Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 39 η Ενότητα 39 η Εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 39 η Ενότητα 39 η Εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 39 η Ενότητα 39 η Εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο

2 Ελλάδα: Το Κίνημα του 1922 (1) Σεπτέμβριος 1922: Ξεσπά κίνημα στη Χίο και τη Μυτιλήνη όπου βρίσκονταν μονάδες του ελληνικού στρατού που επέστρεφαν από τη Μ. Ασία. Σεπτέμβριος 1922: Ξεσπά κίνημα στη Χίο και τη Μυτιλήνη όπου βρίσκονταν μονάδες του ελληνικού στρατού που επέστρεφαν από τη Μ. Ασία. Αιτήματα: Αιτήματα: 1. παραίτηση του Κων/νου, 2. διάλυση της Βουλής, 3. σχηματισμός νέας κυβέρνησης που θα είχε την εμπιστοσύνη της Αντάντ, 4. ενίσχυση του μετώπου της Θράκης.

3 Ελλάδα: Το Κίνημα του 1922 (2) 12.000 στρατιώτες ( Ν. Πλαστήρας, Στ. Γονατάς ) αποβιβάστηκαν στο Λαύριο και βάδισαν εναντίον της Αθήνας. 12.000 στρατιώτες ( Ν. Πλαστήρας, Στ. Γονατάς ) αποβιβάστηκαν στο Λαύριο και βάδισαν εναντίον της Αθήνας. Ο Κων/νος εγκατέλειψε τη χώρα και βασιλιάς έγινε ο γιος του Γεώργιος Β΄. Ο Κων/νος εγκατέλειψε τη χώρα και βασιλιάς έγινε ο γιος του Γεώργιος Β΄. Ο Πλαστήρας με το στρατό του κινήματος φτάνουν στην Αθήνα

4 Η Ανακωχή των Μουδανιών Μετά την ήττα η διατήρηση της Α. Θράκης ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μετά την ήττα η διατήρηση της Α. Θράκης ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η επαναστατική κυβέρνηση δεν το αποδεχόταν, γι’ αυτό έστειλε στρατό στη Θράκη. Η επαναστατική κυβέρνηση δεν το αποδεχόταν, γι’ αυτό έστειλε στρατό στη Θράκη. Οκτώβριος 1922: Υπό την απειλή των κεμαλικών στρατευμάτων και τις αγγλικές πιέσεις η Ελλάδα αποδέχτηκε την ανακωχή των Μουδανιών, με την οποία η Α. Θράκη ενσωματωνόταν στην Τουρκία. Οκτώβριος 1922: Υπό την απειλή των κεμαλικών στρατευμάτων και τις αγγλικές πιέσεις η Ελλάδα αποδέχτηκε την ανακωχή των Μουδανιών, με την οποία η Α. Θράκη ενσωματωνόταν στην Τουρκία. Νοέμβριος 1922: Εκκενώθηκε η περιοχή από τον ελληνικό στρατό και πληθυσμό. Νοέμβριος 1922: Εκκενώθηκε η περιοχή από τον ελληνικό στρατό και πληθυσμό.

5 Αποχώρηση ελληνικού στρατού και πληθυσμών από την Α. Θράκη

6

7

8

9

10 Η δίκη των έξι (Ελλάδα) Σύσταση έκτακτου στρατοδικείου για να δικαστούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής στη Μ. Ασία. Σύσταση έκτακτου στρατοδικείου για να δικαστούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής στη Μ. Ασία. Κατηγορούμενοι: Κατηγορούμενοι: 1) Δ. Γούναρης, 1) Δ. Γούναρης, 2) Ν. Στράτος, 2) Ν. Στράτος, 3) Π. Πρωτοπαπαδάκης, 3) Π. Πρωτοπαπαδάκης, 4) Γ. Μπαλτατζής, 4) Γ. Μπαλτατζής, 5) Ν. Θεοτόκης, 5) Ν. Θεοτόκης, 6) Γ. Χατζηανέστης, 6) Γ. Χατζηανέστης, 7) Μ. Γούδας, 7) Μ. Γούδας, 8) Ξ. Στρατηγός. 8) Ξ. Στρατηγός. Νοέμβριος 1922: οι έξι πρώτοι καταδικάζονται ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ. Νοέμβριος 1922: οι έξι πρώτοι καταδικάζονται ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ. Η δίκη των έξι

11 Η Συνθήκη της Λοζάνης (1923) (1) Εκπρόσωπος της Ελλάδας: Ελ. Βενιζέλος. Εκπρόσωπος της Ελλάδας: Ελ. Βενιζέλος. 24 Ιουλίου 1923: υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης. 24 Ιουλίου 1923: υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης. Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Λωζάνη

12 Η Συνθήκη της Λοζάνης (1923) (2) Αποφάσεις:  Επισημοποιήθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μ. Ασία και την Α. Θράκη.  Παραχωρήθηκαν στην Τουρκία η Ίμβρος και η Τένεδος.  Ενσωματώθηκε ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών (Ιανουάριος 1923): όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας έπρεπε να μετοικήσουν στην Ελλάδα και όλοι οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας να ακολουθήσουν τον αντίστροφο δρόμο˙ εξαιρέθηκαν το Πατριαρχείο και οι Έλληνες της Κων/πολης, της Ίμβρου και της Τενέδου καθώς και οι Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης.

13 Η Ελλάδα μετά τη συνθήκη της Λοζάνης

14 Ανταλλαγή πληθυσμών...

15 Άφιξη προσφύγων και προσωρινά καταλύματα

16 Προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στον Πειραιά

17 πρόσφυγες στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά

18

19

20

21 Κοινωνικές και Πολιτικές Εξελίξεις στην Ελλάδα (1) Προβλήματα:  Ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης  Κατακόρυφη πτώση των μισθών  Επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των παλαιών πολεμιστών

22 Κοινωνικές και Πολιτικές Εξελίξεις στην Ελλάδα (2) Μέτρα νέας κυβέρνησης: Μέτρα νέας κυβέρνησης:  Απαλλοτρίωση και διανομή γαιών σε πρόσφυγες και γηγενείς ακτήμονες (Φεβρουάριος 1923),  Διανομή αγροτικών κλήρων σε πλήθος αγροτών. Καλοκαίρι 1923: μεγάλο κύμα απεργιών (αυξήσεις μισθών). Καλοκαίρι 1923: μεγάλο κύμα απεργιών (αυξήσεις μισθών). Φεβρουάριος 1923: Υιοθέτηση από την Ελλάδα του Γρηγοριανού ημερολογίου (16 Φεβρουαρίου 1923 → 1 Μάρτη 1923). Φεβρουάριος 1923: Υιοθέτηση από την Ελλάδα του Γρηγοριανού ημερολογίου (16 Φεβρουαρίου 1923 → 1 Μάρτη 1923).

23 Κοινωνικές και Πολιτικές Εξελίξεις στην Ελλάδα (3) Δεκέμβριος 1923: Γίνονται εκλογές. Τα φιλοβασιλικά κόμματα απέχουν. Δεκέμβριος 1923: Γίνονται εκλογές. Τα φιλοβασιλικά κόμματα απέχουν. Βουλή: Φιλελεύθεροι (250 βουλευτές), Δημοκρατική Ένωση (Αλ. Παπαναστασίου, 120 βουλευτές). Βουλή: Φιλελεύθεροι (250 βουλευτές), Δημοκρατική Ένωση (Αλ. Παπαναστασίου, 120 βουλευτές). Ο Γεώργιος Β΄ έφυγε στο εξωτερικό και Αντιβασιλέας ορίστηκε ο Π. Κουντουριώτης. Ο Γεώργιος Β΄ έφυγε στο εξωτερικό και Αντιβασιλέας ορίστηκε ο Π. Κουντουριώτης. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Παύλος Κουντουριώτης

24 Κοινωνικές και Πολιτικές Εξελίξεις στην Τουρκία (1) Ο Κεμάλ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή: Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Υποχρέωσε τον Σουλτάνο να φύγει από τη χώρα. Υποχρέωσε τον Σουλτάνο να φύγει από τη χώρα. Εδραίωσε τον κοσμικό-λαϊκό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Εδραίωσε τον κοσμικό-λαϊκό χαρακτήρα του πολιτεύματος.

25 Κοινωνικές και Πολιτικές Εξελίξεις στην Τουρκία (2) Θέλησε να μετατρέψει την Τουρκία σε δυτικό κράτος: Θέλησε να μετατρέψει την Τουρκία σε δυτικό κράτος:  Προσπάθησε να οργανώσει συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.  Αντικατέστησε το οθωμανικό αλφάβητο με το λατινικό.  Κατάργησε την πολυγαμία.  Παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες,  Απαγόρευσε στους άνδρες να φορούν φέσι και στις γυναίκες φερετζέ και επέβαλε τη χρήση οικογενειακών επιθέτων. Πάντως, οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις βρήκαν απήχηση μόνο στα μεσαία και μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Πάντως, οι κεμαλικές μεταρρυθμίσεις βρήκαν απήχηση μόνο στα μεσαία και μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

26 ΑΣΚΗΣΕΙΣ

27 Ερωτήσεις 1. Τι γνωρίζετε για το κίνημα του 1922; 2. Η ανακωχή των Μουδανιών. 3. Η Συνθήκη της Λοζάνης.

28 Ασκήσεις σωστού-λάθους Ασκήσεις σωστού-λάθους Να επιλέξετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες: 1. Το κίνημα του 1922 αξίωνε την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου. 2. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν εξ αρχής πρόθυμη να αναλάβει αποδεχθεί την ανακωχή των Μουδανιών. 3. Η «Δίκη των Έξι» αθώωσε τους κατηγορούμενους. 4. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης η Ελλάδα κρατούσε την Α. Θράκη. 5. Ο Κεμάλ εισήγαγε το λατινικό αλφάβητο στην Τουρκία.


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 39 η Ενότητα 39 η Εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google