ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ηλεκτρονική παρουσίαση του λογοτεχνικού της Ζωρζ Σαρρη αποτελεί μια καινοτομία στο μάθημα του λογοτεχνικού. Η παρουσίαση αυτή παρουσιάστηκε την ημέρα.
Advertisements

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ…ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ
Ο Μυστικός Κήπος F. H. Burnett Μάριος Σταύρου Α2.
Το καπλάνι της βιτρίνας
Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Νικόλαος Κοπέρνικος. Παιδική ηλικία και μόρφωση Αγαπημένε μου φίλε, Θα σου πω μια ιστορία για τον πιο ονομαστό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο, πολίτη.
Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Σύλβια Καραιωσηφιδου Μάγδα Κουκότσικα Νικολέτα Μελισσαρίδου Ιωάννα Μηλιώτη.
Παρουςιαςη βιβλιου Ουρανία Μαρία Παπαδάκη.
Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου
Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό του Ζαγορίου. Έζησα στον τόπο καταγωγής μου μέχρι την ηλικία των 9 ετών και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα με την οικογένειά.
Φιλαναγνωσια Τοσιλιάνη Δήμητρα.
Της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Πηνελοπης δελτα, O τρελαντωνης. Μυθiςτορhμα
Άλκη Ζέη. Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου,
Άλκη Ζέη.
Άλκη Zέη Η ζωή της, τα βιβλία της…..
ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
ΑΛΚΗ ΖΕΗ Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925.Ήταν κόρη ενός τραπεζικού υπαλλήλου από την Κρήτη και μιας Σαμιώτισσας μητέρας.Έζησε τα παιδικά της χρόνια.
ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας
Φανή Λαζάρου - Τρανού Δ ο πρότυπο δωδεκαθέσιο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ / νίκης Π. Τ. Δ. Ε.- Α. Π. Θ.
Η ζωή στα χρόνια της μητέρας μου!!!!!!!
Επισκέψεις τα Χριστούγεννα προσαρμογή από: Χριστίνα Γκριτζιώτη
Παρουσιάζουν οι μαθητές:
ΑΛΚΗ ΖΕΗ.
Harry Potter Η μαγεία της ψυχολογίας
Εργασία Κειμένων Θέμα: Στράτης Μυριβήλης και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1 ΟΥ ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΣΑ ΒΑΡΔΑΚΑ.
Αγγελική Βαρελλά.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ.
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
ΑΛΚΗ ΖΕΗ. Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, κόρη ενός τραπεζικού υπαλλήλου από την Κρήτη και μιας σαμιώτισσας μητέρας. Έζησε τα παιδικά της χρόνια.
Κεντρικές ηρωίδες είναι τα δύο μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν στη Σάμο, το Ο παππούς τους μεγαλώνει τις δύο αδερφές με ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας.
Σεπτέμβριος 2015 Στ΄1. Λουίζα Μέι Άλκοτ  Τέσσερεις αδερφές η Μέγκ, η Τζό, η Μπέθ και η μικρή Άμμυ. Η κάθε μια με τις φιλοδοξίες της ζει την εφηβεία.
Πέγκυ Τσοχαντάρη Σεπτέμβρης 2015 Ε2. Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ Lewis Carroll.
Άλκη Ζέη 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. Ε.- Α. Π. Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού Στ ’2.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
1 Παιδική Λογοτεχνία Κωτόπουλος H. Τριαντάφυλλος Π.Τ.Ν. – Π.Δ.Μ.
΄Αλκη Ζέη: Της ζωής της το παραμύθι. Ενός έτους.
Σεπτέμβρης 22/9/2015 Ε΄ 2. Λίτσα Ψαραύτη  Στη Σάμο τη περίοδο του Β΄ παγκόσμιου πολέμου μια οικογένεια αναγκάζεται να αφήσει το νησί και να πάρει το.
1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Στ’2.
Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος
Μελέτη Λογοτεχνικού Βιβλίου Άλκη Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας»
25 Σεπτεμβρίου 2015 ΣΤ΄1 Γιωργοσ Λυγουρησ.
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ. ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ Λίγα λόγια για την συγγραφέα Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, από δεκαεπτά ετών, όμως, ζει στην Αθήνα. Έμαθε βιβλιοθηκονομία.
Βιβλιοπαρουσίαση Αντρέας Πεμπέτσιος E΄2.
ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το άγαλμα που κρύωνε του Χρ. Μπουλώτη
Δημήτρης Φωτεινός 17/9/15 ΣΤ2.
ΜΕΛΕΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Άλκη Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Γεννήθηκε στην Αίνο το Τελείωσε τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία της Φιλιππουπόλεως  και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.
Το αγαπημένο μου μέρος Άννα-Νίκος Δ
Σεπτέμβρης 2015 Ε1’ Ελευθερία Μπάξα.
29/9/15 Ε΄2 Χρhστος Μπaτζιος.
ΤΑΣΟΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Ε2.
Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΔΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΩΤΑ 24/9/2015 Ε’1.
Αγγελική-Νίκη Φλώρου Σεπτέμβρης 2015.
ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ «Και πάλι στο σχολείο…»
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
Το Σχολείο μου.
Οι τελευταίοι ήρωες της Λίτσας Ψαραύτη.
Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 10
Κολλητές για Πάντα Νικολέτα Ναζίρη Ε’1.
Παρουσίαση του βιβλίου από τον Χάρη Φιλιππίδη Ε1’
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗς ΔΑΝΑΗΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑΣ

