Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
«Συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Δήμο Αθήνας σε θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας.
Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Αναγνώριση της Ευκαιρίας Η μετάλλαξη του ερευνητικού αποτελέσματος σε οικονομικό Δρ. Ηρακλής Ι. Γωνιάδης Οικονομολόγος/ Επιχειρηματίας 1.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (BEng. , MEng.)
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Οδηγός Βιωσιμότητας Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΟΟΣΑ
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Μάθημα: Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τμήμα ΔΕΤ, 6ο Εξάμηνο Σπουδών 1 Γενικές Κατευθύνσεις Εργασίας Ι Αξιοποίηση άρθρου [Gardner & Cooper 2003] για τον.
1 Η Ψηφιακή Ελλάδα του Σήμερα.. Νησίδες Πληροφοριακών Συστημάτων Αυτόνομα πληροφοριακά συστήματα Εστιασμένα στις εσωτερικές ή και κάθετες ανάγκες των φορέων.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΣ
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
« Καταπολέμηση των διακρίσεων και της ανεργίας με τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Ι.Π. Μεσολογγίου 01/12/2014 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρητικό υπόδειγμα για την μελέτη της οικονομικής δραστηριότητας (Κεφ
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Κοινωνική Οικονομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιωάννης Μέξης Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΗΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κοινωνική Ευθύνη. Κ. Γαλανάκης Υπερ-φιλελεύθεροι Η κοινωνική ευθύνη αφορά το κράτος Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν τη απόδοση Στόχος των.
Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Τα Αποτελέσματα των Δράσεων της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Γεώργιος Γκάγκας Διαχειριστής της Πράξης.
RIS 3 – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Αγροδιατροφή Καραμάρκος Κώστας TEXNIKOΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΙΧ. ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ RIS3 ΤΗΣ ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ ΣΙΑΤΙΣΤΑ 12/12/2015.
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης 9/21/2016 Βιωσιμότητα Νέας Επιχείρησης 1.
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Βαγής Σαμαθρακής 2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ &
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Οικονομικοί οργανισμοί και Περιβάλλον Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης.
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αλληλεξάρτηση Εσωτερικού - Εξωτερικού Ελέγχου Φοιτητές: Λιούπας Ευθύμης και Βιλλιώτης Χρήστος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 11 Ιουνίου 2016 Ηλίας Τσουτσοπλίδης Σύμβουλος.
Πέτρος Ροδακινιάς, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, ΜΟΚΕ ΠΘ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΜΟΚΕ) Συμβουλευτική Επιχειρηματικότητας.
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
360funding.gr Μάϊος 2017.
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Συντονιστής Έργου Συνεργαζόμενοι Φορείς
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Προγραμματική Περίοδος
Βιωςιμοτητα μιας Νεας Επιχειρηςης
Εταιρική Διακυβέρνηση
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Εκπαιδευτικό Σενάριο Επιχειρηματικότητας
Χρηματοδοτική Διοίκηση
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Η έννοια της επιχείρησης
Υπό την φοιτήτρια: ΒΑΛΙΕΒΑ ΖΑΡΗΝΑ (Α.Μ. 8464)
Η έννοια της επιχείρησης
Debate μεταξύ ομάδων μαθητών με θέμα: ‘Κοινωνικές και Hθικές Διαστάσεις της Αειφόρου Ανάπτυξης: Εγκατάσταση Μεταλλείου στο Εθνικό Πάρκο Kakadu – Αυστραλία.’
Οικονομικοί οργανισμοί και Περιβάλλον
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
Η επιχείρηση………………………………… που εδρεύει στην περιφέρεια ……………………
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη) Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Εταιρικη Κοινωνική Ευθύνη Εταιρικη Κοινωνική Ευθύνη Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφιερώνουν ένα μέρος των διαθέσιμων οικονομικών πόρων (κέρδη) σε πράξεις και ενέργειες που να ωφελούν την κοινωνία π.χ. η βελτίωση ενός επαρχιακού δρόμου ή η παροχή υποτροφιών για σπουδές σε έξυπνους μαθητές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Κοινωνική Ευθύνη (αιτίες) Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στις περιβαντολλογικές επιπτώσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων π.