Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Insert Product Photograph Here Ειρ.Χριστοδούλου, Δ.Μπαμπαλής, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Χ.Πωγωνίδης,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Insert Product Photograph Here Ειρ.Χριστοδούλου, Δ.Μπαμπαλής, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Χ.Πωγωνίδης,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Insert Product Photograph Here Ειρ.Χριστοδούλου, Δ.Μπαμπαλής, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Χ.Πωγωνίδης, Ε.Ξενοδοχίδου, Δ.Γυμνόπουλος Χειρουργική Κλινική, Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, Θράκη

2 What do dogs, pigs and prostitutes have in common? They are all used in American medicine to teach students. MONEY.TELEGRAPH 3/03/2003

3 Εισαγωγή Η οργάνωση της διαχείρισης του καρκίνου σε επίπεδο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας αποτελεί χρέος και ευθύνη της πολιτείας. Η άσκηση της ιατρικής σε δημόσια Νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια, μεγάλες πόλεις και επαρχία, διασπά το μέρος της ευθύνης σε επί μέρους μερίδια για τα οποία είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος ποιότητας.

4 Εισαγωγή Δυσκολότερη από όλα στην Ιατρική είναι η διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μεταπτυχιακής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ιατρού.

5 Εισαγωγή Η εκπαιδευτική διαδικασία αφορά όχι μόνο τον ιατρό αλλά και τον ασθενή, ο οποίος ενσυνείδητα παρακολουθεί όντας ο ίδιος αντικείμενο μαθήματος σε κλινικές που εκπαιδεύουν φοιτητές και ειδικευόμενους. Συχνά έχει την επιθυμία να βοηθήσει και άλλοτε δυσφορεί.

6 Εισαγωγή H πρώτη εταιρεία για την κατασκευή μοντέλων προσομοίωσης για γιατρούς ιδρύθηκε στην Κοπεγχάγη το 1994. Σήμερα τα μοντέλα προσομοίωσης χρησιμοποιούνται παγκοσμίως με αυξανόμενο ρυθμό. Οι ασθενείς και οι φιλοζωϊκές εταιρείες είναι οπαδοί της κίνησης του νέου τρόπου εκπαίδευσης.

7 Σκοπός της μελέτης Η αναγνώριση του καρκίνου θεωρείται μείζονος σημασίας, αφού ο καρκίνος πρέπει να παραπέμπεται χωρίς καθυστέρηση προς αντιμετώπιση. Η έμφαση που πρέπει να δίνεται στην εκπαίδευση των γενικών ιατρών έχει τονιστεί πολλαπλώς από την ΕΛΕΓΕΙΑ και ενδεικτική είναι η θεσμοθέτηση του LOGBOOK( Bιβλιάριο Ειδικευομένων).

8 Σκοπός της μελέτης Παρουσιάζουμε την εμπειρία μας από την κατασκευή μοντέλων προσομοίωσης δακτυλικής εξέτασης για την έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και παρακειμένων οργάνων. Ταυτόχρονα γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.

9 Σκοπός της μελέτης Κατασκευάσαμε και χρησιμοποιήσαμε μοντέλα δακτυλικής εξέτασης ως εκπαιδευτικά εργαλεία για την έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του ορθού, του προστάτη και των έσω γεννητικών οργάνων στη γυναίκα.

10 Συσκευή δακτυλικής εξέτασης

11

12 Mε οδηγό την αφή

13 Υλικό - Μέθοδοι Ανασκόπηση της χρήσης των μοντέλων εκπαίδευσης με προσομοίωση Α. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Β. την εφαρμογή τους σε σεμινάρια διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, με έρευνα στο διαδίκτυο και τα προγράμματα ελληνικών και διεθνών συνεδρίων.

14 Υλικό - Μέθοδοι Έχουμε συγκεντρώσει τις απόψεις 75 ειδικευομένων η/και ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκπαιδευθεί με αντίστοιχα μοντέλα εκπαίδευσης.

