Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Advertisements

Παραδοσιακοί Χοροί της Μακεδονίας
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη
ΣΠΑΡΤΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν.
Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 8η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΓΚΟΙ ΠΑΠΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ
Η πτώση του Βυζαντίου.
Αθήνα πορεία προς την Δημοκρατία και Οι Πανελλήνιοι δεσμοί
Ερευνητική Εργασία (Project) Ά Τετραμήνου Εξάπλωση της Αγγλικής Γλώσσας.
Tο project από τα μάτια των μαθητών  ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Tο σχολείο χώρισε τους μαθητές της Α’ Λυκείου σε 9 διαφορετικά project, ανάλογα με το.
Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε
Οι Ακρίτες και ο Πλούτος τους Κατά τη Λαίκη Παράδοση. Ουζούνης Γιώργος Α3 ΓΕΛ Χαλάστρας 20/10/20111.
(Μαθητές της Ε’ Τάξης). Οι Βούλγαροι ήταν λαός ασιατικής καταγωγής. Στο χώρο της Ευρώπης εμφανίστηκαν στα τέλη του 5ου αιώνα. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη.
ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΤΟ 1249 ΕΙΝΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
Γ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 1. Η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων
Άλλα προσφυγικά ρεύματα
Έλληνες Λογοτέχνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η πορεία αύξουσας εξειδίκευσης των μαθητών
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Η κρίση στα Βαλκάνια Ενότ. 4η κεφ. 6 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Β1, Β2 Ιστορία. Ύλη διαγωνίσματος για το α΄ τρίμηνο  Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη (σελίδες 7 – 9)  Ο Ιουστινιανός και το έργο του (σελίδες 16 – 18)  Οι.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ. Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή. Μέχρι το 1922 η περιοχή είναι γεμάτη βαλτώδεις και ημιβαλτώδεις εκτάσεις. Ο δε Στρυμώνας όταν πλημμυρίζει.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. Από την ακμή στην παρακμή Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 1 ο αιώνα Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 1 ο αιώνα.
Χάρτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (329 μ.Χ.)‏  Ρωμαίος αυτοκράτορας : Κωνσταντίνος Α΄  Μέτρα για την ανόρθωση του κράτους:  Νέο διοικητικό κράτος.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
ΜΑθητησ: Αλεξανδρος Ντατσης Υπευθυνη καθηγητρια: Κωνσταντινα μαλαμου
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Project Β’ τετραμηνο Θέμα : Γνωρίζοντας τον τόπο μου (Γεωγραφικό στίγμα) Έτος 2016 – 2017 Υπεύθυνος καθηγητής : Χαρουλα Κουτουπα Ομάδα : Καρδαράς Πέτρος.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Η μάχη των Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι (1185)
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1.
ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.
ΣΠΑΡΤΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.
Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
31. Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο 2016-17 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΑΞΗΣ : Κ.ΚΟΥΤΟΥΠΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ευαγγελία Παρασκευά Νικολέτα Σαμαρά Βαϊα Τσίγκα Αποστολία Τσαβδαρίδου Β΄ τετράμηνο 2016-17 Α΄ ΓΕΛ Νιγρίτας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας του Β’ τετραμήνου, η έρευνά μας εστιάζει στην ιστορία του νομού Σερρών. Για να πετύχουμε το στόχο μας αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την αρχαία , την βυζαντινή και την σύγχρονη ιστορία του νομού μας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν από ποιους λαούς κατακτήθηκε ο νομός Σερρών με την πάροδο των χρόνων και ποιες μάχες δόθηκαν. Επίσης θα αναφερθούμε και στις ονομασίες του νομού πριν το τελικό του όνομα. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι λαοί που έζησαν στη Σέρρες. Τελευταία αλλά εξίσου σημαντικήθα μπορούσε να θεωρηθεί η αναφορά σε γνωστά ιστορικά πρόσωπα με καταγωγή από τη Σέρρες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1ο Εισαγωγή (σελ. 4) Κεφάλαιο 2ο   Κεφάλαιο 1ο Εισαγωγή (σελ. 4) Κεφάλαιο 2ο Φάσεις και μεθοδολογία της Ε.Ε. (σελ. 5) Κεφάλαιο 3ο Συμπεράσματα –Προτάσεις (σελ. 6) Κεφάλαιο 4ο Δικτυογραφία (σελ. 7) Κεφάλαιο 5ο Παράρτημα (σελ.8)

