Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

M.Sc ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "M.Sc ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 M.Sc ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ
Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ M.Sc ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ

2 bibλιογραφια ΚΥΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΜΑ
ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(2017) ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ΣΕΡΡΕΣ

3 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ. ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ= ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΌ ΜΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

4 ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ=ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
ΟΜΙΛΟΣ = ΕΊΝΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ= ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΟΥΤΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

5 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ= ΕΊΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΌ ΚΟΙΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟ.

6 ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΌΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΆΛΛΗ. ΚΑΘΕΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ =ΌΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ= ΌΤΑΝ Α) ΟΙ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ Β) ΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΆ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΌ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

7 ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ
ΑΡΘΡΟ 42ε Ν.2190/20 Μητρική = όταν έχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης επιχείρησης. Ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου μιας θυγατρικής οντότητας. Συμμετέχει στο κεφάλαιο μιας άλλης επιχείρησης και έχει το δικαίωμα να διορίζει το Δ.Σ Ασκεί σημαντική επιρροή σε μια άλλη επιχείρηση

8 Έμμεση συμμέτοχη= όταν μια οντότητα ελέγχει έμμεσα μια άλλη μέσω μια τρίτης οντότητας.
Όταν μια οντότητα συμμετέχει στα κεφάλαια μιας θυγατρικής επιχείρησης όχι κατά 100% αλλά με μικρότερο ποσοστό τότε τα κεφάλαια της θυγατρικής διαχωρίζονται με βάση τα ποσοστά συμμετοχής:

9 Α) Κεφάλαια που ανήκουν στην μητρική
Β) Δικαιώματα μειοψηφίας (Δικαιώματα που ανήκουν σε τρίτους)

10 Βασική αρχή της σύνταξης των ΕΝ. Λ
Βασική αρχή της σύνταξης των ΕΝ.Λ.Κ(ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ) είναι ότι απαλείφονται οι μεταξύ των οντοτήτων του Ομίλου οικονομικές πράξεις.

11 Ενοποιημένο Ισολογισμό
Ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης Ενοποιημένο πίνακα ιδίων κεφαλαίων Ενοποιημένη κατάσταση ταμιακών ροών Ενοποιημένο προσάρτημα Ενοποιημένη κατάσταση διάθεση κερδών(προαιρετική)

12 Υποχρέωση υποβολής Ενοποιημένων Λογιστικών Καταστάσεων.
Ενεργητικο= Κυκλος εργασιων= Προσωπικο = 250 ατομα

13 ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΣΟΜΕΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΝ ΕΝ.Λ.Κ
Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1) ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΜΕΣΗ Η ΕΜΜΣΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΣΗ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ 2) ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΚΑΤΆ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

14 3) ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
4) ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ (ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ.

15 ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΠΌ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΕΝΕΡ.,Κ.Ε.,ΠΡΟΣ.) ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ Της ΕΕ ΌΤΑΝ:

16 1) Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ Η ΜΕΡΙΔΙΑ ΤΗΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ
2) Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Η ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ 10% ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ.

17 Αρχές και κανόνες που διέπουν την Ενοποίηση των Οικονομικών Καταστάσεων
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι βασικές αρχές που διέπουν την ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων είναι οι εξής: -Αρχή της σαφήνειας -Αρχή της νομιμότητας -Αρχή της πραγματικής εικόνας

18 1. Αρχή της σαφήνειας και νομιμότητας
Οι ενοποιημένες καταστάσεις πρέπει να καταρτίζονται με σαφήνεια και να ανταποκρίνονται στις σχετικές διατάξεις του νόμου. Σύμφωνα με την αρχή της απόλυτης σαφήνειας οι ονομασίες των λογαριασμών ή ομάδων λογαριασμών πρέπει να αποδίδουν όσο το δυνατόν πιο πιστά το περιεχόμενο των λογαριασμών, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παραπλανητικές εντυπώσεις.

19 Η αρχή αυτή επιβάλει: Οι τίτλοι να αποδίδουν με σαφήνεια το είδος και την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων (νομική και οικονομική). Οι λογαριασμοί να κατατάσσονται σε ομοειδείς κατηγορίες. Να μην γίνονται συμψηφισμοί των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού

20 2 Αρχή της πραγματικής εικόνας
2 Αρχή της πραγματικής εικόνας Οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πρέπει να εμφανίζουν την πραγματική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, της χρηματοοικονομικής θέσης καθώς και των αποτελεσμάτων χρήσης του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση (Ν. 2190/1920, άρθρο 100, παρ.3).