Τα θέματα που αναπτύσσονται Η ζωή 2 κοριτσιών στο νησί της Σάμου, τη περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά Το καπλάνι το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία Τα σχολικά τους χρόνια μέσα στη δικτατορία Η αγάπη των παιδιών προς το παππού τους Η φιλία τους με τα άλλα παιδιά, τα οποία έχουν οικογενειακά προβλήματα Η Μικρασιατική καταστροφή που τη μαθαίνουν μέσα από τη ζωή της υπηρέτριας  τους Η σχέση τους με το δημοκρατικό ξάδερφο τους, Νίκο

Οι χαρακτήρες ΜΕΛΙΑ ΜΥΡΤΩ ''ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ'' Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ Οι χαρακτήρες βασικοί δευτερεύοντες ΜΕΛΙΑ ΜΥΡΤΩ ''ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ'' Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ Η ΘΕΙΑ ΔΕΠΟΙΝΑ Ο ΝΙΚΟΣ Η ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ Η ΑΡΤΕΜΙΣ Ο ΝΟΛΗΣ  Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ Η ΑΥΓΗ Η ΠΙΠΙΤΣΑ

Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ Διαδραματίζετε στη Σάμο, το 1936

ΠΛΟΚΗ-ΚΟΡΥΦΩΣΗ-ΛΥΣΗ Οι περιπέτειες της Μέλιας και της Μυρτώς στη περίοδο της δικτατορίας η οποία τους έχει θέσει κάποια ερωτήματα Η ανακάλυψη για το τι είναι δικτατορία Ο συμβιβασμός μαζί της χάρις στην παιδική αθωότητα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Δύο μικρές αδελφές που ζουν σ' ένα νησί του Αιγαίου ακούνε το παππού τους ώρες ατελείωτες για τους <<αρχαίους>>, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους όταν έρχεται το καλοκαίρι. Πάνω απ' όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός του, ο Νίκος, φοιτητής από τη Αθήνα. Το καπλάνι είναι ένας βαλσαμωμένος τίγρης που βρίσκεται κλειδωμένος στη μεγάλη σάλα του σπιτιού. Πότε κοιτάει με το γαλάζιο του μάτι και πότε με το μαύρο αν΄΄άλογα με τη διάθεση του. Μια ζεστή μέρα του Αυγούστου όμως, η ζωή των κοριτσιών αναστατώνεται, η δικτατορία έρχεται στη ζωή τους και τότε όλα αλλάζουν. Το φέρσιμο των μεγάλων, το σχολείο, οι σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά... Ποιος μπορεί να θέλει να βλάψει τα παιδια με το καπλάνι;

Η ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ Το καπλάνι της βιτρίνας εκδόθηκε το 1963. Το κλίμα εκείνη την εποχή ήταν ζοφερό. Η Άλκη Ζέη και οι συνομήλικοι της δεν έχουν ξεχάσει να ζεις στην Ελλάδα με της πληγές του Εμφυλίου ανοιχτές και την αιμορραγία της μετανάστευσης. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για παιδιά αλλά περνάει μηνύματα και στους μεγάλους. Η παιδική αθωότητα αποκαλύπτεται μέσα από αυτό το βιβλίο. Εννοείται πως γίνεται ταύτιση με τους ήρωες καθώς και σήμερα πάνω-κάτω γίνονται αυτά. Προβληματιζόμαστε με τη φτώχεια που υπάρχει λόγω της κρίσης, με τους μετανάστες και τη πολιτική. Αυτό ο βιβίλο μου κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω της τέλειας συγγραφής και την αναδρομή στο παρελθόν η οποία μας κάνει να αναρωτηθούμε τι γινόταν εκείνη την εποχή.

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923  Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Σάμο. Αργότερα γύρισε στην Αθήνα και σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή, παράλληλα φοίτησε και τελείωσε στην δραματική σχολή του ωδείου. Το 1954 πήγε στη σοβιετική ένωση όπου σπούδασε στο ινστιτούτο σεναρίων της Μόσχας. Σην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε από το περιοδικό <<Επιθεώρηση τέχνης>> όπου έχουν δημοσιευθεί διηγήματα της. Το καπλάνι της βιτρίνας είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗς ΣΥΓΓΡΕΦΕΩΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗς ΣΥΓΓΡΕΦΕΩΣ   Το καπλάνι της βιτρίνας διήγημα (1963) Κοντά στις ράγες παιδικό μυθιστόρημα (1966) Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου μυθιστόρημα (1971) Αρβυλάκια και γόβες παιδικό μυθιστόρημα(1975) Ο θείος Πλάτων μυθιστόρημα(1975) Κοντά στις ράγες διήγημα (1977) Μια Κυριακή του Απρίλη διήγημα (1978) Τα παπούτσια του Αννίβα μυθιστόρημα (1979) Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους) διήγημα (1987) Η μωβ ομπρέλα μυθιστόρημα (1989 ​ Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων παιδικό μυθιστόρημα (1990)​ Ό Ψεύτης Παππούς παιδικό διήγημα (1992)​ Ματίας παιδικό διήγημα [Ά Κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας το 2001](1993)​ Σπανιόλικα Παπούτσια διήγημα (1994)​ Γατοκουβέντες παιδικό μυθιστόρημα (1996)​ Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα.. παιδικό μυθιστόρημα (1998)​ Νεανική Φωνή Ο τιμωρός μυθιστόρημα (1999)​ Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της παιδικό μυθιστόρημα (2002)​ Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο (2013)​

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΤΕΛΟΣ! Ελπίζω να σας άρεσε η εργασία μου! ΤΕΛΟΣ! Ελπίζω να σας άρεσε η εργασία μου!