Εισαγωγή/Πρόλογος  Στο μάθημα project Α΄ Λυκείου του δεύτερου τετραμήνου ασχοληθήκαμε με το θέμα που μας ανατέθηκε το οποίο είναι η ιστορία του νομού Σερρών. Το αντικείμενο της εργασίας μας εμπίπτει στο πεδίο των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών .Στόχος της εργασίας μας είναι η μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου μας. Κάναμε μια διαδικτυακή έρευνα από την οποία και συλλέξαμε πληροφορίες.

Ενότητα 1η: αναζητήσαμε υλικό σχετικά με το όνομα του νομού Σερρών. Οι Σέρρες αναφέρονται πάντα στον πληθυντικό. Όταν αναφέρονται στο τρίτο πρόσωπο, αρκετοί από τους ντόπιους χρησιμοποιούν τον τύπο: "τας Σέρρας"

Ενότητα 2η: Η αρχαία πόλη, αν και μνημονεύεται για πρώτη φορά (τον 5ο π.Χ. αιώνα) από τον Ηρόδοτο με το όνομα Σίρις. Στην ελληνιστική εποχή, με το εξάπλωση των Μακεδόνων προς ανατολάς, οι Σερραίοι ίδρυσαν δύο αποικίες: την Σερραίπολιν στην νότια Μικρά Ασία και την Σέρρη στις όχθες του Ευφράτη στη Συρία

Ενότητα 3η: Έτσι, κατά τη λεγόμενη δημοκρατική περίοδο, γνώρισε μια παρακμή, συνέπεια των βαρβαρικών επιδρομών και αναταραχών, καθώς και της κατάχρησης εξουσίας από τους Ρωμαίους διοικητές της επαρχίας. Στη συνέχεια, κατά τη μεγάλη κρίση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (235-284 μ.Χ.), η πόλη παρακμάζει και μόνο στα χρόνια του Διοκλητιανού, με τις διοικητικές του μεταρρυθμίσεις (σύστημα Τετραρχίας), καταφέρνει πάλι να ορθοποδήσει.

Ενότητα 4η: Στους βυζαντινούς χρόνους η πόλη αναφέρεται ως "μέγα και θαυμαστόν άστυ", μεγάλη, ισχυρή και πλούσια, ενώ αποτέλεσε πρωτεύουσα του θέματος του Στρυμόνα. Το 1204 μ.Χ. πέρασε στα χέρια των Φράγκων, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1230, οπότε την κατέλαβαν οι Βούλγαροι. Το 1245 ανακατέλαβε την πόλη το Βυζάντιο υπό την εξουσία των Παλαιολόγων.

Ενότητα 5η: Έλληνες της βόρειας Μακεδονίας, από πόλεις όπως η Στρώμνιτσα, το Μελένικο και το Πετρίτσι, μετακινήθηκαν προς τις ελληνικές περιοχές ύστερα από εντολή του ελληνικού στρατού τον Αύγουστο του 1913. Το έτος 1914, μετά τις πρώτες συστηματικές διώξεις των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στην Μακεδονία. Τον Ιούνιο του 1915 κατέφθασαν στη Μακεδονία πρόσφυγες από τη Ανατολική Ρωμυλία (που ανήκει σήμερα στη Βουλγαρία), την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, τον Καύκασο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ το 47% των μαθητών ενδιαφέρεται για την ιστορία του Νομού και το 53% ενδιαφέρεται λίγο έως και καθόλου το 57% ενδιαφέρεται για την σύγχρονη ενώ οι υπόλοιποι για την αρχαία και την βυζαντίνη. το 68% των μαθητών γνώριζε ότι οι Σερραίοι πολέμησαν στην επανάσταση του 1821. το 55% των μαθητών ενδιαφέρεται και ξέρει για την ιστορία του Νομού. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (μικρό ποσοστό γνώσεων) θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ιστορία του Νομού μας

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Scribd

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