Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ

2 Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μία περίοδος πολιτικών διενέξεων, πολιτικής έντασης και οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών που την υποστήριζαν και του Δυτικού κόσμου, κυρίως της Αμερικής, μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και διήρκεσε από το 1945 έως το 1991.

3 Παρά το γεγονός ότι τα αντίπαλα μέρη στρατιωτικά δεν αντιπαρατάχθηκαν ποτέ, αποτέλεσε περίοδο στρατιωτικών συνασπισμών, στρατηγικών ενεργειών, αγώνα για τον πυρηνικό οπλισμό, προπαγάνδας και κυρίως τεχνολογικού ανταγωνισμού

4 Οι δύο υπερδυνάμεις που προέκυψαν μετά το τέλος του πολέμου, δηλαδή η Αμερική και η Ρωσία, παρά το γεγονός οτι συμμάχησαν εναντίον του Άξονα κατά τον πόλεμο, μετά το τέλος του, διαφώνησαν για την μετά τον πόλεμο διαμόρφωση του κόσμου. Η Ρωσία με τις χώρες που την υποστήριζαν δημιούργησαν το Ανατολικό Μπλοκ, ενώ οι δυτικές χώρες δημιούργησαν πολιτική προστασίας από τον κομουνισμό και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ

5 Ακόμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, σχέδιο στο οποίο η Σοβιετική Ένωση δεν συμμετείχε. Παράλληλα, δεν επέτρεψε να συμμετέχουν και οι περισσότερες χώρες που άνηκαν στο Ανατολικό Μπλοκ. Η Σοβιετική Ένωση επίσης ενθάρρυνε την εγκαθίδρυση του κουμμουνισμού σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, ήταν και η Κούβα, ηγέτης της οποίας τότε ήταν ο Φιντέλ Κάστρο.

6 Η Κούβα αποδείχθηκε επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε αρκετούς πυρηνικούς πυραύλους στη χώρα, οδηγώντας σε κρίση τη παγκόσμια ειρήνη και παρολίγο τις δύο δυνάμεις σε πυρηνικό πόλεμο το 1962.

7 Εκτός από τη κρίση στη Κούβα, σημαντικά γεγονότα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου ήταν ο Πόλεμος της Κορέας, ο Πόλεμος του Βιετνάμ, ο οποίος κατέληξε σε ήττα των Αμερικανών με σημαντικές απώλειες, και ο πόλεμος των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν(κατέληξε επίσης σε ήττα των Σοβιετικών).

8 Ο πόλεμος στο Βιετνάμ

9 Ο πόλεμος Στο Αφγανιστάν

10 Το Τέλος Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε το 1991 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες τη κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στο πλανήτη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η διάθεση του Σοβιετικού ηγέτη Michael Gorbatschow για συνδιάλεξη με τις ΗΠΑ. Έτσι, στις διασκέψεις κορυφής σε Ρέικιαβικ και Ουάσινγκτον συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης και του Προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Καθ’όλη τη διάρκειά του, ήταν μια περίοδος παγκόσμιας ανησυχίας, κυρίως λόγω του έντονου αγώνα των χωρών για την εδραίωση και ανάπτυξη των πυρηνικών οπλοστασίων.

11 Η Συμφωνία των δυο Ηγετών.

12 Εργασία στον Ψυχρό Πόλεμο
Επιμελήθηκε ο μαθητής Δημήτρης Δατσιώλης Μουσική:Clint Mansell-Requiem for A Dream


Κατέβασμα ppt "O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google