Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύλβια Καραιωσηφιδου Μάγδα Κουκότσικα Νικολέτα Μελισσαρίδου Ιωάννα Μηλιώτη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύλβια Καραιωσηφιδου Μάγδα Κουκότσικα Νικολέτα Μελισσαρίδου Ιωάννα Μηλιώτη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Σύλβια Καραιωσηφιδου Μάγδα Κουκότσικα Νικολέτα Μελισσαρίδου Ιωάννα Μηλιώτη

3 * Περίληψη βιβλίου * Ψυχογραφία της συγγραφέως (Ιωάννα Μηλιώτη, Μάγδα Κουκότσικα) * «Η φτώχια και οι κοινωνικές συνθήκες μέσα από τα μάτια της Μάρως Δούκα» (Σύλβια Καραιωσηφίδου ) * Συμπόρευση με τη σημερινή εποχή (Νικολέτα Μελισσαρίδου)

4 * Πιστεύουμε ότι μας εκφράζει καλύτερα * Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και να μάθει να σκέπτεται πιο σωστά

5 Περιληπτικά Στο βιβλίο η συγγραφέας: * Αναφέρεται σε γεγονότα της προσωπικής της ζωής, καθώς και στο το πώς ξεκίνησε το συγγραφικό της έργο. * Εξιστορεί γεγονότα από την παιδική της ηλικία στα Χανιά, όπως και γεγονότα της φοιτητικής της ζωής στην Αθήνα. * Περιγράφει την οικογενειακή της ζωή της ως μια ενήλικη σύζυγο και μητέρα. * Αναφέρεται σε γνωριμίες της με ορισμένους καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο της λογοτεχνίας και στα όσα διδάχθηκε από εκείνους. * Δίνει έμφαση στο γεγονός ότι, κατά την ίδια, ένας καλός συγγραφέας δεν θα πρέπει να επαναπαύεται ποτέ.

6 Συζήτηση με τη Μάρω Δούκα (σημαντικά σημεία) * Μειονότητες: «ένα διαχρονικό θέμα- αποτελεί μέσο για την συγγραφή ενός καλού βιβλίου» * Άποψη για την οικονομική κρίση: «ζούσαμε με δανεικά, είχαμε χάσει την αίσθηση του μέτρου» * Ολιγάρκεια: «μεγάλο χάρισμα - μέσον αντίστασης στην οικονομική κρίση»

7 * Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ TΑ ΜAΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΔΟΥΚΑ Η συγγραφέας αναφέρεται: * Στο γάμο της: απλή, «φτωχική» τελετή, χωρίς πολυτέλειες και καλεσμένους, λόγω οικονομικών δυσκολιών. * Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε μαζί με τον σύζυγό της και στην οικονομική τους στήριξη από τους γονείς εκείνου. * Στη μετακίνησή της ως φοιτήτρια στην Αθήνα και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε

8 * ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ TΑ ΜAΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΔΟΥΚΑ Η συγγραφέας αναφέρεται: * Στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που αποτέλεσαν για αυτήν πηγή έμπνευσης. * Στο γεγονός ότι την επηρέασαν ψυχολογικά και δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκε να σταματήσει το συγγραφικό της έργο, εξ’ αιτίας αυτών.

9 * Συμπόρευση με την σημερινή εποχή Μέσα στο βιβλίο εντοπίζουμε στοιχεία τα οποία αναβιώνουν και στη σημερινή εποχή: * Τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα βιβλία σε νεαρή ηλικία. Η συγγραφέας αναφέρει: « γύρω στα δεκατέσσερα, άρχισα να περιπλανιέμαι σε σελίδες μυθιστορημάτων, δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να γίνω συγγραφέας». (σελίδα 23) * Τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν το τσιγάρο. (σελίδα 27) * Η συγγραφέας στο βιβλίο της αναφέρει ότι αναζητά τα βαθύτερα νοήματα της ζωής. Τα ερωτήματα που παραθέτει επιβιώνουν και στις μέρες μας καθώς κάθε άνθρωπος αναρωτιέται για το νόημα της ζωής του. (σελίδα 34) * Οι νέοι όπως και τότε έτσι και τώρα χρειάζονται την οικονομική υποστήριξη των γονιών τους.(σελίδα74-75)

10 * Παρατηρούμε κάποια έθιμα που επιβιώνουν και στη σημερινή εποχή: το δέσιμο της κόκκινης κλωστής στο χέρι τον Μάρτιο (σελίδα 36), η παρέλαση. (σελίδα 39-40) * Οι αναμνήσεις της συγγραφέως από τα παιδικά της καλοκαίρια στα Χανια. Παρόμοια καλοκαίρια περάσαμε όλοι στην παιδική μας ηλικία. (σελίδα 67). * Η τάση φυγής των νέων, αλλά και το επαναστατικό πνεύμα τους. (σελ. 76) * Σε δύσκολες εποχές πολλά είναι τα ζευγάρια τα οποία αποφασίζουν να μην κάνουν παιδί. (σελ. 93) * Όλοι ως νέοι κάναμε όνειρα τα οποία δεν εκπληρώθηκαν. (η πρωταγωνίστρια, ήθελε να γυρίσει τον κόσμο με ένα σακίδιο στην πλάτη μαζί με τον φίλο της το Νίκο.) (σελίδα 101) * Η γιορτή του Πολυτεχνείου κορυφώνεται με μια πορεία. Η πρωταγωνίστριά αν και με πατερίτσες συμμετείχε στην πορεία του Πολυτεχνείου δείχνοντας την έντονη ιδεολογική της φόρτιση και αγωνία. (σελίδα 107)

11 * Διακρίνουμε την αγωνία της ηρωίδας για το πώς θα γράψει το πρώτο της βιβλίο: (σχεδιάσματα γραφής από τη συγγραφέα μέχρι να καταλήξει στο πρώτο της βιβλίο, συναντήσεις με Ρίτσο για να της πει τη γνώμη του όσον αφορά το γράψιμό της) * Διαφαίνεται μια ανησυχία για το τί θα συμβεί στο μέλλον και για το τί θα ακολουθήσει στη ζωή της λόγω της οικογενειακής (έχασε τον πατέρα της, και τότε πήρε τα μαύρα λουστρίνια) και κοινωνικοπολιτικής κατάστασης * Η ηρωίδα ταυτίζεται με το αριστερό κόμμα * Φυλακίζεται και εκεί γνωρίζει τον άντρα της

12 * Η συγγραφέας τελειώνει το βιβλίο της γράφοντας: «έγραψα όσα μπορούσα να γράψω, μιλώντας για τη ζωή μου, όπως αυτή ανεπαίσθητα ταυτίστηκε με το γράψιμο και όπως ήρθε και εφάρμοσε ακριβώς με την επιτακτική μου ανάγκη να ξαναδώ τον κόσμο»


Κατέβασμα ppt "Σύλβια Καραιωσηφιδου Μάγδα Κουκότσικα Νικολέτα Μελισσαρίδου Ιωάννα Μηλιώτη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google