Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
ΑλEξανδροΣ ΑναςταςIου Π.Π.Δ.Σ.Θες/νικης Ε1

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Οι Έλληνες «κατακτούν» τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη

3 Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν για την διοίκηση των Ελλήνων το «διαίρει και βασίλευε». Επίσης σε όσες πόλεις συμμάχησαν μαζί τους, τους έδωσαν αυτονομία ενώ σε αυτές που αντιστάθηκαν φέρθηκαν ανελέητα. Οι Ρωμαίοι συχνά λεηλατούσαν την ύπαιθρο και στις πόλεις υπήρχε φτώχεια και η διαρκής παρουσία τον Ρωμαίων.

4

5

6

7 Οι Έλληνες «κατακτούν» τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους
Οι Ρωμαίοι θαύμασαν τον Ελληνικό πολιτισμό με αποτέλεσμα να αλλάξουν την αρχική σκληρή στάση τους. Έτσι άρχισαν να : Χτίζουν με Ελληνικά σχέδια. Μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα. Παίρνουν Έλληνες δασκάλους για τα παιδιά τους. Καλλιεργούν τη δική τους γλώσσα και να μεταφράζουν σε αυτή ελληνικά κείμενα. Δαπανούν πολλά χρήματα και κοσμούν με σπουδαία έργα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα την Ελλάδα. Έτσι γεννήθηκε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός.

8

9 Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία,μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Οι Ρωμαίοι για 3 ακόμα αιώνες συνέχισαν τις κατακτήσεις γύρω από τη μεσόγειο και το 100 μ.Χ. είχαν κατακτήσει όλες τις χώρες γύρω από τη μεσόγειο και την ονόμαζαν «η θάλασσά μας»(mare nostrum).Ο πληθυσμός τις αυτοκρατορίας ξεπερνούσε τα δηλαδή οι Ρωμαίοι έγιναν κοσμοκράτορες. Οι Ρωμαίοι για να λύσουν τα προβλήματα του τεράστιου κράτους τους: Όρισαν τον αυτοκράτορα πρώτο πολίτη. Έδωσαν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη στους κατακτημένους που αποδέχονταν την κυριαρχία της Ρώμης. Οργάνωσαν πειθαρχημένο στρατό για τη φύλαξη των συνόρων. Διόρισαν ανθύπατους να επιβλέπουν τους τοπικούς άρχοντες. Μείωσαν τους φόρους και οργάνωσαν τον τρόπο είσπραξής τους. Ψήφισαν δικαιότερους νόμους και φρόντισαν την τήρηση και την εφαρμογή τους. Με αυτό τον τρόπο επικράτησε τάξη για περίπου 200 χρόνια. Αυτή ήταν η περίοδος της «ρωμαϊκής ειρήνης» (pax romana).

10

11 Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη
Η Ρώμη χτισμένη στο πλάι του Τίβερη πλησίαζε το Οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής υπαίθρου ήταν βοσκοί, τεχνίτες ή γεωργοί. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες είχαν δούλους να φροντίζουν τα χωράφια τους , είχαν μεγάλες αποθήκες και μεγάλα πολυτελή σπίτια. Οι μικροϊδιοκτήτες φρόντιζαν μόνοι τους τα χωράφια τους και έβγαζαν πολύ λίγα χρήματα. Μέσα στη Ρώμη οι πολίτες ζούσαν οι πλούσιοι σε επαύλεις και οι φτωχοί σε πολυκατοικίες μέσα σε φτωχογειτονιές.

12

13 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
ΑλEξανδροΣ ΑναςταςIου Π.Π.Δ.Σ.Θες/νικης Ε1 13


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google