ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαιδευτικά υλικά.
Advertisements

ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
OIKONOMIKO ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 alco THE PULSE OF SOCIETY.
O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ.
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
Να το κατάλαβαν άραγε;; Δεν τρίτωσε απλώς το κακό, ή το καλό, που μπορεί ο καθένας να το πάρει όπως θέλει, αλλά…. ΤΕΤΑΡΤΩΣΕ!! Για μένα πάντως, το βλέπω.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων
«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ» Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 Δευτέρα 28 Νοεμβρίου :00 μμ 12:00 μμ Το Πολυμέρειο Λύκειο.
Εντεχνο (συγχρονο) λαικο τραγουδι
 Με τον όρο θέατρο εννοούμε την παραγωγή απεικονίσεων και συμβάντων, παραδοσιακών ή φανταστικών, ανάμεσα σε ανθρώπους με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Τα πολιτικά γεγονότα πολλά και ταραχώδη. Η Αθήνα είναι το κεντρικό σκηνικό όλων αυτών των καταστάσεων που ζει η μεταπολεμική Ελλάδα και των ιδιαιτεροτήτων.
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Tα πρωτα βήματα Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 το μπουζούκι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατώτερων οικονομικά.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, ιστορικός-φιλόλογος
Μάθημα 7ο H Μεσόγειος τον 20ο αιώνα
Ορισμός του "ρεμπέτη" Ο όρος ρεμπέτης σημαίνει επαναστάτης που ζει ζωή εκτός νόμου. Μεγάλοι μουσικοί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης προσπάθησαν.
TO ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ. Τα άτομα που συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη και κοινωνικοποίηση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Μάρκος Βαμβακάρης.
Οδυσσέας Ελύτης 2 Νοεμβρίου Μαρτίου 1996.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Βυζαντινή Λογοτεχνία Το Βυζάντιο υπήρξε ο μοναδικός χώρος ελληνικής παιδείας κατά τους μέσους αιώνες και η βυζαντινή.
Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος.
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Γνωριμία με το βιβλίο της… Γ’ ΤΑΞΗΣ. Αυτή τη σχολική χρονιά θα γνωρίσετε σύγχρονα ρεύματα μουσικής δημιουργίας από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο μουσικό.
 Ο όρος « μοντερνισμός » αρχικά τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα και αναπτύχθηκε πλήρως στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ …
ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 39 η Ενότητα 39 η Εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση Κλασσική Σοσιαλδημοκρατία & Ο Τρίτος Δρόμος.
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Κοινωνικό Ζήτημα
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Γενική Οικονομική Ιστορία
ENOTHTA 27. Tο κίνημα στο Γουδί (1909)
Πρόσφυγες και ρεμπέτικο τραγούδι
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΕΙΡΗΝΗ; ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Κομματικός Φανατισμός
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
Η δημιουργία τραπεζικού συστήματος
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
H τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης ( ) και η εποχή του Ναπολέοντα ( ) ΕΝΟΤΗΤΑ 4.
Χιροσιμα.
«πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα»
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
8.6. Πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε.
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
Η εξέλιξη της ποίησης.
Λέανδρος Αγιοργιωτάκης
Τζίνα Πάλλα, Έφη Πιπέρη, Ψωφάκη Σπυριδούλα,
Πελοποννησιακός πόλεμος ( π.Χ.)
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
Πολιτικά Κόμματα Χρύσανθος Δ. Τάσσης
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '50 Στην αρχή του 1950, οι δυνάμεις του Κέντρου ( Ε. Π. Ε. Κ.) κατάφεραν να αποκτήσουν την εξουσία και με αρχηγό το γηραιό στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα κυβέρνησαν για μισή σχεδόν τετραετία. Επρόκειτο για μια σειρά κυβερνήσεων με περιορισμένη ευχέρεια ελιγμών αλλά και ισχνότατη ισχύ στο πολιτικό πεδίο, που όπως και αυτές που ακολούθησαν τελούσε υπό τη διαρκή αμερικανική κηδεμονία. Η εκλογική ήττα της Ε. Π. Ε. Κ. το 1952, εκτός από τη διεύρυνση των κατασταλτικών μέτρων για τους ηττημένους του Εμφυλίου, σήμανε και το οριστικό τέλος του γενικότερου πολιτικού διαβήματος που αντιπροσώπευε, δηλαδή της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής συμφιλίωσης. Η εξοστρακισμένη, από την πολιτική ζωή της χώρας, Αριστερά βρήκε χώρο έκφρασης στη σύσταση της Ε. Δ. Α. (1951), η οποία αναδείχτηκε σε σημαντικό - αν και σταθερά αποκλεισμένο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων - πόλο. Μετά τη διάλυση του K έντρου ως αυτόνομου πολιτικού φορέα, η Ε. Δ. Α. ουσιαστικά επέκτεινε την εκλογική της επιρροή σε ένα σημαντικό τμήμα της ΕΑΜογενούς κεντροαριστεράς.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ Το διάστημα μετά το 1952, υπήρξε περίοδος σχεδόν ολοκληρωτικής κυριαρχίας για την αναδομημένη συντηρητική παράταξη, όπως αυτή διαμορφώθηκε αρχικά από τον Ελληνικό Συναγερμό και στη συνέχεια από την Ε. Ρ. Ε. Ο Ελληνικός Συναγερμός, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε μετεξέλιξη της αντιβενιζελικής παράταξης, συστάθηκε από το στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και εκπροσωπούσε - μεταξύ άλλων - τα νέα μεσαία αστικά στρώματα. Πρόκειται για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επιζητούσαν να διαχειριστούν οικονομικά και κοινωνικά την " ανασυγκρότηση ", βασικό κινητοποιητικό πρόγραμμα της εποχής. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '50 Για πρώτη φορά στην περίοδο συντελέστηκε μια διαδικασία αστικοποίησης του πληθυσμού στην Ελλάδα, κατά την οποία η αναλογία αγροτικού - αστικού τομέα ανατράπηκε υπέρ του δεύτερου με κύριο τόπο απορρόφησης το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών. Παράλληλα, η αθρόα κίνηση από την ύπαιθρο στις πόλεις συνοδεύτηκε από τη ραγδαία ανάπτυξη του εξωτερικού μεταναστευτικού ρεύματος. Οι δομικές αλλαγές που σημειώθηκαν αποτυπώνονται κυρίως στην εργασία ( μορφές απασχόλησης ), στην κατανάλωση και στα κυβερνητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ Για πρώτη φορά στην περίοδο συντελέστηκε μια διαδικασία αστικοποίησης του πληθυσμού στην Ελλάδα, κατά την οποία η αναλογία αγροτικού - αστικού τομέα ανατράπηκε υπέρ του δεύτερου με κύριο τόπο απορρόφησης το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών. Παράλληλα, η αθρόα κίνηση από την ύπαιθρο στις πόλεις συνοδεύτηκε από τη ραγδαία ανάπτυξη του εξωτερικού μεταναστευτικού ρεύματος. Οι δομικές αλλαγές που σημειώθηκαν αποτυπώνονται κυρίως στην εργασία ( μορφές απασχόλησης ), στην κατανάλωση και στα κυβερνητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Η μετεμφυλιακή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σημάδευσε βαθιά, συχνά ανεξίτηλα, τις συνειδήσεις του πνευματικού κόσμου και αποτυπώθηκε ποικιλότροπα στα έργα τους. Στο χώρο της λογοτεχνίας συνυπήρχαν τρεις διαφορετικές γενιές, με την παλαιότερη ( τη γενιά του '30, με εξέχοντες τους Μ. Καραγάτση, Γ. Θεοτοκά, Η. Βενέζη, Σ. Μυριβήλη κ. ά.) να ελέγχει την πνευματική ζωή του τόπου. Μερικοί από αυτούς, όπως ο Ο. Ελύτης με το Αξιον Εστί και ο Ν. Καζαντζάκης με τα πιο γνωστά σήμερα έργα του ( Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται κ. ά.), συγκροτούν μεγάλες δημιουργίες, η απήχηση των οποίων αυξάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Δημιουργοί όπως οι Α. Εμπειρίκος ( ποιητής και πεζογράφος ) και Ν. Εγγονόπουλος ( ποιητής και ζωγράφος ) συνέχισαν τη δική τους μοναχική πορεία, με τον υπερρεαλισμό να αποτελεί το θεμελιακό άξονα στην τέχνη τους.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο χώρος που σημαδεύει την αμφίσημη αυτή περίοδο είναι αυτός του λαϊκού τραγουδιού. Ως απάντηση στη μετανάστευση και την αστυφιλία, τη φτώχεια και την κρατική καταστολή, το λαϊκό τραγούδι με μια πλειάδα σημαντικών τραγουδιστών - δημιουργών - ανάμεσά τους οι Σ. Καζαντζίδης, Μ. Χιώτης, Γ. Μπιθικώτσης, Β. Τσιτσάνης κ. ά.- καταγράφει γνήσια τη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής. Στο χώρο της μουσικής, καταλυτικές είναι οι παρουσίες του Μ. Χατζιδάκι με την πολύμορφη δραστηριότητά του ( σταθμός η διάλεξή του για το ρεμπέτικο τραγούδι ), το " Ελληνικό Χορόδραμα " της Ρ. Μάνου και οι εμφανίσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Δ. Μητρόπουλος ( στη διεύθυνση της κρατικής ορχήστρας κ. ά.) και η Μ. Κάλλας ( στην όπερα ).

