Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατερίνα Βασιλικού, PhD Ακαδημία Αθηνών
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
1 Μια διδακτική πρόταση για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ΘΕΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ-ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (BIOGRAPHICAL INTERPRETATIVE)
Τοπικό Εργαστήρι κατάρτισης SHARP
Κωδικοποίηση και επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων
Γεώργιος Κ. Ζαρίφης Επίκ. Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ 3 η Θεματική Ενότητα ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ- ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ.
Έρευνα Έρευνα :“Συστηματική, ελεγχόμενη, εμπειρική και κριτική διερεύνηση υποθετικών προτάσεων σχετικά με τις εικαζόμενες σχέσεις ανάμεσα σε φυσικά(;)
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ/ΜΕΘΟΔΟΙ
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 7.2 Τα βασικά στοιχεία των περιεχομένων της κατάρτισης.
Εξερευνώντας το πρότυπο (συναίσθημα, περιεχόμενο, αποτελέσματα) για τη διευκόλυνση της ανατροφοδότησης πολλαπλών πηγών Ομάδα Χάβαρη Χριστιάνα Καρασμάνη.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινωνιολογική Έρευνα
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Διατύπωση Αναπτυξιακών Ερωτημάτων
Είδη Ποιοτικών Ερευνών
Δρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
PSY 301 Μάθημα 2ον KOINΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Μελέτη περίπτωσης (case study) Πρόκειται για ερευνητική μέθοδο που επιτρέπει την πολύπτυχη εξέταση ενός φαινομένου. Ο όρος «περίπτωση» που χρησιμοποιείται.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
► Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Έρευνα ► Ορισμοί ► Χαρακτηριστικά επιστημονικής έρευνας ► Τύποι της έρευνας ► Η χρησιμότητα της έρευνας στο χώρο της υγείας.
Επαγγελματική ανάπτυξη: κάποια γενικά χαρακτηριστικά
Αναλυση ποιοτικων δεδομενων
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Μεθοδολογία Έρευνας Δρ Ηλίας Αβραμίδης Tel:
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας Στη νοολογική ή ερμηνευτική παιδαγωγική και στην ποιοτική κοινωνική έρευνα χρησιμοποιούνται κυρίως η ερμηνευτική και η φαινομενολογική.
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 24Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε
Ποσοτικές Μέθοδοι Έρευνας Αρχική μέθοδος στην οποία στηρίχτηκε η συγκρότηση της εμπειρικής ή πειραματικής παιδαγωγικής ήταν το πείραμα, κάτω από την επίδραση.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Α΄ Φάση Δι.Με.Π.Α 2ο μάθημα: Μέθοδοι Παρατήρησης της διδασκαλίας.
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας Μάθημα 5

Πρόοδος Ανεύρεση μίας εμπειρικής έρευνας για όποιο θέμα σχετικό με την εκπαίδευση θέλετε. Να είναι δημοσιευμένη πηγή σε περιοδικό ή πρακτικά συνεδρίου (όχι διπλωματική, όχι PhD) Να συζητήσετε και αιτιολογήσετε σε ένα δισέλιδο την πληρότητα της εμπειρικής έρευνας (παρουσίαση και ανάλυση της έρευνας) αναφορικά α) με τη δομή του κειμένου, β) τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε 2 σελίδες, παράδοση ηλεκτρονικά στο magfocus79@gmail.com Τελική προθεσμία παράδοσης 23/12/2016

Φάσεις διεξαγωγής μιας ερευνητικής διαδικασίας (2) Επιλογή ερευνητικής μεθόδου (ποιοτική και ποσοτική προσέγγιση - διερεύνηση, επισκόπηση, πείραμα, παρατήρηση) Επιλογή ερευνητικών εργαλείων (ερωτηματολόγια, συνέντευξη, παρατήρηση, αρχειακό υλικό) Σχεδιασμός της διεξαγωγής της έρευνας (επιλογή εμπειρικού πεδίου, «διαπραγμάτευση» με τα υποκείμενα έρευνας)

Σε ομάδες Χρήση σκοπού – στόχου από προηγούμενο μάθημα Χρήση ερευνητικών ερωτημάτων από προηγούμενο μάθημα Επιλογή ποιοτικής, ποσοτικής προσέγγισης ή μεικτής προσέγγισης Επιλογή ερευνητικού εργαλείου Ο ρόλος της θεωρίας Ηθική και δεοντολογία

Μορφές ποιοτικής έρευνας Μελέτη Περίπτωσης - Case study Θεμελιωμένη θεωρία - Grounded theory Φαινομενολογία - Phenomenology Εθνογραφία - Ethnography Ιστορική - Historical Πολιτική - Policy

Μελέτη Περίπτωσης - Case study Επιχειρεί να ρίξει φως σε φαινόμενα μελετώντας σε βάθος μία περίπτωση ενός φαινομένου. Η περίπτωση μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο άτομο, ένα γεγονός, μια ομάδα ή ένα ίδρυμα.

Θεμελιωμένη θεωρία - Grounded theory Θεωρία αυτή αναπτύχθηκε επαγωγικά από ένα corpus των δεδομένων που αποκτήθηκαν από έναν συμμετέχοντα-παρατηρητή.

