ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Εισαγωγή στη Λογιστική.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Ομάδα 4η: Καθαρή θέση - προβλέψεις - μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (1 από 2) Παρακολουθούνται η καθαρή θέση της οικονομικής μονάδας, οι προβλέψεις και οι.
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Χρηματοοικονομική ανάλυση της Microland Α.Ε.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Α.Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΔΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ
Χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων Χρηματοοικονομική ανάλυση
Κεφαλαιακή δομή Χρηματοοικονομική διαχείριση κεφαλαίων.
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
1 Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΤΕΙ Λάρισας Αντώνιος Καραγεώργος Εισαγωγή στο παιχνίδι προσομοίωσης της αγοράς (Επιχειρηματικό.
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών σύμφωνα με το Π.Δ.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Λογιστική και Ελεγκτική" ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 2 ο Μέρος Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης Ακαδημαϊκό.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
Ν.Μ. 32_Απλοί λόγοι απόδοσης 1 Απλοί λόγοι απόδοσης Μέθοδος του μέσου ποσοστού αποδόσεως αποδόσεως (average rate of return)
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Λογαριασμοί της Ομάδας 8 Μέσω της όγδοης ομάδας παρακολουθούνται οι λογαριασμοί: προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως των εκτάκτων και ανόργανων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Λογιστική ισότητα και ισολογισμός Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Επιχειρηματικότητα στην Πληροφορική Β΄ 1. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα Η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί μια κυρίως ανδρική υπόθεση,
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Δείκτης γενικής ρευστότητας
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης (Άρθρο 25)
Επωνυμία εταιρείας Μια επισκόπηση της οικονομικής απόδοσης
Χρηματοδοτική Διοίκηση
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
M.Sc ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση πολύ μικρών επιχειρήσεων
Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Καθηγητής Νίκος Λέανδρος Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ο ισολογισμός απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και ουσιαστικά αποτελεί σύνθεση των αξιοποιητέων στοιχείων (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ) και των υποχρεώσεων (ΠΑΘΗΤΙΚΟ) της επιχείρησης. Επίσης περιλαμβάνει το λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως ο οποίος απεικονίζει τις καθαρές ροές που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας σε μια συγκεκριμένη περίοδο ανάλυσης.

Ένας ισολογισμός έχει την ακόλουθη γενική μορφή: Ενεργητικό = Παθητικό, ή Έξοδα εγκαταστάσεως + Πάγιο ενεργητικό + Κυκλοφορούν ενεργητικό = Ίδια Κεφάλαια + Προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα + Υποχρεώσεις προς τρίτους Επιπλέον, τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό της εταιρείας υπάρχουν μια σειρά από μεταβατικοί λογαριασμοί (έσοδα και έξοδα προηγούμενων χρήσεων, έξοδα πληρωτέα κλπ).

Δύο κριτήρια καθορίζουν τη διάκριση των στοιχείων του ενεργητικού σε πάγια και σε κυκλοφορούντα. Τα κριτήρια αυτά είναι ο λειτουργικός προορισμός του στοιχείου και η ταχύτητα κυκλοφορίας του. πάγια στοιχεία θεωρούνται εκείνα που δεν κυκλοφορούν μια τουλάχιστον φορά μέσα σε μια χρήση, ενώ εκείνα που κυκλοφορούν μια τουλάχιστον φορά θεωρούνται κυκλοφορούντα στοιχεία

Το παθητικό της εταιρείας, περιλαμβάνει, εκτός από τους μεταβατικούς λογαριασμούς, τα ίδια κεφάλαια, τις προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα και τις υποχρεώσεις. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας αποτελούνται ως επί το πλείστον από το μετοχικό της κεφάλαιο, από τα αποθεματικά και από τη μεταφορά του υπολοίπου των κερδών (εάν υπάρχουν) της χρήσης που έληξε ( του υπολοίπου, δηλαδή, που απομένει μετά τους φόρους, τη δημιουργία αποθεματικών και την καταβολή μερισμάτων).