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μία περίοδος πολιτικών διενέξεων, πολιτικής έντασης και οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών που την υποστήριζαν και του Δυτικού κόσμου, κυρίως της Αμερικής, μετά το τέλος του 2 ου Παγκοσμίου Πολέμου και διήρκεσε από το 1945 έως το Παρά το γεγονός οτι τα αντίπαλα μέρη στρατιωτικά δεν αντιπαρατάχθηκαν ποτέ, αποτέλεσε περίοδο στρατιωτικών συνασπισμών, στρατηγικών ενεργειών, αγώνα για τον πυρηνικό οπλισμό, προπαγάνδας και κυρίως τεχνολογικού ανταγωνισμού Οι δύο υπερδυνάμεις που προέκυψαν μετά το τέλος του πολέμου, δηλαδή η Αμερική και η Ρωσία, παρά το γεγονός οτι συμμάχησαν εναντίον του Άξονα κατά τον πόλεμο, μετά το τέλος του, διαφώνησαν για την μετά τον πόλεμο διαμόρφωση του κόσμου.

Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πόλεμος μεταξύ δύο οργανωμένων ομάδων που ανήκουν στο ίδιο κράτος ή χώρα, ή, λιγότερο συχνά, ανάμεσα σε δύο χώρες που δημιουργήθηκαν από έναν πρώην ενωμένο κράτος. Ο στόχος της μιας πλευράς μπορεί να είναι η κατάληψη του ελέγχου της χώρας ή μιας περιοχής, η ανεξαρτησία μιας περιοχής ή η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

 ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  http :/ / Ww2.GR 