Το κόστος Ποιότητας Η έννοια του κόστους εισήχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Joseph Juran. το κόστος ποιότητας μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ του 20 και 40% των πωλήσεων το κόστος ποιότητας δεν σχετίζεται μόνο με την παραγωγική διαδικασία αλλά και με άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες όπως οι υπηρεσίες στον καταναλωτή το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σχετίζεται με την χαμηλή ποιότητα και είναι δυνατόν να αποφευχθεί. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Ορισμός: «Κόστος ποιότητας είναι το άθροισμα των δαπανών που αναφέρονται στις ενέργειες πρόληψης των μη συμμορφώσεων και των απωλειών που προκαλούνται από τις μη συμμορφώσεις» Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης International Standard Organization ISO 8402-1986 Quality Vocabulary Κόστος Ποιότητας = Κόστος Συμμόρφωσης + Κόστος Μη Συμμόρφωσης Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων αξιολόγησης κόστους ποιότητας Ποσοτικοποίηση του μεγέθους του προβλήματος ποιότητας σε γλώσσα που να έχει επίδραση στα ανώτερα στελέχη Προσδιορισμός βασικών αιτιών για μείωση του κόστους Προσδιορισμός μεθόδων για μείωση της δυσαρέσκειας των πελατών Χρήση του κόστους ποιότητας ως δείκτη αξιολόγησης των προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Κόστος Εκτίμησης Κόστος Πρόληψης Κόστος Εσωτερικών Αστοχιών Κόστος Εξωτερικών Αστοχιών Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος πρόληψης : αυτό είναι το κόστος των ενεργειών που απαιτούνται για την αποφυγή της παραγωγής ελαττωματικών προϊόντων δηλαδή το ύψος των χρημάτων που χρειάζεται να δαπανηθούν για την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος πρόληψης περιλαμβάνει : Τον πλήρη σχεδιασμό του συστήματος ποιότητας. Τον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας. Το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πληροφοριακού εξοπλισμού σχετικά με την ποιότητα. Την εκπαίδευση σε θέματα ποιότητας και την ανάπτυξη-εξέλιξη του εργατικού δυναμικού. Την επιβεβαίωση του σχεδίου του προϊόντος. Τη διαχείριση και ανάπτυξη του συστήματος ποιότητας. Άλλα προληπτικά κόστη. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος εκτίμησης : αυτό είναι το κόστος των ενεργειών που απαιτούνται για τη διατήρηση του επιθυμητού επιπέδου ποιότητας. Τα κόστη που περιέχονται σε αυτό είναι τα παρακάτω : επιθεώρησης, ελέγχου και άλλα παρόμοια. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος εκτίμησης περιλαμβάνει : Τον έλεγχο και επιθεώρηση όλων των αγοραζόμενων στοιχείων και υλικών. Τον εργαστηριακό έλεγχο αποδοχής. Όλες τις διαδικασίες μέτρησης και τις εργαστηριακές δοκιμές. Την επιθεώρηση. Τον έλεγχο και τις δοκιμές. Το προσωπικό ελέγχων και δοκιμών. Τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας όλων των στοιχείων της παραγωγικής λειτουργίας πριν τον έλεγχο ή την επιθεώρηση. Τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα υλικά για την εκτέλεση του ελέγχου και της επιθεώρησης. Τις επιθεωρήσεις ποιότητας. Τα απαιτούμενα εξωτερικά μέσα υποστήριξης του συστήματος. Τη συντήρηση, ρύθμιση και διακρίβωση του εξοπλισμού ελέγχου, δοκιμών και παροχής πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα. Τον επαναπροσδιορισμό και επανεξέταση της χρησιμοποιούμενης μηχανολογικής τεχνολογίας και των πρακτικών πακεταρίσματος και αποστολής. Τον τοπικό έλεγχο. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος εσωτερικών αστοχιών : αυτό είναι το κόστος που προκύπτει από την μη ικανοποιητική ποιότητα στο εσωτερικό της επιχείρησης δηλαδή, το κόστος από τα ελαττωματικά προϊόντα και υλικά, από τις επανακατεργασίες και από τις καθυστερήσεις της παραγωγής. