Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους
Κεφάλαιο 1ο: Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους

2 Μυθολογία Κατά την Μυθολογία, στην περιοχή του Παγγαίου βασιλιας ήταν ο Συλέας Επίσης, από το νομό Σερρών πέρασε ο Ηρακλής, όταν επέστρεψε από τη Θράκη. Οι κάτοικοι τότε παραπονέθηκαν στον ήρωα για τις μεγάλες ζημιές που τους προκαλούσε ο ποταμός Στρυμόνας με τις συχνές πλημμύρες του. Ο Ηρακλής τότε διευθέτησε την κοίτη και απάλλαξε τους κατοίκους από τις φοβερές καταστροφές.

3 Οικονομία Οικονομικό κέντρο της περιοχής κατά την Αρχαιότητα ήταν η Αμφίπολη (Εννέα Οδοί). Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία (γνωστοί ήταν οι αμπελώνες του Παγγαίου) και την κτηνοτροφία. Επιπλέον, το μυθικό και χρυσοφόρο Παγγαίο είχε τεράστια οικονομική σημασία για το νομό Σερρών. Το μεγαλείο των κορυφών και οι κατάφυτες από οξιές, δρυς, έλατα, πλατάνια και καστανιές πλαγιές και ρεματιές, γεμάτες από χρυσάφι κι ασήμι και γενικά ο πλούτος που δεσπόζει την περιοχή είχαν τεράστια οικονομική σημασία για τον νομό.

4 Εκπαίδευση Το Γυμνάσιο αποτελούσε ένα χώρο για τη στρατιωτική και αθλητική εκπαίδευση των νέων, αλλά και για την πνευματική και καλλιτεχνική τους διαπαιδαγώγηση. Με τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Αμφίπολης, εντοπίστηκε στο ΝΑ τμήμα της αρχαίας πόλης, ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό περίβολο των τειχών.

5 Ρωμαϊκή Περίοδος Το 168 π.Χ. ο Περσέας, ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας και γιός του Φιλίππου του Ε', σκότωσε στην Ηράκλεια τον αδελφό του Δημήτριο, διάδοχο του Μακεδονικού θρόνου. Οι λόγοι της αδελφοκτονίας ήταν δύο: η αντιζηλία και οι φιλορωμαϊκές διαθέσεις του θύματος, που μικρός ανατράφηκε στη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι ύστερα από προδοσία περικύκλωσαν τους Μακεδόνες και κατέκτησαν το Μακεδονικό κράτος.

6 Πρώτες αναφορές σε Ιστορικά Κείμενα
Πρώτος την αναφέρει ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα π.Χ. με το όνομα «Σίρις» και τον εθνικό προσδιορισμό «παιονική». Η ονομασία Σίρις είναι θρακική και ίσως προέρχεται από τη λέξη Σίριος (Ήλιος). Ύστερα μνημονεύεται από τον Θεόπομπο ως «Σίρρα». Τρίτος αρχαίος συγγραφέας που μιλάει γι’ αυτήν είναι ο Τίτος Λίβιος, με τον τύπο «Siras»

7 Ιστορικά Γεγονότα  Πολλά ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα κατά την μακραίωνα ιστορία της περιοχής των Σερρών. Οι Αθηναίοι ήδη από την εποχή του Πεισιστράτου το 605 π.Χ, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα μεταλλεία χρυσού και αργύρου του Παγγαίου όρους. Το ενδιαφέρον αυτό επαναλαμβάνεται την περίοδο του Μιλτιάδη μετά την μάχη του Μαραθώνα και την περίοδο του γιου του Κίμωνα.

8 Προϊστορία – Πρώτοι οικισμοί
 Η περιοχή αυτή, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική εποχή. Σαν πρώτοι κάτοικοι του Νομού Σερρών αναφέρονται οι Θράκες. Μετά την άλωση της Τροίας όμως ο τόπος κατοικήθηκε από διάφορα Παιονικά και Θρακικά φύλα, όπως : Σιροπαίονες, Παιόπλες, Βισάλτες, Ηδωνοί, Σιντοί, Αγριάνες, Οδόμαντοι, Οδρύσες, Μαίδοι, Σάτρες κ.α.

9 Σχέσεις με Αθήνα και Σπάρτη
Η Αθήνα την εποχή του Περικλή ίδρυσε την Αμφίπολη. Η Αμφίπολη έγινε η κύρια βάση των Αθηναίων στην Θράκη και στόχος των Σπαρτιατών. Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν την πόλη. Με την Ειρήνη του Νικία ή Νικίειο ειρήνη, η Σπάρτη δεσμευόταν να αποδώσει την Αμφίπολη στην Αθήνα, κάτι που δεν έγινε και αποτέλεσε σημείο νέων τριβών

10 Κάτοικοι & Φυλές ανά περιοχή
Η περιοχή της σημερινής Επαρχίας Σιντικής κατοικήθηκε από τους Σιντούς ή Σίντιους Οι Σιροπαίονες που κατοίκησαν την Παιονική χώρα και ίδρυσαν τον 12ο π.Χ. αιώνα την πόλη των Σερρών Οι Αγριάνες οι οποίοι κατά το Θουκιδίδη ήταν φύλο Παιονικό Οι Μαίδοι, που κατά το Στέφανο το Βυζάντιο ήταν επίσης θρακικό φύλο Οι Ηδωνοί ή Ηδώνες οι οποίοι ήταν αρχαίος λαός της Θράκης. Οι Δόβηρες ήταν μικρή, αλλά πολεμική Παιονική φυλή


Κατέβασμα ppt "Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google