Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /6 Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παπαπέτρου Στέλιος Βασιλείου Έλενα Γκλιάου Μαρία Κυριάκου Κυριακή
Advertisements

Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ “Προετοιμάζοντας την Ευρώπη για Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα” ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ: Τα Εθνικά Γραφεία.
Ελληνικές Βιβλιοθήκες Συνολική Παρουσίαση Θέσεων Ομάδα Εργασίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών Ιανουάριος 2011.
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο e-Θέμις Innovation Law - Δίκαιο & Καινοτομία Αράχωβα, 7-8 Φεβρουαρίου 2014 Καινοτόμες μορφές ενημέρωσης και ελευθερία της έκφρασης:
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
Η παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης των πνευματικών έργων των χρηστών μέσα από τους Όρους Χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων: αναγκαίο καλό ή κακό; Αρχοντούλα.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Το διαδίκτυο στη διδασκαλία και στη μάθηση Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ.
Καθηγητής Πληροφορικής
Μέθοδοι Υδατοσήμανσης για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Ιωάννης Δ. Ιγγλεζάκης Επικ. Καθηγητής Τμ. Νομικής ΑΠΘ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.
© 2007 Gov2U Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία και η Συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Κοινωνία. Βασίλης Κουλολιάς, Πρόεδρος, GOV2U.
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
Η Πύλη για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες Αθήνα 21Μαρτίου 2005 Ημερίδα για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες Βιβλιοθήκες και Κοινωνία της Πληροφορίας Πλήθος πληροφοριών (επιλογή.
η σημασία & ο ρόλος τους»
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
EGovernment Γιώργος Παπαπαύλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΓΡΑΠΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ.
Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο; δημιουργικές ιδέες καθημερινής χρήσης Μιχάλης Βαφόπουλος,
Powerpoint Templates Heal-Legal: Ανάπτυξη Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής για Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
Η πειρατία στο διαδίκτυo
1 Ενότητα 5: Ταυτότητες στη Διασπορά – Η περίπτωση εφήβων με μεταναστευτικό υπόβαθρο Διδάσκων: Χρήστος Γκόβαρης Τμήμα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010.
Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας / 6 Χειμερινό εξάμηνο
Λογοκρισία και Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες Ασημίνα Περρή.
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας / 7 Χειμερινό εξάμηνο
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Έλενα Μαραγκού, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Μαρία Αλικάκου, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός.
Τίτλος Μαθήματος Ενότητα #: 8η Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης Σχολή: Σ.Α.Κ.Ε. Τμήμα: Φιλοσοφίας.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
EE : Διαχείριση κινδύνων Ενσωμάτωση σε διάφορες πολιτικές –Πολιτική συνοχής –Μεταφορές & ενέργεια –περιβάλλον –Προστασία Κρίσιμων υποδομών –ΒΑΜΕ –Διαχείριση.
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Κωδικός Μαθήματος: 2895 Κωδικός Διαφανειών: MKT110 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Πληροφορικής.
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας
ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Διακυβέρνηση και κρατική ισχύς
Κοινωνικά Δικαιώματα.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Γενική Θεώρηση των πολιτικών της ΕΕ: Κοινωνική αγορά;
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
του διαδικτύου Η ασφάλεια ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /6 Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012

Ελευθερία του λόγου Ελεύθερη διαμόρφωση του λόγου και της σκέψης Ελεύθερη έκφραση και μετάδοση της σκέψης και του λόγου Σημασία της πρόσβασης στην πληροφορία

Περιορισμοί στο Δίκτυο Το Διαδίκτυο εκτίναξε ποσοτικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην πληροφορία Περιορισμός της πρόσβασης στο δίκτυο Περιορισμός της πρόσβασης στην πληροφορία Περιορισμός της πρόσβασης χάριν προστασίας δημοσίου συμφέροντος και εννόμων αγαθών

Ελευθερία λόγου και φιλτράρισμα περιεχομένου Ελευθερία λόγου και φιλτράρισμα περιεχομένου Έλεγχος πρόσβασης και χρήσης Ανάπτυξη τεχνικών/τεχνολογιών παρεμπόδισης της πρόσβασης Περιορισμοί χάριν της προστασίας Προστασία εθνικής ασφάλειας Προστασία πολιτιστικών και άλλων αξιών Προστασία της δημοκρατίας Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας Προστασία των παιδιών από την πορνογραφία και την εκμετάλλευση 4 4

Φιλτράρισμα περιεχομένου Φιλτράρισμα περιεχομένου Φίλτρο περιεχομένου: ένα/ περισσότερα τμήματα/στοιχεία λογισμικού που συνεργάζονται ώστε να εμποδίσουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε υλικό που είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο Εθνικά συστήματα φιλτραρίσματος (Internet backbone) Φιλτράρισμα σε επίπεδο παρόχου (υποχρεωτικό/αυτορρυθμιστικό) Φιλτράρισμα σε επίπεδο οργανισμών Φιλτράρισμα σε επίπεδο οικογενειακής/οικιακής χρήσης.