15 Αποτελέσματα Με βάση τη δική μας εμπειρία αλλά και την εμπειρία των συναδέλφων που συμμετείχαν στην έρευνα μας, είναι πολύ σημαντική η βοήθεια των σεμιναρίων προσομοίωσης τεχνικών για τον εκπαιδευόμενο.

16 Αποτελέσματα Είναι οι γενικοί ιατροί target group για την εκπαίδευση με μοντέλα προσομοίωσης; Θετική απάντηση 100% Ειδικά οι γενικοί ιατροί που πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκπαίδευσης ωφελούνται ιδιαίτερα από την επαναληψιμότητα επί του «άψυχου» μοντέλου προσομοίωσης.

17 Θα επιθυμούσατε να εκπαιδεύεστε συστηματικά με μοντέλα προσομοίωσης; Θετική απάντηση 100%

18 Σύγκριση μοντέλων προσομοίωσης με πτωματικά μοντέλα Στο σύνολο των περιπτώσεων θεωρούνται καλύτερα τα πτωματικά μοντέλα. Εκπαίδευση σε πτωματικό μοντέλο κοστίζει 700 ευρώ στην Ελλάδα και 1200 σε προγράμματα εκπαιδευτικών χωρών.

19 Σύγκριση μοντέλων προσομοίωσης με πραγματικούς ασθενείς Πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων προτιμούν τα μοντέλα προσομοίωσης. Οι υπόλοιποι προτιμούν τους πραγματικούς ασθενείς για την εκπαίδευση τους.

20 Εκτίμηση βελτίωσης δεξιοτήτων μετά από εκπαίδευση με μοντέλα προσομοίωσης Οι 66 από τους 75 ιατρούς παρατήρησαν βελτίωση των δεξιοτήτων τους μετά από εκπαίδευση σε μοντέλα προσομοίωσης.

21 Επιθυμία για εξάσκηση κατ΄οίκον Θετική απάντηση 100%. Ορισμένα μοντέλα προσομοίωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατ’ οίκον εξάσκηση, γεγονός που επιτρέπει την απεριόριστη επιμήκυνση του χρόνου εξάσκησης.

22 Αποτελέσματα Στο σύνολο των περιπτώσεων οι εκπαιδευόμενοι έχουν εγκρίνει την εισαγωγή των μοντέλων προσομοίωσης στα Πανεπιστήμια, αλλά και στα μαθήματα ειδικευομένων στα Νοσοκομεία.

23 Διεθνή δεδομένα Με βάση τα διεθνή δεδομένα, οι Η.Π.Α. κατά κύριο λόγο και η Ευρώπη κατά δεύτερο λόγο - το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί - έχουν υιοθετήσει τα μοντέλα προσομοίωσης ως τρόπο εκπαίδευσης, αλλά και εξάσκησης κατ’ οίκον.

24 ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ

25 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ SOFTWARE ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ

26 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

27 Είναι και αυτή μία μορφή εκπαίδευσης που μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές ακόμα και στο σπίτι!

28 Εκπαίδευση στο σπίτι;

29 Συμπεράσματα Επειδή η ογκολογική ενημέρωση πρέπει να ξεκινά από το αγροτικό ιατρείο και τα κέντρα υγείας με έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση, η στενή συνεργασία με τους γενικούς ιατρούς και τους αγροτικούς ιατρούς και η συνεχής επιμόρφωση τους αποτελεί υποχρέωση των χειρουργών. Η εκπαίδευση με μοντέλα προσομοίωσης είναι ένας αρκετά καλός τρόπος εκπαίδευσης για πολλά άτομα και τα μοντέλα δακτυλικής εξέτασης είναι ιδανική λύση, καθώς η ρεαλιστική επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί μαζικά σε ένα άρρωστο.

30 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Insert Product Photograph Here Ειρ.Χριστοδούλου, Δ.Μπαμπαλής, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Χ.Πωγωνίδης,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google