Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαργαρίτα Λυμπεράκη 1919-2001.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαργαρίτα Λυμπεράκη 1919-2001."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαργαρίτα Λυμπεράκη

2 Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα
Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Παιδί χωρισμένων γονιών μεγάλωσε με τον παππού της τον εκδότη Γεώργιο Φέξη, που της μετέδωσε την αγάπη για το βιβλίο.

3 Σε παιδική ηλικία ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Παρίσι και έμαθε γαλλικά
Σε παιδική ηλικία ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Παρίσι και έμαθε γαλλικά. Τέλειωσε το Αρσάκειο γυμνάσιο και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.

4 Παντρεύτηκε το συγγραφέα Γ
Παντρεύτηκε το συγγραφέα Γ. Καραπάνο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Μαργαρίτα Καραπάνου, που έγινε επίσης συγγραφέας.

5 Την πρώτη της εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας έκανε το 1945 ως Μαργαρίτα Καραπάνου (χρησιμοποιώντας το επώνυμο του συζύγου της) με το μυθιστόρημα "Τα δέντρα"

6 Ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το έργο που την έκανε ευρέως γνωστή, το μυθιστόρημα "Τα ψάθινα καπέλα" (που μεταφράστηκε το 1950 στα γαλλικά με τίτλο "Trois etes").

7 Το 1946 πήρε διαζύγιο και έφυγε με την κόρη της για το Παρίσι, όπου ολοκληρώθηκε ο "Άλλος Αλέξανδρος" (1950) και το 1952 εγκαινιάστηκε η ενασχόλησή της με τη θεατρική γραφή, άλλοτε στα γαλλικά και άλλοτε στα ελληνικά

8 Έγραψε επίσης τα σενάρια για τις ταινίες "Μαγική πόλη" του Νίκου Κούνδουρου (1955) και "Φαίδρα" του Ζυλ Ντασσέν (1962) και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση.

9 Συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Τα Νέα" (1975)
Συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Τα Νέα" (1975). Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

10 Τα "Ψάθινα Καπέλα" γυρίστηκε και σε σειρά για την ελληνική κρατική τηλεόραση το 1995.


Κατέβασμα ppt "Μαργαρίτα Λυμπεράκη 1919-2001."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google