Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πηνελοπης δελτα, O τρελαντωνης. Μυθiςτορhμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πηνελοπης δελτα, O τρελαντωνης. Μυθiςτορhμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πηνελοπης δελτα, O τρελαντωνης. Μυθiςτορhμα
Γιάννη Τζωρτζίνα Β1

2 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ)
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ) Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και απεβίωσε το στην Αθήνα. Ήταν Ελληνίδα συγγραφέας ,γνωστή από τα μυθιστορήματά της.Ήταν το τρίτο παίδι του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, το γνωστό «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της. Μερικά άλλα βιβλία της είναι το «Παραμύθι χωρίς όνομα», « Τα μυστικά του βάλτου» , « Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου» κλπ.

3 Μερικες πληροφοριες ... Ο Τρελαντώνης είναι κορυφαίο μυθιστόρημα της παιδικής λογοτεχνίας. Πρωτοεκδόθηκε το 1932 και από τότε έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους. Ο εκδοτικός οίκος που εξέδωσε τον Τρελαντώνη είναι οι εκδόσεις Ύψιλον.

4 Μια μικρη περιληψη... Ο Αντώνης και τα τρία αδέλφια του ζούν μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Για τις καλοκαιρινές τους διακοπές πηγαίνουν στους θείους τους που μένουν στην Καστέλα του Πειραία. Τα τέσσερα παιδιά κάνουν την ζωή των ενηλίκων άνω κάτω. Ο Άντώνης είναι ο πιο σκανταλιάρης από όλους αλλά δεν λέει πότε ψέματα και είναι πρότυπο για τα αδέλφια του αλλά και μεγάλος πονοκέφαλος για τους μεγάλους. Οι αστείες περιπέτειές του είναι σύμβολο τιμιότητας και θάρρους.

5 Οι ηρωες... Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι ο Άντώνης και τα αδέλφια του, η Αλεξάνδρα, ο Αλέξανδρος και η Πουλουδία. Επίσης οι θείοι του Μαριέτα και Ζώρζης και οι οικιακές βοηθοί τους Αφροδίτη και κερά- Ρήνη. Πέρνουν μέρος και τα ξαδέλφια τους ο Γιάννης, η Κλειώ και η Κατίνα και οι φίλοι τους οι γειτονες Άλις και ο μικρός της αδελφός. Επίσης και οι γονείς του Αντώνη. Τέλος και η βασιλική οικογένεια.

6 Μερικες πληροφοριες για τους ηρωες...
Η Αλεξάνδρα ως η μεγαλύτερη αδελφή του Άντώνη είναι η πιο ‘‘συντηρητική’’ και πιο λογική από όλα τα αδέλφια της. Δεν αφήνει τα αδέλφια της απροστάτευτα. Όταν πρόκυτε για τις απίστευτες σκανταλίες του Αντώνη... δεν τους σώζει κανείς. Η Πουλουδιά το τρίτο παιδί της οικογένειας είναι πολύ ονειροπόλα και βοηθάει τον μικρό της αδελφό όταν αδικείται από τον Αντώνη αλλά και εκείνον όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Επίσης δεν αφήνει κανέναν να μένει μόνος του.

7 Ο Αλέξανδρος είναι ο μικρότερος της οικογένειας
Ο Αλέξανδρος είναι ο μικρότερος της οικογένειας. Κλαίει πάρα πολύ συχνά και στενοχωριέται πολύ όταν η θεία μαλώνει τον Αντώνη και συχνά κάνεί πράγματα που ντροπιάζουν τα τρία του αδέλφια. Η θεία Μαριέτα είναι εκείνη που μαλώνει πάντα τον Αντώνη και δεν αφήνει τα τέσσέρα αδέλφια ποτέ να είναι απεριποίητα όταν πρόκειται για εξόδους, κι όποιος δεν την ακούει τιμωρείται... αυστηρά.

8 Ο θείος- Ζώρζης αγαπάει πολύ τα τέσσερα παιδιά και όποτε είναι στο σπίτι δεν αφήνει να τα μαλώνουν και πολύ συχνά η θεία τους. Είναι πολύ καλόκαρδος και γελάει πάντα με τις σκανταλιές του Αντώνη. Η Αφροδήτη είναι η οικιακή βοηθός του σπιτιού της θείας βοηθάει τα αδέλφια να γλιτώνουν πάντα χωρίς να καταλάβει τι σκανταλιά έκαναν πάλι.Τα παιδιά την αγαπάνε πολύ και εκεινή το ίδιο.

