Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δικτύου Comenius που συνδέει όσους χρησιμοποιούν υλικά μελέτης του χώρου και γεω-πληροφορίες στο σχολείο.
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Η κρίση και το πρόβλημα της διακυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία Σταύρος Ιωαννίδης.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
Διασύνδεση των σχολικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Ο Ρόλος των ΣΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Έρευνα στην Εκπαίδευση και την Παιδεία. Οι εμπειρίες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Καθηγητής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Μέλος ΕΣET Αντιπρόεδρος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Συστηματική Διερεύνηση Επιλεγμένων Τομέων Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
European Foundation for Quality Management «ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Πρόγραμμα Σπουδών Το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας είναι κληρονόμος μιας μεγάλης παράδοσης που διαμορφώθηκε από προσωπικότητες της ελληνικής Αρχαιολογίας.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Δρ. Αναστάσιος Δ. Αναστασίου Κ.Υ. του ΥΠΕΣΔΔΑ
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
European Students of Industrial Engineering and Management ESTIEM ESTIEM European Students of Industrial Engineering and Management LG Chios.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ.  Α. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  Γ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ.
ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ.  Α. ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  Γ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Ερμηνευτική προσέγγιση
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Βασικές αρχές για την εκπόνηση Α.Π.
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
σχολικη αυτονομια μεσα στον συγκεντρωτισμο (. ;)
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας – Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μάθημα 3.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Best practices - Benchmarking
3.1 «Σύστημα» – Εκπαιδευτικό Σύστημα
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ

Βασικές έννοιες Εκπαιδευτική πολιτική: ποιος την ασκεί; Εκπαιδευτική πολιτική και Διακυβέρνηση της εκπαίδευσης Η έννοια και η ερμηνεία της εκπαιδευτικής αλλαγής – Τί είναι η καινοτομία Η σχολική μονάδα ως φορέας δημιουργίας και υλοποίησης της εκπαιδευτικής αλλαγής

Εκπαιδευτική πολιτική: ποιος την ασκεί, ποιος τη διαμορφώνει; Εκπαιδευτική πολιτική: ποιος την ασκεί, ποιος τη διαμορφώνει; Οι διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση., Διεθνής Τράπεζα); Ο Υπουργός; η κυβέρνηση; Το κράτος; Οι εκπαιδευτικοί θεσμοί; (Πανεπιστήμια, σχολικές μονάδες, Ερευνητικά κέντρα, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ...) Φορείς / συνδικάτα των εκπαιδευτικών; Οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων; (ΣΕΒ, Τράπεζες, Επιχειρήσεις, ΜΜΕ...) Οι εκπαιδευτικοί; Οι γονείς;

Ομάδες Συμφερόντων Μία ομάδα ατόμων ή οργανωμένων συνόλων (π.χ. συνδικάτα εργαζομένων, εκκλησία, ) η οποία κινητοποιεί πόρους (υλικούς, γνώση, δράση) για την επίτευξη ενός σκοπού Η δράση των ομάδων συμφερόντων αναλύεται υπό το πρίσμα διαφορετικών θεωριών (θεωρίες σύγκρουσης: Marx, Weber, κοινωνικής αλληλεπίδρασης: M. Archer)

Εκπαιδευτική πολιτική και Διακυβέρνηση της Εκπαίδευσης Το πρόβλημα της συναίνεσης Πειθαρχία και Αντίσταση Πώς πειθαρχούν τα κοινωνικά υποκείμενα; Νομιμοποίηση της πολιτικής “TOP-DOWN” ή “BOTTOM-UP”

Η έννοια και η ερμηνεία της εκπαιδευτικής αλλαγής Μεταρρύθμιση – Αλλαγή- Καινοτομία Αλλάζει εύκολα το σχολείο; ΓΙΑΤΙ; Ποιος προκαλεί την εκπαιδευτική αλλαγή Ερμηνεία της αλλαγής ή πως αποκωδικοποιείται η εκπαιδευτική πολιτική: ΠΟΙΟΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ – ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ από την αλλαγή > θεωρητικές προσεγγίσεις

καινοτομία Εισαγωγή μιας νέας πρακτικής (που δεν έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν) με σκοπό την καλύτερη επίτευξη των στόχων του οργανισμού Δεν αποτελεί απλώς επινόηση μιας νέας ιδέας, αλλά μετασχηματισμό αυτής της ιδέας σε εφαρμοσμένη πρακτική Η εφαρμογή της καινοτομίας προϋποθέτει συνδυασμό: γνώσεων-ικανοτήτων-πόρων Κυρίως προϋποθέτει διαχείριση της αντίστασης του συστήματος στην αλλαγή

Η σχολική μονάδα ως φορέας εκπαιδευτικής αλλαγής Η σχολική μονάδα ως κοινωνική υπηρεσία - πεδίο συνάντησης μεταξύ του πολίτη και του κράτους Η σχολική μονάδα δημιουργός ή αποδέκτης της αλλαγής; Η συνθετότητα της διαχείρισης της αλλαγής «Μετάφραση» της πολιτικής σε εκπαιδευτική πράξη > επικοινωνία με τους φορείς υλοποίησης, δημιουργική συμμετοχή, ανάληψη πρωτοβουλίας (διαχείριση συγκρούσεων)

Η εκπαιδευτική αλλαγή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: μια ιστορία αντίστασης στην αλλαγή «Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (Δημαράς, Α. 1986) Η μεταρρύθμιση που «έγινε»: 1976-1985 (η περίοδος της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού Κράτους Πρόνοιας στην Ελλάδα) 1990 και εξής: εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις με την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Παγκοσμιοποίησης Παράδοση και εκσυγχρονισμός στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση

Σχολική Μονάδα ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΡΟΕΣ Θεσμικό πλαίσιο Πολιτικό – οικονομικό περιβάλλον Εκπαιδευτικά αποτελέσματα (αναφέρονται σε όλες τις εισροές) Αναλυτικά Προγράμματα Κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον Βιβλία Τοπικό περιβάλλον - Βαθμός αστικότητας Πόροι Φορείς που παρεμβαίνουν (ΟΤΑ, Συνδικαλιστικες οργανώσεις, τοπικοί φορείς, επιχειρήσεις κλπ) Υποδομή Γονείς Κτήρια Κοινωνία των πολιτών Προσωπικό Μαθητές Απόφοιτοι - μαθητές

η σχολική μονάδα ως φορέας προώθησης της καινοτομίας Η έννοια της εκπαιδευτικής αλλαγής και καινοτομίας σήμερα (λόγοι που επιβάλλουν αλλαγές) Ο ρόλος της σχολικής μονάδας στη διαμόρφωση αλλαγών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα Η σχέση της εκπαιδευτικής πολιτικής της σχολικής μονάδας με την εθνική εκπαιδευτική πολιτική Ο ρόλος του διευθυντή και των εκπαιδευτικών στη διαχείριση της αλλαγής > ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ! (Διαδικασία λήψης απόφασης - Ο ρόλος του διευθυντή στην εισαγωγή και προώθηση της αλλαγής)