδοντιατρική.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡ.Π.Α)
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑ!!.
Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής & Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οδοντιατρική.
Ενίσχυση και εμπλουτισμός Βιβλιοθηκών Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Βιβλιοθηκών Γ’ Κ.Π.Σ. Κωνσταντίνος Μανωλίκας.
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
Πρώτες Βοήθειες Ioannis Lazarettos MD PhD Orthopaedic Surgeon 1.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής & Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης.
Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και χρήση Αυτόματου
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση: Παράγοντες που την επηρεάζουν Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2015.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
«ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ» ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΤO ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΤΑΞΗ:
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ A’ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Στελέχωση Υπηρεσίας: Μάρκος Ζαχαρής, ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Κοινωνικής.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
Διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική αποτελεσματικότητα στον τομέα της Υγείας Γιάννη Υφαντόπουλου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ) Ενότητα 1: Βασικές αρχές και ορισμοί Γιώργος Πιερράκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης.
Η Χρήση των Φορητών Συσκευών όπως το Έξυπνο Κινητό Τηλέφωνο (Smartphone), η Φορητή Ταμπλέτα (Tablet) & ο Φορητός Η/Υ (Notebook) στην Καθημερινή Κλινική.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Insert Product Photograph Here Ειρ.Χριστοδούλου, Δ.Μπαμπαλής, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Χ.Πωγωνίδης,
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
1.
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Επαγγελματικά δικαιώματα Νοσηλευτών.
ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Νοσηλευτική Δεοντολογία
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Αποτελέσματα-Συζήτηση-Συμπέρασμα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πιστοποίηση ALS ως προαπαιτούμενο στην Ιατρική και ειδικά στην Καρδιολογία Γεώργιος Ευθ. Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Πανεπιστημίου Αθηνών

Ορισμός Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής (Advanced Life Support - ALS) αποτελεί ένα πλήρες και στοχευμένο διδακτικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει μέσα από μοντέλα πραγματικών καταστάσεων να εκπαιδεύσει βιωματικά επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση της Καρδιοαναπνευστικής Ανακοπής σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ορισμός Η εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής αναφέρεται στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας και της αναπνοής με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και φαρμάκων που στοχεύουν στην αποκατάσταση αυτοδύναμης οξυγόνωσης των ιστών και την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, της καρδιακής παροχής και των ζωτικών λειτουργιών μετά την αναζωογόνηση. Οι φροντίδες μετά την αναζωογόνηση (post-resuscitation care) παρέχονται στη ΜΕΘ και αποβλέπουν στη διατήρηση και υποστήριξη, εφόσον χρειάζεται, της κυκλοφορίας, της ανταλλαγής των αερίων, της νευρολογικής και νεφρικής λειτουργίας και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αιτίων και επιπλοκών της ανακοπής.

ALS Η ανάπτυξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης είναι συνώνυμη με την ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής. Η σημασία της έγινε ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία κυρίως χρόνια, μετά τη διαπίστωση ότι το άτομο, του οποίου η καρδιά σταματάει να χτυπάει, δεν πρέπει να θεωρείται ακόμα νεκρό. Ο θάνατος του ατόμου θεωρείται ότι έχει επέλθει μόνον όταν διαπιστωθεί ότι είναι νεκρό το εγκεφαλικό του στέλεχος, όπου εδράζονται τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας και από όπου διέρχονται οι οδοί της συνείδησης (ο δικτυωτός σχηματισμός).

Ιστορική αναδρομή Το σεμινάριο ALS ξεκίνησε το 1989 από το Συμβούλιο Αναζωογόνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σεμινάριο ALS έγινε δημοφιλές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το πιστοποιητικό του σεμιναρίου άρχισε να γίνεται απαραίτητο για την επαγγελματική εξέλιξη σε όλες τις σχετικές με αυτό το σεμινάριο ειδικότητες (Επειγοντολογία, Αναισθησιολογία, Καρδιολογία, καθώς διδασκαλία ALS).

Τωρίνη κατάσταση Η εκπαίδευση των νέων ιατρών στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής, και ειδικότερα όσων στελεχώνουν ως ειδικευόμενοι Καρδιολόγοι, τις Τριτοβάθμιες Νοσοκομειακές Μονάδες, έχει εξελιχθεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη τάση σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση, ώστε να αναπτυχθούν εκείνες οι δεξιότητες, κλινικές αλλά και ομαδικές, που θα επιτρέψουν στην Ομάδα Καρδιακής Ανακοπής των Νοσοκομείων, την αρμονική συνεργασία για μια επιτυχή ανάνηψη. Το έλλειμμα εκπαίδευσης όμως από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο και η προσπάθεια για την κάλυψη αυτού του κενού αναγκαία, με σκοπό την αύξηση κατά το δυνατόν των θετικών αποτελεσμάτων .

Organized & Skilled & Educated Resuscitation Team

Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα Το 2007 η εκπαίδευση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση έλαβε υποχρεωτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα με το ΦΕΚ υπ’αριθμ. Υ4α/οικ. 15576 με ημερομηνία δημοσίευσης 22/02/2007, που ορίζει ξεκάθαρα πως όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να εκπαιδευτούν στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής και θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Μάλιστα προβλέπει κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν, και αφορούν μοριοδότηση ή εκπαιδευτικές άδειες, ενώ επίσης προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία Ομάδας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης σε όλα τα Νοσοκομεία (ΟΚΑΑ), καθώς και επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, που θα συντονίζει την εκπαίδευση στην ΚΑΑ όλων των επαγγελματιών υγείας του Νοσοκομείου.

Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα Το επίπεδο των θεωρητικών τους γνώσεων θα υποστήριζε κανείς ότι είναι ανεπαρκές, καθώς έχουν απαντηθεί σωστά μόλις λίγο παραπάνω από τις μισές ερωτήσεις. Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά γνωστικά κενά στην αλληλουχία των ενεργειών των αλγορίθμων. Rostrum of Asclepius® - “To Vima tou Asklipiou” Journal Volume 12, Issue 1 (January – March 2013)

Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα Γιατί οι Ιατροί δεν εκπαιδεύονται;; Το οικονομικό κόστος αποτελεί τον βασικότερο ανασταλτικό λόγο για την μη πραγματοποίηση του προγράμματος. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου-υπερβολικός φόρτος εργασίας. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Η απουσία γενικότερου ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα. Η «χαλαρότητα» στην υποχρεωτικότητα για την διεξαγωγή του προγράμματος.

Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα Τα Νοσοκομεία ανά την επικράτεια θα μπορούσαν να ακολουθούν αυστηρά τη νομοθεσία περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των γιατρών στο ALS και για κάθε διορισμό νέου γιατρού σε αυτά να ορίζεται ως απόλυτη προϋπόθεση η εκπαίδευση σε αυτήν.

Συμπερασματικά Η αξιολόγηση και αντιμετώπιση του βαρέως πάσχοντος ασθενούς και η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής αποτελούν δεξιότητες που όλοι οι γιατροί, ανεξάρτητα ειδικότητας, πρέπει να διαθέτουν. Η επιτυχία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης εξαρτάται από τα κίνητρα και την απόδοση όχι μόνον των γιατρών και των διασωστών, αλλά και των εκπαιδευμένων πολιτών.

Σας Ευχαριστώ!