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος εσωτερικών αστοχιών περιλαμβάνει : Τα ελαττωματικά προϊόντα. Τις επανακατεργασίες. Τις προμήθειες υλικών. Το χρόνο καθυστερήσεων για διορθωτικές ενέργειες σε προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος εξωτερικών αστοχιών : αυτό είναι το κόστος που προκύπτει από τη μη ικανοποιητική ποιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης δηλαδή, το κόστος από τη χαμηλή απόδοση των προϊόντων, τη χαμηλή αξιοπιστία, τις επιστροφές και τα παράπονα των πελατών. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Κατηγορίες κόστους ποιότητας Το κόστος εξωτερικών αστοχιών περιλαμβάνει : Τα παράπονα εντός των πλαισίων εγγύησης. Τα παράπονα εκτός των πλαισίων εγγύησης. Η συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη του προϊόντος. Η ευθύνη του προϊόντος. Η ανάκληση του προϊόντος. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Σχέση κόστους-ποιότητας Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Κόστος Ποιότητας Ανάλυση και Μείωση Κόστους Συλλογή Δεδομένων Ανάλυση Ερμηνεία Μείωση Κόστους
Κόστος Ποιότητας $ Συνολικό Κόστος Κόστος Αποτίμησης + Κόστος Πρόληψης Κόστος Μη Συμμορφώσεων Βελτίωση Ποιότητας
Το κόστος Ποιότητας Σχέση κόστους-ποιότητας Ζώνη ποιοτικής βελτίωσης Συνολικό Κόστος Ποιότητας Βέλτιστο Ζώνη ποιοτικής βελτίωσης Ζώνη τελειότητας Ενδιάμεση Ζώνη Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Σχέση κόστους-ποιότητας Ζώνη ποιοτικής βελτίωσης: Βρίσκεται στα αριστερά του ελάχιστου συνολικού κόστους ποιότητας. Διακριτικά χαρακτηριστικά αυτής της ζώνης αποτελούν το κόστος αποτυχίας ελέγχου, που είναι περίπου 70% του συνολικού κόστους, ενώ το κόστος πρόληψης είναι λιγότερο από 10%. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να μειωθεί το συνολικό κόστος ποιότητας, βελτιώνοντας τη συμμόρφωση, μέσα από προγράμματα βελτίωσης. Ζώνη τελειότητας: Βρίσκεται στα δεξιά του ελάχιστου συνολικού κόστους ποιότητας. Σ’ αυτή την περιοχή το κόστος εκτίμησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος αποτυχίας ελέγχου. Ενδιάμεση ζώνη: Βρίσκεται στη περιοχή του ελάχιστου συνολικού κόστους ποιότητας. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Σχέση κόστους-ποιότητας Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Ανάλυση κόστους-ποιότητας Τα βήματα της διαδικασίας ανάλυσης του κόστους ποιότητας Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το κόστος ποιότητας. Επιπλέον, αρχικά είναι δυνατόν να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών συμβούλων Επιλογή μιας μονάδας της επιχείρησης στην οποία η ανάλυση του κόστους θα εφαρμοστεί πιλοτικά. Η πιλοτική αυτή μονάδα μπορεί να είναι ένα τμήμα, μια γραμμή παραγωγής κλπ. Συζήτηση του αντικειμένου και των στόχων της ανάλυσης με το λογιστήριο. Συλλογή όλων των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με το κόστος ποιότητας. Η παρουσίαση των στοιχείων αυτών στη διοίκηση βοηθά στην υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάλυσης του κόστους Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων
Το κόστος Ποιότητας Ανάλυση κόστους-ποιότητας Τα βήματα της διαδικασίας ανάλυσης του κόστους ποιότητας Δημιουργία μιας πρότασης για μια ολοκληρωμένη μελέτη ανάλυσης κόστους. Η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει ενέργειες για την αναγνώριση όλων των δραστηριοτήτων που συμμετέχουν στο κόστος ποιότητας. Αναγνώριση των κατηγοριών του κόστους ποιότητας Ανάθεση σε επιλεγμένα στελέχη της ευθύνης συλλογής και καταγραφής των δεδομένων Σύνοψη των δεδομένων και προετοιμασία συνολικής αναφοράς Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη διοίκηση μαζί με το σχέδιο βελτίωσης της ποιότητα (αν υπάρχει). Αίτηση για άδεια ανάλυσης του κόστους σε όλη την επιχείρηση. Ποιοτικός Έλεγχος και Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων