Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα»
ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ «πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα»

2 Με λίγα λόγια... Ο υπερρεαλισμός ή σουρρεαλισμός, από τις γαλλικές λέξεις sur (επάνω, επί) και réalisme (ρεαλισμός, πραγματικότητα) ήταν ένα κίνημα που αναπτύχθηκε κυρίως στο χώρο της λογοτεχνίας αλλά εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα. Άνθισε κατά κύριο λόγο στη Γαλλίατων αρχών του 20ου αιώνα, κατά την περίοδο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. 

3 Ως κύριο μέσο έκφρασης, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στις εικαστικές τέχνες, προέβαλαν τον «αυτοματισμό», επιδιώκοντας τη διερεύνηση του ασυνειδήτου, την απελευθέρωση της φαντασίας «με την απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική»και διακηρύτοντας τον απόλυτο μη κομφορμισμό.

4 Κύριος εμπνευστής του κινήματος ήταν ο Αντρέ Μπρετόν
Κύριος εμπνευστής του κινήματος ήταν ο Αντρέ Μπρετόν

5 ΣΤΟΧΟΣ!!! Στόχος ήταν η αλλαγή του κόσμου και της ζωής με τη δημιουργία ενός νέου κόσμου, μακριά από τη λογική της διανόησης του δυτικού πολιτισμού, που είχεοδηγήσει στην αποτυχία 

6 Οι υπερρεαλιστές πίστευαν ότι οάνθρωπος δεν πρέπει να είναι εγκλωβισμένος στην πραγματικότητα της καθημερινής ζωής αλλά να χρησιμοποιεί τη φαντασία, την τύχη το όνειρο και το ασυνείδητο σπάζοντας έτσι τα δεσμά της λογικής.

7 Μέθοδοι του υπερρεαλισμού ήταν η αυτόματη γραφή (καταγραφή υποσυνείδητου χωρίς τηνπαρέμβαση της λογικής), η ύπνωση, η διερεύνηση του τυχαίου, μέθοδοι που βοηθούσαν να έρθει στηνεπιφάνεια ο καταπιεσμένος πλούτος του υποσυνείδητου..

8 ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ
Κύρια χαρακτηριστικά περιεχομένου (κυρίως στην ποίηση): Όνειρο και φαντασία Απουσία νοηματικής αλληλουχίας Χιούμορ Συνειρμοί Αισιοδοξία Ασυνείδητο Ερωτισμός Φύση

9 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Νέα σηματοδότηση των λέξεων Τολμηρές μεταφορές Τολμηρές παρομοιώσεις Τολμηρές μετωνιμίες Τολμηρές αντιθέσεις Τολμηρές εικόνες

10 Υπερρεαλισμός βρήκε γόνιμο έδαφος στη χώρα μας,παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτηυπερρεαλι-στική ποιητική συλλογή του Αντρέα Εμπειρίκου.

11 Υιοθετήθηκε από το Νίκο Εγγονόπουλο, το Νίκο Γκάτσο,τον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ υπερρεαλιστικά στοιχείαβρίσκουμε στο Μίλτο Σαχτούρη, στο Νάνο Βαλαωρίτη καισε άλλους.Στην πεζογραφία υπερρεαλιστικές επιρροές βρίσκουμε στηΜέλπω Αξιώτη.

12

13 Ευχαριστούμε πολύ Έφη Παπαδοσπυριδάκη, Βασιλική Μάνδαλου!!!!!!
Ευχαριστούμε πολύ Έφη Παπαδοσπυριδάκη, Βασιλική Μάνδαλου!!!!!!


Κατέβασμα ppt "«πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google