Φαινομενολογία - Phenomenology Περιγράφει τις δομές της εμπειρίας όπως παρουσιάζονται στη συνείδηση, χωρίς προσφυγή στη θεωρία, την αφαίρεση, ή υποθέσεις από άλλες ειδικότητες

Εθνογραφία - Ethnography Επικεντρώνεται στην κοινωνιολογία του νοήματος μέσα από στενή παρακολούθηση των κοινωνικοπολιτιστικών φαινομένων. Τυπικά, η/ο εθνολόγος επικεντρώνεται σε μια κοινότητα.

Ιστορική - Historical Συστηματική συλλογή και αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων που σχετίζονται με παρελθοντικά περιστατικά, προκειμένου να ελέγξουν τις υποθέσεις σχετικά με τα αίτια, τις επιπτώσεις, ή τις τάσεις αυτών των γεγονότων που μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει παρόντα γεγονότα και να προβλέψει μελλοντικά γεγονότα. (Gay, 1996)

Πολιτική - Policy Επικεντρώνεται στην ανάλυση και μελέτη εκπαιδευτικών πολιτικών και των επιπτώσεων τους σε εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο

Ερευνητικά εργαλεία ποιοτικής έρευνας Συνεντεύξεις - Interviews Οι άνθρωποι κλήθηκαν να περιγράψουν προφορικά τις εμπειρίες τους αναφορικά με το φαινόμενο. Παρατηρήσεις - Observations Περιγραφική παρατηρήσεη της λεκτικής και μη λεκτικής συμπεριφοράς. Περιγραφές - descriptions Οι άνθρωποι καλούνται να γράψουν τις περιγραφές των εμπειριών τους από το φαινόμενο.

Συνεντεύξεις - Interviews Αφηγηματικές (Ιστορία της Ζωής) - Life history Αξιολόγηση - Evaluation Ομάδα εστίασης - Focus group Πολιτιστικές - Cultural Πολιτική - Policy

Αφηγηματικές (Ιστορία της Ζωής) - Life history - biography Οι αφηγηματικές συνεντεύξεις (ιστορίες ζωής) ασχολούνται με ατομικές εμπειρίες ή τελετουργίες που οδηγούν σε αφηγήσεις και ιστορίες που ερμηνεύουν το παρελθόν.

Αξιολόγηση - Evaluation interview Οι συνεντεύξεις αξιολόγησης εξετάζουν νέα προγράμματα ή εξελίξεις στο σχολείο και προτείνουν βελτιώσεις. Καθώς η αξιολόγηση ασχολείται με αρνητικές ή θετικές συμπεριφορές, καθώς και δικαιολογίες συμπεριφορών, το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελείται από μύθους και ανεπίλυτες εντάσεις (Patton, 1990).

Ομάδα εστίασης - Focus group Σε συνεντεύξεις ομάδας εστίασης οι άνθρωποι συναντιούνται για να μοιραστούν τις εντυπώσεις και τις αλλαγές σκέψης ή συμπεριφοράς σχετικά με ένα προϊόν ή ένα ίδρυμα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι άγνωστοι μεταξύ τους και πιθανόν κάνουν προσπάθεια να διατηρήσουν την υπεροχή τους και να μην αποδεχθούν τυχόν σφάλματα.

Πολιτιστική Συνέντευξη - cultural interview Η πολιτιστική συνέντευξη επικεντρώνεται στις νόρμες, αξίες, αντιλήψεις, και τους κανόνες συμπεριφοράς μιας ομάδας ή κοινωνίας Αυτό το είδος της συνέντευξης εκθέτει ΤΥΠΙΚΑ κοινές δραστηριότητες και τη σημασία τους. Το στυλ της συνέντευξης είναι χαλαρό και οι ερωτήσεις ακολουθούν φυσική ροή χωρίς καθορισμένη agenda. Οι άνθρωποι συμμετέχουν στη συνέντευξη αρκετές φορές, έτσι ώστε αναδυόμενα θέματα να συζητιούνται αργότερα

Πολιτική (θεματικές συνεντεύξεις) – policy interviews Οι Θεματικές Συνεντεύξεις ασχολούνται με τα γεγονότα και την ακολουθία ενός γεγονότος. Ο ερευνητής ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση της εμπειρίας και τη διαδικασία των γεγονότων (πολιτικών)

Χαρακτηριστικά Ποιοτικών Συνεντέυξεων Μια ποιοτική συνέντευξη είναι διαφορετική από την καθημερινή συνομιλία είναι ένα ερευνητικό εργαλείο ένας ερευνητής ετοιμάζει ερωτήσεις εκ των προτέρων αργότερα θα αναλύσει και θα αναφέρει τα αποτελέσματα ο ερευνητής καθοδηγεί τις ερωτήσεις και εστιάζει τη μελέτη Καλές δεξιότητες συνέντευξης απαιτούν την πρακτική εξάσκηση και αναστοχασμό απόκτηση δεξιοτήτων συνέντευξης Η συνέντευξη είναι μια φιλοσοφία μάθησης. Η συνεντευξιαστής γίνεται ένας μελετητής και στη συνέχεια προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να περιγράψουν τις εμπειρίες τους με τους δικούς τους όρους. (Rubin & Rubin, 1995, σελ.2).