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας (δάνεια τραπεζών, ομολογιακά δάνεια, γραμμάτια πληρωτέα κλπ) διακρίνονται στις εξής δύο κατηγορίες: σε μακροπρόθεσμες, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που λήγουν πέραν του έτους από την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού, και σε βραχυπρόθεσμες, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που λήγουν μέσα στο επόμενο από την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού έτος.

Το πρώτο στοιχείο των αποτελεσμάτων χρήσεως είναι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας δηλαδή οι συνολικές της πωλήσεις. Μετά την αφαίρεση του κόστους πωλήσεων προκύπτει το μικτό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης. Το κόστος πωλήσεων αντιπροσωπεύει το κόστος των πρώτων και βοηθητικών υλών που χρησιμοποίησε η εταιρεία και το κόστος των έτοιμων προϊόντων που αγόρασε η εταιρεία και εν συνεχεία πούλησε (παραγωγή φασόν). Οι αμοιβές προσωπικού περιέχονται στο λογαριασμό «έξοδα διοικητικής λειτουργίας», ενώ η διαφημιστική δαπάνη, οι προμήθειες των πωλητών και άλλα συναφή αποτελούν τα «έξοδα λειτουργίας διάθεσης».

Μετά την αφαίρεση των παραπάνω στοιχείων όπως και των έκτακτων αποτελεσμάτων και των αποσβέσεων από τον κύκλο εργασιών προκύπτει το καθαρό αποτέλεσμα χρήσεως προ φόρων. Το καθαρό αποτέλεσμα χρήσεως μπορεί να είναι θετικό (κέρδη) ή αρνητικό (ζημιές).

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ Τα απόλυτα μεγέθη των κερδών, των πωλήσεων ή των ξένων κεφαλαίων μιας επιχείρησης δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία αν δεν συσχετισθούν με τα ίδια κεφάλαια ή το συνολικό ενεργητικό. Οι αριθμοδείκτες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε την πραγματική αξία των ονομαστικών μεγεθών

Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον κυρίως όταν χρησιμοποιούνται συγκριτικά τόσο σε βάθος χρόνου όσο και σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις ή τον κλάδο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά και χωρίς υπερβολές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφέρονται σε λογιστικά μεγέθη και άρα εμπεριέχουν όλους τους περιορισμούς, τα προβλήματα και τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν οι ισολογισμοί και τα αποτελέσματα χρήσεως των επιχειρήσεων.

Στη σχετική βιβλιογραφία υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί αριθμοδείκτες, Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παρακάτω: Δείκτης Απόδ. Συνολ. Επένδυσης :100 Χ Καθαρά Κέρδη Σύνολο Ενεργητικού Δείκτης Δανειακής Επιβάρυνσης : 100 Χ Συνολικές Υποχρεώσεις Ίδια Κεφάλαια Δείκτης Φερεγγυότητας : 100 Χ Ίδια Κεφάλαια Συνολικά Κεφάλαια

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων από Ν. Λέανδρος (2013)

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων από Ν. Λέανδρος (2013)

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων από Ν. Λέανδρος (2013)

ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Δ. Βασιλείου και Ν. Ηρειώτης (2008) Χρηματοοικονομική Διοίκηση. Θεωρία και Πρακτική, Αθήνα, Rosili. Π. Γκόγκας και Ι. Πραγγίδης (2010) Σύγχρονη Επιχείρηση. Εργαλεία Επιχειρηματικής Ανάλυσης, Αθήνα, Εκδόσεις Διόνικος. Β. Κέφης και Π. Παπαζαχαρίου (2009) Το Επιχειρηματικό Όραμα σε Business Plan, Αθήνα, Εκδόσεις Κριτική Ν. Λέανδρος (2013) «Τα Μέσα στο Επίκεντρο της Κρίσης. Τα Οικονομικά Αποτελέσματα Οκτώ Μεγάλων Επιχειρήσεων» σε Γ. Πλειός (επ.) Η Κρίση και τα ΜΜΕ, Αθήνα, Παπαζήσης Ν. Λέανδρος (2000) Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ. Η Αναδιάρθρωση της Βιομηχανίας των Μέσων στην Εποχή της Πληροφοριακής Επανάστασης, Αθήνα, Καστανιώτης http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=106&lang=en