Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέθοδοι Υδατοσήμανσης για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέθοδοι Υδατοσήμανσης για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέθοδοι Υδατοσήμανσης για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δρ. Δημήτριος Κ. Τσώλης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών

2 Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Τεχνολογικά μέσα προστασίας. Επιχειρηματικά μοντέλα. Εναλλακτικοί τρόποι διανομής του περιεχομένου. Εκπαίδευση για το δικαίωμα αναπαραγωγής. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

3 Τεχνολογικά Μέσα Προστασίας
Οι μηχανισμοί τεχνολογικής προστασίας είναι χρήσιμοι αλλά όχι πανάκεια. Τι κάνει την τεχνολογική προστασία επιτυχή; Κρυπτογραφία: θεμελιώδης τεχνολογία για την προστασία. Έλεγχος πρόσβασης σε περιορισμένες κοινότητες. Ασφάλεια και ακεραιότητα των λειτουργικών συστημάτων. Οι γλώσσες διαχείρισης δικαιωμάτων. Ανίχνευση αντιγραφής σε ανοικτές κοινότητες χρηστών: σήμανση και παρακολούθηση.

4 Υδατοσήμανση και προστασία της ΠΙ
Η ψηφιακή «σύληση» περιλαμβάνει: Παράνομη πρόσβαση, εσκεμμένη διαφθορά και παραβίαση copyright. Η υδατοσήμανση σχετίζεται με την αρχαία τεχνική απόκρυψης πληροφορίας, την «στεγανογραφία». Στοχεύει στην απόκρυψη ενός μυστικού και προσωπικού μηνύματος για την προστασία του copyright ενός προϊόντος ή για την απόδειξη της αυθεντικότητάς του και την απόδειξη διαφθοράς και υποκλοπής. Ο επιτιθέμενος αφαιρεί ή αναπαραγάγει το υδατόσημα. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

5 Ιστορία και Βασικές Έννοιες
Τα υδατογραφήματα χαρτιού εμφανίστηκαν πριν από 700 χρόνια. Η ιδέα της ψηφιακής υδατοσήμανσης γεννήθηκε το 1990 και το 1993 χρησιμοποιήθηκε η λέξη υδατογράφημα. Το 1995 έγινε κύρια περιοχή έρευνας. Η υδατοσήμανση περιέχει την έννοια της ανθεκτικότητας στις επιθέσεις. Νόμος του Kerkhoff: ένα σύστημα κρυπτογράφησης πρέπει να είναι ασφαλές, ακόμα και όταν ο επιτιθέμενος γνωρίζει την αρχή και την μέθοδο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται αλλά δεν έχει το κατάλληλο κλειδί. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

6 Τύποι και χρήσεις υδατογραφημάτων
Ορατό υδατογράφημα. Δηλώνει ρητά και φανερά ότι η εμπορική χρήση του αντικειμένου προστατεύεται. «Διατηρεί τους έντιμους χρήστες, έντιμους». Αόρατο υδατογράφημα. Αποδεικνύει την ύπαρξη της ΠΙ σε ψηφιακά αντικείμενα. Ανθεκτικό υδατογράφημα. Στόχος ο σωστός εντοπισμός του ανεξάρτητα της επίθεσης που δέχθηκε. Μη ανθεκτικό υδατογράφημα. Απόδειξη της αλλοίωσης. Αναγνώριση παραλήπτη και εισαγωγή μεταδεδομένων. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

7 Απαιτήσεις υδατοσήμανσης
Ποσοστό δεδομένων υδατογραφήματος υψηλό. Μυστικό υδατογράφημα με τη χρήση κρυπτογραφικών κλειδιών. Ανθεκτικότητα υδατογραφήματος. Ανεπαισθητότητα υδατογραφήματος. Η ανάκτηση του υδατογραφήματος μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που προστατεύει ή και όχι. Εισαγωγή υδατοσήμανσης σε πραγματικό χρόνο. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

8 Ζητήματα σχεδίασης υδατογραφημάτων
Ασφάλεια υδατογραφημάτων και κλειδιά. Δημόσια / ιδιωτικά κλειδιά και υδατοσήμανση για τη προστασία. Ανθεκτικότητα. Ένα υδατογράφημα είναι ανθεκτικό μόνο όταν αυτό δεν εκτεθεί δημόσια. Ανεπαισθητότητα. Η ποιότητα του ψηφιακού αντικειμένου πρέπει να παραμένει αναλλοίωτη. Tradeoff ανθεκτικότητας και ανεπαισθητότητας. Η ανάκτηση με τα αρχικά δεδομένα είναι πιο εύκολη. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

9 Βασικές αρχές υδατοσήμανσης
Τυπικά το σήμα υδατογραφήματος εξαρτάται από ένα κλειδί, την πληροφορία υδατοσήμανσης και πιθανόν από τα δεδομένα φιλοξενητές. Σχεδιασμός της μεθόδου ενσωμάτωσης. Σχεδιασμός της μεθόδου εξαγωγής. Προτιμάται η ολογραφική ανθεκτικότητα. Δηλαδή η ανάκτηση ενός υδατογραφήματος είναι δυνατή με τη χρήση ενός μόνο μέρους των δεδομένων του αντικειμένου. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ? VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!


Κατέβασμα ppt "Μέθοδοι Υδατοσήμανσης για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google