Μέθοδοι φιλτραρίσματος Παρεμπόδιση πρόσβασης σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους/ιστοσελίδες Περιορισμός πρόσβασης επί τη βάσει αξιολόγησης από τρίτους Φιλτράρισμα επί τη βάσει καταλόγου επιθυμητών Φιλτράρισμα επί τη βάσει λέξεων-κλειδιά 6

Φιλτράρισμα ως νομικό ζήτημα Φιλτράρισμα ως λύση στο ζήτημα Της προστασίας περιεχομένου Της προστασίας από περιεχόμενο Αυτοπροσδιορισμός κι ετεροπροσδιορισμός Συνέπειες του φιλτραρίσματος στην ελευθερία της έκφρασης της πληροφόρησης Το ζήτημα του προσδιορισμού του παράνομου κι αθέμιτου περιεχομένου 7

Τα ερωτήματα Είναι η τεχνική λύση εκείνη που επιτρέπει να διατηρήσουμε το Δίκτυο ελεύθερο και ασφαλές; Μπορεί το Δίκτυο να είναι ελεύθερο και ασφαλές ταυτόχρονα; Μπορεί το φιλτράρισμα του περιεχομένου να λειτουργήσει ως λύση σε σύνθετα νομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ζητήματα; Είναι το φιλτράρισμα μία «έντονη/ επείγουσα κοινωνική ανάγκη» κι ως τέτοια ανεκτός περιορισμός;

Περαιτέρω ερωτήματα Το φιλτράρισμα ενσωματώνει σημαντικές αξίες κι αγαθά όπως η αυτονομία του τελικού χρήστη και η προστασία ορισμένων κατηγοριών από ορισμένο περιεχόμενο ή είναι σύμβολο/ σύμπτωμα μιας νέας λογοκρισίας; Είναι αναγκαία και ικανή απάντηση στους φόβους για την πρόσβαση των ανηλίκων σε επιβλαβές υλικό ή συνιστά τη χειραγώγηση της αναζήτησης και της πληροφόρησης;

Η προσέγγιση των ΗΠΑ/1 Α’ Τροποποίηση (First Amendment)- το δικαίωμα των ομιλούντων (speakers) CDA (1996): Ποινικοποίηση της μετάδοση επιβλαβούς (πορνογραφικού/αναξιοπρεπους) περιεχομένου σε ανήλικους Chilling effect Aντί για ποινικοποίηση κι απαγόρευση – φίλτρα ατομικού προσδιορισμού και χρήσης Φιλτράρισμα στον λήπτη κι όχι στην πηγή (Ashcroft v. ACLU) Ta Φίλτρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τον νόμο 10

Η προσέγγιση των ΗΠΑ/2 Children’s Internet Protection Σχολεία και βιβλιοθήκες υποχρεούνται να δηλώνουν/βεβαιώνουν ότι ακολουθούν πολιτική ασφάλειας στο Διαδίκτυο Η χρηματοδότηση εξαρτάται από τη χρήση τέτοιων μέσων Σοβαρές επικρίσεις: η κυβέρνηση έχει μεγάλη διακριτική ευχέρεια ως προς την επιλογή ποιο λόγο θα καταστήσει γνωστό στο κοινό

Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση 1996 – Παράνομο κι επιβλαβές περιεχόμενο Σημείο αφετηρίας: αναγκαία η λήψη μέτρων Τακτή-περιοδική αξιολόγηση της τεχνολογίας φιλτραρίσματος Αξιολόγηση περιεχομένου και σήμανση ιστοσελίδων από τους παρόχους Συνεισφορά στην πρόσβαση στις τεχνολογίες φιλτραρίσματος Νομολογία ΕΔΔΑ Στον προστατευόμενο λόγο συμπεριλαμβάνεται και περιεχόμενο που « επιτίθεται, σοκάρει ή ενοχλεί (offend, shock or disturb)” H ελευθερία του λόγου βασίζεται στην ανεκτικότητα και στο ανοιχτό πνεύμα Μισαλλόδοξος λόγος:Ο ρατσισμός δεν είναι γνώμη –είναι έγκλημα

Φιλτράρισμα ως ιδιωτική λογοκρισία/1 Φιλτράρισμα ως ιδιωτική λογοκρισία/1 Το φιλτράρισμα είναι σε τελευταία ανάλυση μια απόφαση κανονιστικής φύσης Το φιλτράρισμα συνιστά θεμελιώδη αλλαγή στην αρχιτεκτονική της χρήσης κατά τρόπο που διευκολύνει την καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης. Φιλτράρισμα από παρόχους ή από browsers συνιστά ιδιωτικοποίηση της λογοκρισίας

Φιλτράρισμα ως ιδιωτική λογοκρισία/2 Φιλτράρισμα ως ιδιωτική λογοκρισία/2 Ποιο είναι το σημείο που πρέπει να λαμβάνει χώρα η λογοκρισία; Μπορεί ο πάροχος να διακρίνει και με ποια κριτήρια Η χρήση ενός μέσου/εργαλείου φιλτραρίσματος προσδίδει ιδιαίτερη δύναμη στον φορέα Το φιλτράρισμα δεν είναι ηθικά/ιδεολογικά ουδέτερο Το φιλτράρισμα δεν είναι άμοιρο των συνθηκών και της [ποιότητας του δημόσιου διαλόγου.

Φιλτράρισμα ως διασυνοριακό ζήτημα Φιλτράρισμα ως διασυνοριακό ζήτημα Η σύγκρουση των αξιών είναι ένα μείζον όσο και «παραδοσιακό» ζήτημα της πολιτικής πληροφορίας/πληροφόρησης Διασυνοριακή σύγκρουση αντιλήψεων και πολιτισμών; Κυριαρχία επί της επικράτειας : νοείται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Νομιμοποιείται ένα κράτος να υπερασπίσει τις αξίες του εντός της επικράτειάς του Ειναι νοητός ο πληροφοριακός απομονωτισμός; Επίδραση στην πληροφόρηση και πέραν των συνόρων; Internet separatists?