21 Η σπουδαιότητα της διάταξης αυτής ανακύπτει από την απαίτηση του νόμου για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών, όταν η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου δεν επαρκεί για τη διαμόρφωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου

22 Η αρχή αυτή υπαγορεύει:
Να περιλαμβάνονται στον ισολογισμό όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία (Ενεργητικού και Παθητικού). Τα στοιχεία να έχουν προκύψει από τις πραγματικές ποσότητες με βάση τις παραδεδεγμένες αρχές αποτίμησης. Τα συγκεντρωτικά κονδύλια να περιλαμβάνουν ομοιογενή στοιχεία. Οι ονομασίες των κονδυλίων να είναι οι κατάλληλες. Να παρουσιάζονται στον ισολογισμό τα μεν ενεργητικά στοιχεία με βάση το βαθμό ρευστοποίησής τους (πάγια, κυκλοφορούντα), τα δε στοιχεία του παθητικού με βάση το βαθμό λήξεώς των (μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).

23 3. Αρχές που διέπουν την Τεχνική Κατάρτισης των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων.
Αρχή της συνέπειας των μεθόδων ενοποιήσεων. Αρχή της απεικονίσεως των ενοποιημένων επιχειρήσεων ως μιας επιχείρησης. Αρχή της αναφοράς στο προσάρτημα σημαντικών παρεκκλίσεων από τις παραπάνω αρχές. Αρχή που επιτρέπει την παρέκκλιση από τις παραπάνω αρχές. Αρχή που υπαγορεύει ως ημερομηνίας κλεισίματος των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων την ημερομηνία κλεισίματος των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της μητρικής. Αρχή που υπαγορεύει τη συγκρισιμότητα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

24 3.1. Αρχή της συνέπειας των μεθόδων ενοποιήσεως
Η αρχή της συνέπειας πηγάζει από την ανάγκη για τη συγκρισιμότητα τόσο μεταξύ ισολογισμών διαφορετικών περιόδων της ίδιας οικονομικής μονάδας όσο και μεταξύ διαφορετικών μονάδων. Απαιτεί την εμφάνιση στις λογιστικές καταστάσεις οποιονδήποτε σημαντικών αλλαγών (λογιστικές αρχές, πρότυπα). Δεν αποκλείει την αλλαγή από μια αρχή ή μέθοδο λογιστικής σε μια άλλη.

25 3.2. Αρχή της απεικονίσεως των ενοποιημένων επιχειρήσεων ως μιας επιχείρησης
Η αρχή αυτή ορίζει ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν την περιουσιακή διάρθρωση (ενεργητικό και παθητικό), τη χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, σαν να πρόκειται για μια μόνο επιχείρηση. Από την άνω αρχή απορρέουν οι ακόλουθες επιμέρους αρχές:

26 α) Οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση απαλείφονται από τους λογαριασμούς των ενοποιημένων ισολογισμών. β) Τα έσοδα και τα έξοδα που προέρχονται από συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση απαλείφονται από τους λογαριασμούς των ενοποιημένων αποτελεσμάτων χρήσης.

27 γ)Τυχόν κέρδη και ζημίες από συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, τα οποία περιέχονται στη λογιστική αξία στοιχείων του ενεργητικού, απαλείφονται από τους λογαριασμούς του ενοποιημένου ισολογισμού και ενοποιημένων αποτελεσμάτων χρήσης. Η απάλειψη μπορεί να γίνεται αναλογικά, με βάση το ποσοστό συμμετοχής της μητρικής επιχείρησης στο κεφάλαιο κάθε μιας θυγατρικής. Παρέκκλιση από την άνω διάταξη επιτρέπεται μόνο όταν οι σχετικές συναλλαγές έχουν γίνει σύμφωνα με τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς και η απάλειψη των κερδών ή των ζημιών θα συνεπαγόταν δυσανάλογα έξοδα.

28 3.3 Αρχή της αναφοράς στο προσάρτημα των σημαντικών παρεκκλίσεων από τις παραπάνω αρχές.
Κάθε παρέκκλιση αναφέρεται στο ενοποιημένο προσάρτημα και εφόσον έχει σημαντική επίδραση στην περιουσιακή διάρθρωση, στη χρηματοοικονομική θέση και στα αποτελέσματα του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, η επίδραση αυτή σχολιάζεται στο ενοποιημένο αυτό προσάρτημα.

29 3.4. Αρχή που επιτρέπει την παρέκκλιση από τις παραπάνω αρχές.
Παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των παραπάνω αρχών υπό στοιχεία 3.1 , 3.2 και 3.3. επιτρέπονται μόνο, όταν τα σχετικά ποσά είναι ασήμαντα σε σχέση με την θεμελιώδη αρχή της εμφάνισης «της πραγματικής εικόνας».

30 3.5 Αρχή που υπαγορεύει ως ημερομηνίας κλεισίματος των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων την ημερομηνία κλεισίματος των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της μητρικής. Σύμφωνα με την αρχή αυτή «Οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται με την ίδια ημερομηνία κλεισίματος των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της μητρικής επιχείρησης».

31 3.6. Αρχή της συγκρισιμότητας των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων
Αν η σύνθεση του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, έχει μεταβληθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της χρήσεως, οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες με τις οποίες θα συγκρίνονται διαδοχικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.


Κατέβασμα ppt "M.Sc ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google