χ. επίπεδο εκπομπής ρύπων από διαδικασίες παραγωγής, οικολογικά κινήματα, κλπ. Τα υψηλά κέρδη και η γιγαντώσή των μέσω αγορών και συγχωνεύσεων (επιστροφή ένα μέρος στο κοινωνικό σύνολο) Διαμόρφωση της εικόνας της επιχείρησης με κοινωνικές ευαισθησίες Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Κοινωνική ευθύνη V Κέρδος Η κοινωνική ευθύνη έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές λειτουργίας των επιχειρήσεων στην ελεύθερη οικονομία? ΌΧΙ (Οικολογικά Κινήματα κλπ.) ΝΑΙ (Milton Friedman, Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, θεωρητική προσέγγιση του σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης Reagan, Thatcher) Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman Καθήκον της επιχείρησης είναι η μεγιστοποίηση των κερδών των φορέων (μετόχων) με τη σωστή και νόμιμη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων της. Η διάθεση πόρων σε προγράμματα κοινωνικής δράσης παραβιάζει τον βασικό λόγο δημιουργίας και ύπαρξης των επιχειρήσεων για την δημιουργία πλούτου για τους μετόχους, καθώς με τον τρόπο αυτό ελαττώνονται τα κέρδη. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman Υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση ανάμεσα στον τρόπο που δουλεύει η επιχείρηση και στη λειτουργία των κοινωνικών προγραμμάτων. Ποιος θα καθορίζει τι είναι χρήσιμο προς το κοινωνικό συμφέρον; Η επιχείρηση ή το κράτος με τις υπηρεσίες του; Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman Τα κοινωνικά προγράμματα –σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ευρωπαϊκών και των χωρών της Βόρειας Αμερικής- είναι βασική λειτουργία του κράτους. Η σύνδεση της επιχείρησης με το κράτος θα δημιουργούσε μια υπερβολικά ισχυρή δύναμη στην κοινωνία το οποίο θα οδηγούσε στη διαφθορά. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Η κοινωνία βελτιώνεται = Η επιχείρηση επωφελείται. Οι επιχειρήσεις είναι η ισχυρότερη δύναμη των σύγχρονων κοινωνιών, άρα έχουν και κοινωνική ευθύνη την οποία πρέπει να επωμισθούν. Η κοινωνία ζητά λόγο για τον τρόπο χρήσης αυτής της δύναμης. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Η κοινωνία βελτιώνεται = Η επιχείρηση επωφελείται (Ι). Η κοινωνία εκτιμά τις επιχειρήσεις με κοινωνική ευαισθησία και το αναγνωρίζει επιλέγοντας τα προϊόντα της έστω και αν έχουν υψηλότερο κόστος (αποδοχή της επιβάρυνσης των προϊόντων από το κόστος των κοινωνικών προγραμμάτων). Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Η κοινωνία βελτιώνεται = Η επιχείρηση επωφελείται (ΙΙ). Υποχρέωση των επιχειρήσεων να δίνουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα όταν διαθέτουν την αναγκαία γνώση (έστω και αν δεν έχει άμεση ανάμειξη). Τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης εμποδίζουν τα μικρά προβλήματα να γίνουν μεγάλα. Βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος (σε μικροκλίμακα) των επιχειρήσεων. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Η κοινωνία βελτιώνεται = Η επιχείρηση επωφελείται (ΙΙΙ). Η ηθική διάσταση της κοινωνικής ευθύνης μειώνει την εμπλοκή του γραφειοκρατικού κράτους σε μικρά τοπικής σημασίας θέματα. Είναι σύμφωνη με σύστημα των ηθικών αξιών της Χριστιανικής Θρησκείας – φιλανθρωπία και κοινωνική φροντίδα για τους αδύνατους. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Η κοινωνία βελτιώνεται = Η επιχείρηση επωφελείται (ΙV). Εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης μπορεί να είναι προς όφελος της επιχείρησης. Π.χ. επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία ελέγχου της μόλυνσης του περιβάλλοντος μπορεί να είναι πιο αποδοτικά. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Η κοινωνία βελτιώνεται = Η επιχείρηση επωφελείται. Βελτιώνεται η «εικόνα» της επιχείρησης άρα και των προϊόντων που διαθέτει στην αγορά. Αν οι επιχειρήσεις αδιαφορήσουν για τον τομέα της κοινωνικής ευθύνης πιθανόν οι τοπικές κοινωνίες ή το ίδιο το κράτος να το ζητήσει – ή να αντιδράσει σε μια μελλοντική επένδυση-. Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman Η επιχείρηση ή το κράτος έχουν την ευθύνη των κοινωνικών πολιτών; Το κράτος διότι αυτός είναι ο ρόλος του. Ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι να δημιουργούν κέρδη προς όφελος των μετόχων. Είναι εφικτό η επιχείρηση να προσδιορίζει τους στόχους του κοινωνικού συμφέροντος; ΟΧΙ Αυξάνεται η ισχύς του διευθύνοντος συμβούλου. Η χρήση κεφαλαίων για κοινωνικούς σκοπούς παραβιάζει την νομική υπόσταση των επιχειρήσεων-μη νόμιμη πράξη; Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman Το κόστος των κοινωνικών προγραμμάτων αποτελεί ένα κόστος για την επιχείρηση το οποίο σε τελική ανάλυση επιβαρύνει το κόστος των προϊόντων της και οδηγεί σε υψηλότερες τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών (απώλεια ανταγωνιστικότητας). Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και υποστήριξη της επιχείρησης προς την κατεύθυνση εκτέλεσης κοινωνικών προγραμμάτων (προτεραιότητες των κοινωνικών αναγκών). Ο κοινωνικός ρόλος των επιχειρήσεων πρέπει να εξαντλείται: α) στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Β) καταβολή των αναλογούντων φόρων τους οποίους θα χρησιμοποιεί το κράτος για την εκπόνηση κοινωνικών προγραμμάτων Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ

Milton Friedman γ) καταβολή αξιοπρεπών μισθών που βελτιώνουν την ζωή των εργαζομένων δ) ενίσχυση των καινοτομιών μέσω της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) ώστε να παράγονται νέα προϊόντα προς όφελος της ανάπτυξης και φυσικά της κοινωνίας Κοινωνινή Ευθύνη των Επιχειρήσεων ΟΔΒΕ