Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μάχη των Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι (1185)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μάχη των Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι (1185)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μάχη των Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι (1185)
E twinning «Ο ηρωισμός» Σαπουντζή Χρύσα Γυμνάσιο Νιγρίτας Η μάχη των Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι (1185) Οι Νορμανδοί , από τα μέσα του 8ου μ.Χ. αιώνα ζούσαν στην αρχή στη Σκανδιναβία ως πειρατές στις βόρειες θάλασσες . Ήταν τολμηροί ναυτική και θεωρούσαν την πειρατεία ως νόμιμο τρόπο απόκτησης αγαθών και εξεύρεσης πόρων ζωής . Αυτό ήταν στην αρχή το επάγγελμα τους . Έβγαιναν για αρπαγές το καλοκαίρι και γύριζαν με πολλά λάφυρα το φθινόπωρο .Επιτεθήκαν κατά καιρούς σε πολλές χώρες στην Αγγλία . τη Γαλλία , τη Φλάνδρα ,τη νότια Ιταλία και την Ισπανία.

2 Η πολιορκία και η κατάληψη τηΣ ΘεσσαλονίκηΣ .
Η πολιορκία και η κατάληψη τηΣ ΘεσσαλονίκηΣ . . Οι Νορμανδοί γι να εκδικηθούν το θάνατο των δικών τους έσφαξαν Θεσσαλονικείς και επιδόθηκαν στη συστηματική ληστεία και αιχμαλωσία. Γέμισαν οι δρόμοι από πτώματα. Οι εναπομείναντες Θεσσαλονικείς δεν είχαν ρούχα να φορέσουν διότι τους τα λήστεψαν οι Νορμανδοί Ήταν σπάνιο πράγμα να κυκλοφορεί ενδεδυμένος κάποιος . Οι Νορμανδοί με 200 πλοία και στρατό κατέλαβαν το Δυρράχιο χωρίς μάχη και άνευ ουδεμίας άλλης αντιστάσεως έφτασαν στη Θεσσαλονίκη την 6η Αυγούστου του 1185 π.χ. Η πολιορκία άρχισε στις 16 Αυγούστου του 1185 και συνεχίστηκε μέχρι και τις 24 Αυγούστου του 1185 μ.Χ.. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αμύνθηκαν μόνοι τους. Έπραξαν γενναία το καθήκον τους κατά την άμυνα της πόλεως. Οι γυναίκες κουβαλούσαν στους πολέμους πέτρες ,όπλα ,νερό και τρόφιμα. Μερικές πολέμησαν .Αμύνθηκαν 9 μέρες .Στις 24 Αύγουστου έσπασε το ανατολικό τείχος της Θεσσαλονίκης από μια μεγάλη πετροβόλο πολιορκητική μηχανή και οι εχθροί μπήκαν στην πόλη . Επακολούθησε φοβερή οδομαχία . Στην πολιορκία και στην οδομαχία σκοτωθηκαν3.000 Νορμανδοί. Το τι έγινε δεν περιγράφεται . Οι πολίτες περιφέρονταν άστεγοι, πεινώντας, διψώντας και ριγώντας, διότι κατάντησαν γυμνοί. Οι Νορμανδοί δεν συβάστηκαν τίποτα.

3 Η μάχη Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι .
Οι Νορμανδοί διαίρεσαν το στράτευμά τους σε τρία μέρη : το ένα παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, και τα δυο προχώρησαν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη . Το ένα εκ των δυο κατέλαβε την περιοχή των Σερρών και κατασκήνωσε νότια του Στρυμόνα , στο Δημητρίτσι και γύρω από τα μέρη της Αμφιπόλεως, αρπάζοντας και καταστρέφοντας τα πάντα. Λούζονταν στον Στρυμόνα και έπιναν από τα εντόπια κρασιά της Βισαλτίας. Το άλλο τμήμα των Νορμανδών, χωρίς να συναντήσει καμιά αντίσταση, προχώρησε στη Κομοτηνή, ληστεύοντας στην περιοχή της. Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς τους παρακολουθούσε από τα γύρω βουνά και όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή τους επιτέθηκε αιφνιδιαστικά. Τους καταδίωξε και πρόλαβε τις πύλες της Κομοτηνής ανοιχτές .Μπήκε μέσα και τους κατάσφαξε. Ωστόσο οι παραμείναντες στον Στήμονα Νορμανδοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους Βυζαντινούς. Τα δυο στρατεύματα συναντήθηκαν στο χωριό του Δημητρίτσι των Σερρών στις 7 Νοεμβριου1185 .Οι Νορμανδοί ζήτησαν να διαπραγματευτούν συνθήκη.

4 Η μάχη Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι .
Οι Νορμανδοί διαίρεσαν το στράτευμά τους σε τρία μέρη : το ένα παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, και τα δυο προχώρησαν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη . Το ένα εκ των δυο κατέλαβε την περιοχή των Σερρών και κατασκήνωσε νότια του Στρυμόνα , στο Δημητρίτσι και γύρω από τα μέρη της Αμφιπόλεως, αρπάζοντας και καταστρέφοντας τα πάντα. Λούζονταν στον Στρυμόνα και έπιναν από τα εντόπια κρασιά της Βισαλτίας. Το άλλο τμήμα των Νορμανδών, χωρίς να συναντήσει καμιά αντίσταση, προχώρησε στη Κομοτηνή, ληστεύοντας στην περιοχή της. Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς τους παρακολουθούσε από τα γύρω βουνά και όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή τους επιτέθηκε αιφνιδιαστικά. Τους καταδίωξε και πρόλαβε τις πύλες της Κομοτηνής ανοιχτές .Μπήκε μέσα και τους κατάσφαξε. Ωστόσο οι παραμείναντες στον Στήμονα Νορμανδοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους Βυζαντινούς. Τα δυο στρατεύματα συναντήθηκαν στο χωριό του Δημητρίτσι των Σερρών στις 7 Νοεμβριου1185 .Οι Νορμανδοί ζήτησαν να διαπραγματευτούν συνθήκη. 4

5 Η οπισθοχώρηση των Νορμανδών
ενθουσιασμό των Βυζαντινών οι Νορμανδοί υποχώρησαν και τράπηκαν ατάκτως σε φυγή. Οι Βυζαντινοί όσους έπιασαν τους έπαιρναν τα όπλα και τους αιχμαλώτιζαν: Το υπόλοιπο στράτευμα των Νορμανδών το έσπρωξαν μέσα στον Στρυμόνα. Οι Νορμανδοί έπαθαν μεγάλη πανωλεθρία στο Δημητρίτσι .Όσοι έφυγαν έτρεξαν το γρηγορότερο στη Θεσσαλονίκη και δεν τόλμησαν να καθίσουν εκεί αλλά πήγαν αμέσως στα πλοία τους για να φύγουν. Τα αιτήματά τους άρεσαν στους Βυζαντινούς, αλλά η ενεργεία τους ήταν δόλωμα από φόβο για να αναβάλουν τη μάχη . Οι Βυζαντινοί χωρίς να περιμένουν να δοθεί διαταγή και να σημάνει η σάλπιγγα για πόλεμο, έβγαλαν τα ξίφη από θήκες και όρμησαν εναντίον των Νορμανδών με όλο τους τον ενθουσιασμό . Οι Νορμανδοί στην αρχή τους αντιμετώπισαν με θάρρος .Ο πόλεμος ήταν αμφίρροπος, έκλινε πότε υπέρ των Νορμανδών και πότε υπέρ των Βυζαντινών. Στο τέλος όμως μπροστά στη μεγάλη ορμή και τον ένθερμο εθνικό ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η μάχη των Νορμανδών-Βυζαντινών στο Δημητρίτσι (1185)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google