Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος 2015-16.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος 2015-16."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος

2 Το ψέμα Στοιχεία του βιβλίου Τίτλος: Το ψέμα Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Είδος βιβλίου: σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους

3 Η συγγραφέας Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στη Αθήνα. Από μικρή άρχισε την ενασχόληση με το θέατρο, ενώ όταν μεγάλωσε φοίτησε στην δραματική σχολή και συνέχισε τις σπουδές τις στο Παρίσι. Το επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Η καριέρα της ως συγγραφέα άρχισε το Έχει γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Εμπνέεται συνήθως από θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας όπως η Κατοχή, ο Εμφύλιος πόλεμος και η Χούντα. Πέθανε το πρωί του Σαββάτου, 9 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 87 ετών.

4 Περίληψη του βιβλίου Η Χριστίνα, ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών μετά το χωρισμό των γονιών της μετακομίζει με τη μητέρα της στην Αθήνα. Εκεί τους βοηθά ο θείος της και έτσι η μητέρα της βρίσκει δουλειά σε ένα θυρωρείο, όπου αυτό είναι το νέο σπίτι της Χριστίνας. Εκεί αποκτά καινούριους φίλους στους οποίους όμως αναγκάζεται να πει ψέματα, γιατί ντρεπόταν για την οικογενειακή της κατάσταση. Με το ψέμα της όμως, δημιούργησε ένα καινούριο κόσμο που και πάλι δεν είναι αυτός που ονειρεύεται, αφού το ένα ψέμα φέρνει το άλλο. Κάποιο γεγονός όμως την αναγκάζει κάποια στιγμή να πει όλη την αλήθεια και έτσι την αποκαλύπτει πρώτα στον Αλέξη τον καλύτερό της φίλο. Σιγά σιγά μαθαίνουν όλα τα παιδιά την αλήθεια και η ιστορία της Χριστίνας τελειώνει με τον εορτασμό των γενεθλίων της, όπου χαρούμενα και γελαστά πρόσωπα γεμίζουν το ζεστό χώρο του θυρωρείου.

5 Χαρακτηρισμός προσώπων
Χριστίνα: Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου στην αρχή είναι κάπως παράξενη. Όταν μετακομίζει στην Αθήνα, είναι απογοητευμένη και φέρεται στη μητέρα της σαν να είναι αυτή υπεύθυνη για τη μετακόμιση αυτή. Νιώθει ντροπή για την οικογενειακή της κατάσταση και γι’ αυτό λέει διαρκώς ψέματα. Αργότερα όμως, με τη βοήθεια των φίλων της και συμμαθητών της, αλλάζει και γίνεται ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο κορίτσι.

6 Η Θεσσαλονίκη στα μάτια της Χριστίνας
Η Αθήνα στα μάτια της Χριστίνας

7 Χαρακτηρισμός προσώπων
Κυρία Ελευθερία (μητέρα της Χριστίνας): Η κυρία Ελευθερία, η μητέρα της Χριστίνας, είναι ευγενική και για το μόνο που νοιάζεται είναι η ευτυχία του παιδιού της. Είναι αρκετά υπομονετική, ιδιαιτέρως όταν, στην αρχή, η Χριστίνα συνεχώς αντιδρά στην ιδέα της μετακόμισης.

8 Χαρακτηρισμός προσώπων
Θείος Χριστίνας: Ο θείος της αγαπά τη Χριστίνα και τη μητέρα της, αφού βοηθά πάρα πολύ στην προσαρμογή της Χριστίνας στην Αθήνα και στην εγγραφή της στο σχολείο. Τέλος, σέβεται τη Χριστίνα και τη μητέρα της και δεν αποκαλύπτει την οικογενειακή τους κατάσταση.

9 Χαρακτηρισμός προσώπων
Θεία Χριστίνας: Είναι η μητέρα της Ρέας. Δείχνει να συμπαθεί τη Χριστίνα και τη μητέρα της και φαίνεται ο καλοσυνάτος χαρακτήρας της.

10 Χαρακτηρισμός προσώπων
Αλέξης: Είναι το άτομο που κάνει περισσότερο παρέα η Χριστίνα. Βλέπουμε πως είναι ένας από τους καλούς χαρακτήρες του βιβλίου. Η Χριστίνα τον συμπαθεί ιδιαίτερα, αφού είναι ο πρώτος στον οποίο εκμυστηρεύεται την αλήθεια για την οικογένειά της. Τέλος παρόλο που είναι μέλος εύπορης οικογένειας είναι πολύ απλό παιδί και κάνει παρέα με όλους.

11 Χαρακτηρισμός προσώπων
Μαρία: Φαίνεται να είναι το πιο ώριμο από τα παιδιά της τάξης και για το λόγο αυτό η Χριστίνα διαλέγει να καθίσει στο ίδιο θρανίο με αυτή.

12 Χαρακτηρισμός προσώπων
Τάνια: Είναι κακομαθημένη και πονηρή, αφού έκλεψε τις λύσεις του διαγωνισμού και έμμεσα κατηγορούσε τη Μαρία.

13 Χαρακτηρισμός προσώπων
Λίνα: Είναι κι αυτή μία από τους καλούς χαρακτήρες του βιβλίου και με την πρώτη ματιά δείχνει να συμπαθεί τη Χριστίνα, κάτι το οποίο φαίνεται από το ότι λέει πως θα είναι η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη.

14 Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε..!
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε..!


Κατέβασμα ppt "Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος 2015-16."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google