9 Η κερα-Ρήνη είναι η μαγείρισσα του σπιτιού
Η κερα-Ρήνη είναι η μαγείρισσα του σπιτιού. Είναι πολύ ήσυχος άνθρωπος και δεν ανακατεύεται ποτέ στις δουλειές της θείας προσπαθεί να μάθει τα δύο κορίτσια να φτιάχνουν γλυκά και έχει πάντα πλήρη μεσάνυχτα για τις σκανταλιές των παιδιών. Ο Γίαννης είναι ξάδελφος των παιδιών και τόσο σκανταλιάρης όσο και ο Αντώνης. Δεν συμφωνεί ποτέ με τα αδέλφια όταν πρόκειται για πράξεις που προκαλούν ντροπή. Είναι το είδωλο του Αντώνη.

10 Η Κλείω είναι αδελφή του Γιάννη και θαυμάζει τον Αντώνη για την παλληκαριά και το θάρρος του. Είναι σκανταλιάρα και έχει πολύ χιούμορ, δεν είναι μαρτυριάρα αλλά είναι πολύ περίεργη. Η Κατίνα είναι η μεγαλύρτερη αδελφή του Γιάννη και μοιάζει πολύ με την Αλεξάνδρα, θυμώνει με την συμπεριφορά της αδελφή της προς τον Αντώνη Η Άλις είναι η γειτόνισσα και καλή φίλη των παιδιών, είναι πολύ γλυκιά και δε στενοχωριέται με την συμπεριφορά του Αντώνη όταν εκείνος κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις .

11 Οι γονείς του Αντώνη δεν συμετέχουν στο μυθιστόρημα,
όμως αναφέρονται από τα παιδιά και τους άλλους ήρωες. Ξαφνικά εμφανίζονται στο τέλος τις ιστορίας. Η μητέρα είναι ευαίσθητη αλλά και πολύ περήφανη. Ο πατέρας είναι με το μέρος του Αντώνη, είναι καλός και με χιούμορ. Η βασιλική οικογένεια είναι πολύ φιλική με τα παιδιά. Τα τέσσερα παιδιά πάνε συχνά στο σπίτι του βασιλέα αλλά μερικές φορές τα κάνουν θάλασσα. Η βασιλοπούλα είναι πολύ γλυκιά και γενναιόδωρη με την Πουλουδιά.

12 Τέλος ο Αντώνης, το δεύτερο παιδί της οικογένειας, είναι το πιο σκανταλιάρικο από όλα τα παιδιά πειράζει πολύ συχνά τα μικρότερα αδέλφια του και δεν κάθεται ποτέ ήσυχος ...Είναι ο πονοκέφαλος του σπιτιού και δεν περνάει στιγμή χώρις να κάνει το αδύνατο δυνατό για να αναστατώσει ολόκληρο το σπίτι. Ο ήρωάς μας Αντώνης έχει ένα πλεονέκτημα που τον φέρνει πολύ συχνα σε μπελάδες: δεν λέει ποτέ... ΨΕΜΑΤΑ.

13 Για εςας... Σας προτείνω να διαβάσετε και εσείς αυτό το βιβλίο γιατί είναι μια πηγή γέλιου και φαντασίας.Το βιβλίο αυτό είναι για παιδιά και μεγάλους που τους αρέσουν οι περιπέτειες. Οι σκανταλιές και οι απρόοπτες συναντήσεις των παιδιών θα σας συναρπάσουν και θα σας εγγυώμαι ότι θα τρελαθείτε στα γέλια.

14 Ενα μικρο μυςτικο... Το καλοκαίρι του 1879 πέρασαν στην Καστέλα τα παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη, δηλαδή η Πηνελόπη ( που στο βιβλίο εμφανίζεται με τη μορφή της Πουλουδιάς) και τα τέσσερα αδέλφια της. ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Πηνελοπης δελτα, O τρελαντωνης. Μυθiςτορhμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google